En Sıcak Konular

Rumlar'dan İsrail anlaşmasına onay

2 Şubat 2011 14:15 tsi
Kıbrıs Rum yönetimi ile İsrail arasında 17 Aralık 2010'da imzalanan anlaşma onaylandı.

Kıbrıs Rum yönetimi ile İsrail arasında 17 Aralık 2010'da imzalanan ve her iki ülkenin denizde münhasır ekonomik bölgelerinin (MEB) sınırlarını belirleyen anlaşma, Rum Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

Rum Politis gazetesinin haberine göre, Rum hükümeti, anlaşmanın en kısa sürede Rum meclisine sevk edilerek burada da onaylanmasını ve yürürlüğe girmesini hedefliyor.

Habere göre, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Mart ayında İsrail'e yapacağı ziyaret ve Rum tarafında Mayıs'ta yapılacak genel seçimler nedeniyle, meclisin görev süresini tamamlayacağı Nisan ayından önce anlaşmanın onaylanması hedefleniyor.

Anlaşmanın 2. paragrafının büyük önem taşıdığına işaret edilen habere  göre, ikinci paragrafta, ''ülkelerden birinin parselinde bulunacak doğalgazın diğer ülkenin MEB'sindeki parsele de geçmiş olması durumunda, iki ülke arasında ortak kullanım için anlaşma yapılması'' öngörülüyor.

Bu durumda, Kıbrıs Rum tarafının sözde MEB'sinde yer aldığı iddia edilen 12. parselde bulunduğuna inanılan büyük doğalgaz yataklarının bir kısmının İsrail'in MEB'sinde olması nedeniyle, iki ülke arasında anlaşma yoluna gidilmesi gerekecek.

Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, gazeteye yaptığı açıklamada, ''12. parseldeki doğalgaz yataklarının az bir kısmının İsrail'in parselinde bulunduğunu ve bu tür parsellerin, hangi ülkenin doğalgazı önce çıkardığına bakılmaksızın, kullanımını düzenleyen uluslararası hukuk kuralları bulunduğunu'' ifade etti.

Habere göre, anlaşmada ayrıca, Kıbrıs Rum yönetimi ve İsrail'in başka ülkelerle MEB belirlenmesi anlaşması imzalayacak olması ve özellikle söz konusu koordinatların etkilendiği durumlarda, birbirlerini bilgilendirmeleri de öngörülüyor.

Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için her iki ülkenin meclisi tarafından onaylanması ve onay belgelerinin takasının yapılması gerekiyor.

AA

 



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,595 µs