En Sıcak Konular

The Economist: Baykal felaket bezirganı!

0 0 0000 00:00 tsi
The Economist: Baykal felaket bezirganı! İngiltere'de yayınlanan haftalık haber dergisi Economist Abdullah Gül'ün AKP cumhurbaşkanı adayı olmasını değerlendiriyor.

Laik kesimin AKP ile çatışması ne sonuç verecek?
     

"Başbakan, dışişleri bakanını cumhurbaşkanlığına aday gösterdi", diyen dergi, 2004 yılı Aralık ayındaki zirvede Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ipler kopmak üzereyken, Gül sayesinde ilişkilerin rayına oturduğunu yazıyor.
     

Gül'ü sıkı bir Avrupa yanlısı olarak tanımlayan dergi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olma arzusunun yoğun muhalefet nedeniyle boşa çıktığını aktarıyor.

CHP lideri Deniz Baykal'ın bu durumu bir zafer olarak takdim ettiğini yazan Economist, AKP'nin ise kararı, Erdoğan'ın partiyi Kasım ayında yeni bir seçim zaferine taşımak için yaptığı bir fedakarlık olarak değerlendirdiğini belirtiyor.
     

Dergiye göre nedenleri ne olursa olsun, Erdoğan'ın kararı Türk siyasetini yeniden şekillendirecek.
     

Laik çevrelerin cumhurbaşkanlığını da almaları halinde AKP'nin islamcı politikaları hayata geçirmede önlerinde engel kalmayacağını ileri sürdüklerini aktaran dergi, bu doğru çıksa bile bunun sorumlusunun yine laik çevreler olacağını yazıyor.
     

"Laik kesim onlarca yıl boyunca ordu sayesinde islamcıları kontrol altında tutarken, 2001 yılında ülkeyi mali yıkımın eşiğine getirecek şekilde kendi ceplerini doldukmaktan başka bir şey yapmadı" diyen Economist, özellikle Baykal'ı sert dille eleştiriyor.
     

On beş yıldır CHP lideri olan Baykal hiç bir alternatif surmayıp, kariyerini felaket bezirganlığı üzerine inşa ettiği yorumunu yapıyor.
     

Kasım seçimlerinde AKP'nin iktidarda kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirten dergi, gelecekteki gelişmelerin Erdoğan'ın siyasi yelpazenin merkezini ne kadar kontrol edebileceğiyle, Gül'ün ne kadar tarafsız bir cumhurbaşkanlığı yapacağına bağlı olduğunu yazıyor.
     
bbc



Bu haber 153 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,232 µs