En Sıcak Konular

ABD:Mısır'da değişim zamanı geldi

2 Şubat 2011 18:31 tsi
ABD:Mısır'da değişim zamanı geldi
Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Mısır'daki şiddet olaylarıyla ilgili olarak, ''şiddet eylemlerinin Mısır yönetimi tarafından kışkırtılıyor olması halinde, bunun derhal son bulması gerektiğini'' söyledi.

Gibbs, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, ''Mısır'da demokrasiye yönelik değişimin derhal hayata geçirilmesi gerektiği'' mesajını yineledi.

ABD Başkanı Barack Obama ve Amerikan yönetiminin Kahire sokaklarında meydana gelen şiddet eylemlerini şiddetle kınadığını vurgulayan Gibbs, ''Tüm bu süreç boyunca aynı mesajı verdik. Eğer herhangi bir şiddet eylemi Mısır yönetimi tarafından kışkırtılıyorsa, bu derhal son bulmalıdır. (Mısır'da) Değişim zamanı geldi ve bu zaman şimdi. Mısır halkının ilerleme ve değişimi görmeye derhal ihtiyacı var" diye konuştu.

Gibbs, anlamlı bir değişimin, özgür ve adil seçimlere doğru ilerlerken, muhalefetin sesleri ve partilerinin de sürece katılmasını içermesi gerektiğini belirtti.

Obama'nın, ''Mısır'da değişim zamanının geldiği'' mesajını, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile dünkü doğrudan ve samimi telefon görüşmesinde de açıkça dile getirdiğini ifade eden Gibbs, Beyaz Saray'ın, Mübarek'in Eylül ayına kadar görevde kalmasından tatmin olup olmadığı sorusunu, Obama'nın Mübarek ile görüşmesinin detaylarına girmeyeceği şeklinde yanıtladı. Gibbs, ''(Değişim ihtiyacı konusunda) Eğer bana şimdinin Eylül ayı mı demek olduğunu soruyorsanız, Eylül ayı değil, şimdi demek şimdi'' ifadesini kullandı.

Gibbs, ''Obama'nın, Mübarek'i diktatör olarak görüp görmediğine'' dair bir soru üzerine de, ''ABD yönetimi, Mübarek'in, ülkesinde ve halkı tarafından şu anda çok ihtiyaç duyulan değişimi başlatarak, dünyaya kim olduğunu gösterme şansına sahip olduğuna inanıyor'' diye konuştu.

Bazı uluslararası haber ajanslarınca Gibbs'in bu sözleri, ABD'nin Mübarek'in Eylül ayına kadar görevde kalma planlarına karşı tutumunu sertleştirdiği şeklinde yorumlandı.

Öte yandan, ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen'ın, Mısırlı muadili Korgeneral Sami Enan'ı arayarak, sükunete geri dönülmesi çağrısı yaptığı ve Mısır ordusuna duyduğu güveni dile getirdiği bildirildi.

Mullen'ın sözcüsü Yüzbaşı John Kirby, ''Oramiral Mullen, Enan'a, devam eden temaslar için teşekkür etti, durumun normale dönmesi arzusunu yineledi ve Mısır ordusunun ülkede güvenliği sağlama yeteneğine duyduğu güveni ifade etti'' dedi.

21:10:00 ABD:Mısır ordusu, Mübarek'e baskı yapıp yapmamayı tartışıyor

ABD yönetiminden üst düzeyde bir yetkili, Mısır ordusunun, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e, protestocuların taleplerinin daha fazlasının karşılanması konusunda baskı yapıp yapmamayı tartıştığını ileri sürdü.

Başkan Barack Obama yönetiminden, adı açıklanmayan yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, ''Mübarek yanlısı ve karşıtlarının çatışmaları, Mısır ordusunun Mübarek'e ek adımlar atmaya ihtiyaç olup olduğuna dair baskı yapmasına yol açabilir'' dedi.

Mübarek'in kendi yakın çevresinde de tartışma olduğunu ifade eden yetkili, ''Devlet Başkanı Mübarek'in yakın çevresinde, (protestocuların taleplerinin karşılanması konusunda) belirli adımlar attıkları, ancak yeteri kadar adım atılmadığı veya bu adımların yeteri kadar hızlı atılmadığı sorunu veya olgusuna ilişkin bir tartışmanın yapılmakta olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

20:12:00 Mısır'daki gösterilerde 1 kişi öldü, 403 kişi yaralandı

Mısır Sağlık Bakanı Ahmet Ferit, bugünkü gösterilerde 1 kişinin öldüğünü, 403 kişinin yaralandığını bildirdi.

Bakan Ferit, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, yaralanmaların çoğunun Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yanlısı ve karşıtı göstericilerin çatışmaları sırasında atılan taşlar yüzünden olduğunu söyledi.

Ferit, Kahire'deki gösterilerde kurşundan yaralanan olmadığını da kaydetti.

Öte yandan, bugün gösteriler sırasında ölen kişinin köprüden düşerek hayatını kaybeden bir asker olduğu bildirildi.

18:32- Mübarek yanlıları, karşıtlarına beton bloklar fırlattı

Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yanlılarının karşıtlarına beton bloklar fırlattığı bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabiri, Tahrir meydanında Mübarek yanlılarının beton blokları meydanın yakınındaki binaların çatısından fırlattığını belirtti.

Bu arada El Cezire televizyonu, Tahrir meydanındaki bazı iş yerlerinden dumanların yükseldiğini bildirdi.

Televizyon, bazı kişilerin Tahrir meydanında bulunan binalardan yangın bombası attığını ve buna itfaiyenin hemen müdahale ettiğini duyurdu.

Yangın nedeniyle meydandaki bir müzede büyük hasar meydana geldiği bildirildi.

