iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İsrail askeri karargahından bildirilmiştir

2 Şubat 2011 10:11 tsi
İsrail askeri karargahından bildirilmiştir Geçtiğimiz Ağustos ayında bir soru sormuşuz. Yanıtını bugüne bırakarak. Cevap geldi. Gerçi biz bu kadar şaşalısını beklemiyorduk ama.. Ne yapalım, geç olsun da güç olmasın! iyibilgi Ankara

Önce ‘çıkan kısmın özeti’…

Geçtiğimiz Ağustos ayında, tam da Türkiye’de Yüksek Askeri Şura günleri yaşanırken, benzeri ve hayli çetrefilli bir süreç de, İsrail Genelkurmayı’nda yaşanıyordu.

Halihazırdaki Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’nin görev süresi Şubat 2011’de bitiyordu. Ve ordu içinde yeni komutanın kim olacağına yönelik hayli dolambaçlı girişimler oluyordu.

Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Aşkenazi ile anlaşamadığı, komutanın görev süresinin uzatılmasını arzu ettiği, İsrail kamuoyunun da bunu desteklediği dile getiriliyordu.

Aday generaller arasında da bin türlü kumpas dönüyordu. Nitekim, sahte olduğu ortaya çıkan bir belge, koltuğa aday Tümgeneral Yoav Galant’ın rakipleri hakkında karalama kampanyaları başlattığını ortaya koydu.

Bu tartışmalı ve kızgın günlerinden sonunda Ehud Barak, Tümgeneral Yoav Galant’ın İsrail ordusunun yeni komutanı, yeni Genelkurmay Başkanı olacağını önceden açıkladı…

Böylece kriz aşıldı ve diğer aday (Tümgeneral Benny Gatz) oyun dışı kaldı.  Bakan Barak Eşkenazi’den haz etmiyordu, Eşkenazi de müstakbel halefi Galant’tan.

İsrail basınına o zaman yansıyanlara göre komutan Eşkenazi’nin istemezliği hayli ileri boyutta bulunuyordu. Fakat bu çekişmeler sadece İsrail ordusunun kendi dengeleri ile değil, İsrail, bölge ve hatta bölgeye yönelik küresel çekişmelerle de ilgiliydi.

İddialara göre, tasfiyesi söz konusu olan kesim, İran’la bir çatışmanın, savaşın doğruluğuna inanmıyor, hatta stratejik olarak da akil görmüyordu. Ve o günlerde iyibilgi gayet kritik bir soru ortaya attı…

“Netameli soru şu; Şubat’a kadar dengeler değişebilir mi?. Yani; Aşkenazi kalabilir, Galant geri çekilebilir veya bir başkası atanabilir mi? Dahası da var.. Netanyahu yeni bir Savunma Bakanı arayabilir mi?”  (Amerika ile İran dostluğunu bozan ülke)

İşte o Şubat, bu Şubat! Ve dün önce yabancı basına yansıyan bir haber, bugün yerli basına da konu oluyor

14 Şubat’ta Genelkurmay Başkanlığı’na oturması gereken Tümgeneral Yoav Galant’ın atama kararı iptal ediliyor.

Hakkındaki kimi usulsüzlük iddialarını soruşturan mahkeme savcılığının Başbakan’a ilettiği bilgiler, Galant’ın atanmasını imkansızlaştırıyor deniyor. 

Dengeler yine değişiyor, kartlar yeniden dağıtılıyor.

“Mısır’daki değişim daha uzlaşmacı generaller ve belki de daha sakin bir Savunma Bakanı’nı getirecek mi?” sorusu daha merak edilir oluyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,148 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,436 µs