En Sıcak Konular

Erdoğan, Kırgızistan Parlamentosu'nda konuştu

2 Şubat 2011 12:03 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Tarihten ve birbirimizden aldığımız ilhamla, aydınlık bir geleceği inşa etme güç ve iradesine sahibiz. Geçmişte yaptık, inanın, yine yapar, güçlü bir Avrasya'yı yine inşa edebiliriz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Kırgızistan Meclis Başkanı Ahmetbek Keldibekov ile görüştü. Erdoğan, görüşmenin ardından Kırgızistan Parlamentosu Cogorku Keneş'te Kırgız milletvekillerine hitap etti.

Konuşmasına, ''Kırgızistan Parlamentosu'nu, siz değerli milletvekillerini, sizlerin şahsında tüm Kırgız halkını en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum'' diye başlayan Erdoğan, Kırgızistan'a yaptığı resmi ziyaret dolayısıyla Cogorku Keneş'e hitap etmekten büyük gurur duyduğunu söyledi. Türkiye ve Kırgızistan'ı aynı milletin farklı devletleri olarak kabul ettiklerini; iki ülkenin vatandaşlarını aynı atanın çocukları, yani kardeş olarak gördüklerini ifade eden Erdoğan, ''Şunu bilmenizi isterim; Aramızdaki mesafeye rağmen, bütün bu coğrafya ile, bu bölgedeki kardeşlerimizle, elbette Kırgız halkıyla yüreğimiz beraber atıyor. Bir atanın evlatları, yani kardeşler, sevinci de hüznü de paylaşır, bunu kalplerinde hissederler'' dedi.

Erdoğan, konuşmasında ünlü Kırgız yazar Tölögön Kasımbek'in ''Ruhun bir, dilin bir/ dinin bir, adetin bir/ alışverişin, yazarın/ atanın yattığı mezarın/ içmeye alıştığın suyun bir/ aşın, düğünün, toyun bir/ Bir atanın çocukları... İşte bizler de, tıpkı bu büyük yazar gibi sesleniyor; toyunuz, toyumuzdur... Kederiniz, kederimizdir diyoruz...'' dizelerine de yer verdi.

-''ATALARIMIZIN HEYBELERİYLE DÜNYAYA IŞIK TUTMUŞTUR''-

Başbakan Erdoğan, dünyanın çok hızlı değiştiğine, küreselleşmenin dünyayı küçük bir köye dönüştürdüğüne işaret ederek, ''Değişime ayak uyduran, gelişmeleri yakından takip eden devletler, küreselleşmenin fırsatlarını en iyi şekilde kullanırken; statükoya teslim olan, değişime direnen devletler ise, çok ciddi risklerle mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Şunu büyük bir gururla ifade etmek istiyorum; atalarımız bu coğrafyada tarih boyunca birçok parlak medeniyet ve zengin devletler inşa ettiler. Bişkek ile İstanbul, Çin ile Adriyatik arasında, tarihi İpek Yolu'nda, sadece mallar taşınmamış, bilim ve hikmet, atalarımızın heybeleriyle dünyaya ışık tutmuştur'' diye konuştu.

Kırgızistan'da yazılan Manas Destanının, dalga dalga büyüyerek, Batı'da Selçuklu'nun, Osmanlı'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, batıda, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti devletlerinin barış, istiklal ve medeniyet mücadelesinin doğuya ilham verdiğini ve doğuda büyük bir gururla karşılandığını belirtti. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bizler, ortak tarihimizle, atalarımızla, atalarımızın dünya kültürüne, bilimine, sanatına yaptıkları katkılarla elbette gurur duyuyoruz. Ama tek başına gurur duymanın yeterli olmadığını da biliyoruz. Tarihten ve birbirimizden aldığımız ilhamla, aydınlık bir geleceği inşa etme güç ve iradesine sahibiz. Geçmişte yaptık, inanın, yine yapar, güçlü bir Avrasya'yı yine inşa edebiliriz. 2010 yılında gerçekleşen halk hareketi, Kırgızistan'da yeni bir dönemi başlatmıştır.

Bütün geçiş dönemleri sancılıdır... Oş ve Calalabad'da yaşanan sancılar, en az sizler kadar, Türk halkını da derinden etkilemiş ve üzmüştür. Bizler, Batıdaki kardeşleriniz olarak, benzeri acı olayların tekrar yaşanmamasını, samimi, kalıcı bir diyalog ortamının tesis edilmesini yürekten arzuluyoruz. 2010 yılında anayasa referandumu ve parlamento seçimlerinin başarıyla yapılmış olması, Kırgız halkını olduğu kadar bizleri de mutlu etti, bizleri de umutlandırdı. Seçimlerin sağlıklı ve huzurlu bir ortamda gerçekleştirilmiş olması nedeniyle, Türk halkı adına tebriklerimi sunarım. Seçimlerden sonra kurulan koalisyon hükümetini de ayrıca kutlamak istiyorum. Birliğiniz daim olsun diyorum. Kırgızistan parlamentosunun, Kırgızistan'ın huzur, istikrar ve kalkınması için gerekli desteği sağlayacağına eminim. Zira, bu parlamento, sadece Kırgız halkı için değil, tüm bölge için önem taşıyor ve dikkatleri üzerinde topluyor.''

Kırgızistan'ın, Orta Asya'da henüz denenmemiş bir siyasi düzene geçtiğini ifade eden Erdoğan, ülkenin tercih ettiği parlamenter sistemin dünyadaki en ileri ülkeler tarafından tercih edilmiş ve başarısını ispatlamış bir sistem olduğunu anlattı. Erdoğan, bu sistemin başarısından kuşku duymanın yersiz olduğunu söyledi ve bugünün dünyasında, seçimle işbaşına gelmiş hükümet ve parlamentoların, vatandaşların huzur ve güvenliği, aynı zamanda ekonomik kalkınma noktasında en isabetli kararları alabildiğini ve güçlü şekilde uygulayabildiğini ifade etti.

-''DEMOKRATİKLEŞME TECRÜBEMİZİ, KARDEŞ KIRGIZ DEVLETİYLE HER FIRSATTA PAYLAŞACAĞIZ''-

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in hocası Şeyh Edebali'nin, devlet ve insan arasındaki ilişkiyi çok net olarak ortaya koyduğunu ve ''İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın'' dediğine dikkati çeken Erdoğan, devletin insan için olduğunu ve insanın devletten önce geldiğini söyledi. Erdoğan, insanın huzur ve refahı ne kadar yücelirse, devletin de o kadar büyüyeceğine, o kadar yüceleceğine dikkati çekti. Erdoğan, Osmanlı Devleti'nin, çok geniş bir coğrafyada, altı yüzyıl boyunca bu çok önemli ilkeyle ayakta kaldığını ve bu önemli ilkenin bir gereği olarak insanı yücelttiğini, insanlığa adaletle hükmettiğini belirtti. Devletin her şeyden önce, kendi insanına güvenmesi, özgürlükleri genişletmesi, en temel ve modern insan haklarını kendi vatandaşından asla esirgememesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,552 µs