Reuters ajansının haberinde de Mübarek karşıtı ve yanlısı göstericilerin toplandığı Tahrir meydanına 4 molotofkokteyli atıldığı belirtildi.

Görgü tanıkları molotofkokteylerinin atılmasından sonra ordunun yangını söndürmek için harekete geçtiğini ifade ettiler.

Mübarek karşıtı protestoların tertipçilerinden Mustafa Naggar, molotofkokteylerinin atılmasından Mübarek yanlısı "haydutları" sorumlu tuttu.

Polisin göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği de belirtiliyor.

-BEYAZ SARAY KAYGILI-

ABD, Mısır'da göstericilere şiddet uygulanmasını kınadı.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, ABD'nin Mısır'daki şiddetten üzüntü duyduğunu ve şiddeti kınadığını, medyayı ve barışçı göstericileri hedef alan saldırılardan da büyük endişe duyulduğunu belirtti.

Gibbs, itidal çağrısın yinelediklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley de, sosyal paylaşım sitesi Twitter'da, Mısır'ın demokratik değişime doğru ilerlediği yolun barışçı olması gerektiğini belirtti.

18:19 - Ban: Barışcıl göstericilere yapılan saldırılar kabul edilemez

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'da devam eden şiddet olaylarından "derin endişe" duyduğunu belirterek, barışçıl göstericilere yönelik saldırıların "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Ban, İngiltere'nin başkenti Londra'da, Başbakan David Cameron ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Mısır'da devam eden şiddet olaylarından derin endişe duyuyorum. Tüm tarafları bir kez daha itidale çağırıyorum" dedi.

Barışçıl göstericilere yönelik saldırıların "kabul edilemez" olduğunu belirten Ban, bu saldırıları kınadığını ifade etti.

İngiltere Başbakanı Cameron da Mısırlı yetkililerin siyasi reformları hızlandırması gerektiğini kaydederek, Kahire'deki şiddet olaylarının, hükümetin yeteri kadar hızlı hareket etmediğini ve protestocuların taleplerini karşılamadığını gösterdiğini söyledi.

Cameron ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i uyararak, "Eğer mevcut rejim herhangi bir şekilde şiddete müsamaha ediyorsa bu kesinlikle kabul edilemez. Kahire'deki çatışmalar, ülkede en kısa zamanda ve hızlı bir şekilde siyasi reforma ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Bu arada İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, açık bir yol haritasına ve barışçıl geçiş sürecine ihtiyaç olduğu belirtildi.

18:16 - Ulusal Müze'de yangın çıktı

Tahrir Meydanı'nda toplanan kalabalık, Mısır Ulusal Müzesi'ni ateşe verdi. Müzeyi yakan grubun muhalifler mi, Mübarek yanlıları mı olduğu henüz netleşmedi.

18:11 - Mısır Müftüsü: Evlerinize dönün

Mısır Müftüsü Ali Cuma, protestocu gruptan ' Mısır'ın fitne ateşinden korunması için gösterilere son vermelerini istedi ve 'evlerinize dönün' çağrısında bulundu

18:04 - Taraflar birbirine molotof kokteyli ile saldırıyor

Tahrir Meydanında birbiri ile taş ve sopa kullanarak çatışan göstericilerin birbirlerine molotof kokteyli atıyor.

18:00 - Erdoğan Katar Emiri ile görüştü

Başbakan Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani ile telefonda görüştü.

17:54 - Davutoğlu, Katar'a gidiyor; gündem Mısır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yarın Katar'a gidiyor. Görüşmelerde Mısır'da yaşanan karışıklıklar ve halk ayaklanması ele alınacak.

17:50 - Göz yaşartıcı bomba ile müdahale

Göstericileri dağıtmak için Tahrir Meydanı'nda göz yaşartıcı bomba atılıyor.

17:29 - Baradey: Ordu, halkı korumak için müdahale etmeli

Mısır'da muhalif isimlerden Muhammed el Baradey, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda çıkan çatışmalara askerlerin müdahale etmesini istedi. Ordunun artık tarafsız kalamayacağını belirten Baradey, ölümlere mani olmasını istedi.

17:28 - Askeri araçlar giriş yaptı

Gösterilerin devam ettiği Tahrir Meydanı'na bazı askeri araçlar giriş yaptı.

17:22 - Cameron: Hükümetin şiddeti desteklemesi kabul edilemez

İngiltere Başbakan David Cameron, Mısır hükümetinin şiddeti desteklemesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini söyledi.

17:15 - El Cezire: Çok sayıda yaralı ve ölü var

El Cezire televizyonu çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu açıkladı

17:09 - Gözaltıları endişeyle izliyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı: Mısır'daki olayları izleyen medya mensuplarına yönelik gözaltı ve saldırıları endişe ile izliyoruz.

17:07 - Polisler otobüslerle meydana geliyor

New York Times muhabiri: Mübarek'in polisleri otobüslerle Tahrir Meydanına ilerliyor.

17:04 - Protestocular, Mübarek yanlılarını püskürttü

Tahrir Meydanı'nda gösterilerini sürdüren Protestocular, Mübarek yanlılarını alandan çıkarmak için harekete geçti. Çatılara çıkan göstericiler, Mübarek yanlılarını taş yağmuruna tutuyor.

17:02 - Ordu: Ateş açmadık

Mısır Ordusu, uyarı için ateş açtıkları yönündeki haberleri yalanladı. Canlı yayına yansıyan silah seslerinin ne olduğu ise net olarak ortaya konamadı.

17:00 - Reform çağrısını reddettiler

Mısır Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Avrupa Birliği'nin reform çağrısını reddettiğini açıkladı. Bakanlık, çağrıların 'iç işlerine müdahale' olduğunu belirtti.

Zaman



Bu haber 1,498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,189 µs