En Sıcak Konular

Haham, Mısır için İsrail'le ters düştü

2 Şubat 2011 10:00 tsi
Haham, Mısır için İsrail'le ters düştü Yahudi dünyasının önde gelen liderlerinden Haham David Rosen, İsrail'in tersine Mısır'da barış için dini liderlerle görüşülmesi gerektiğini söyledi.

İsrail, Mısır halkının gitmesi için 8 gündür gösteri yaptığı ve ülkeyi 30 yıldır yöneten Hüsnü Mübarek'in gitmemesi için başta ABD olmak üzere AB üyesi ülkelerle temas üzerine temas gerçekleştirirken, Haham David Rosen, AB'ye hemen Mısır'ın din alimleri ile konuşmaya başlaması çağrısı yaptı. Mısır devriminin “barış içinde devamı” için dini liderlerle görüşmenin elzem olduğunu vurgulayan Rosen, AB'yi de sert şekilde eleştirdi.

Dünyanın en etkili Yahudi örgütlerinden Amerika Yahudi Komitesi Dinlerarası İlişkiler müdürü olan Rosen, BM ile ortaklaşa faaliyet gösteren Dünya Barış İçin Dinler Konferansı'nın da başkanlığını yürütüyor.

Avrupa'nın İslam alemindeki dini liderleri “devre dışı” bıraktığı için “ciddi bir cehalet” içinde olduğunu vurgulayan Rosen, AB'nin diplomatik kurumlarının Fransız laikliği üzerine inşa edildiğini, Fransız laikliği ile de Arap alemini anlamanın mümkün olmadığını vurguladı.

Rosen'in Avrupa basınına konuştuğu saatlerde Tel-Aviv'den gelerek Brüksel'deki AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Mısır'daki halk hareketinin Müslüman Kardeşler tarafından “çalınmaması” için meslektaşlarını ikna etmeye çalışıyordu. Kendilerine “laik” diyen Arapların bile dindar olduğuna işaret eden Haham Rosen, dini görmezden gelmenin “safsata” olduğunu ve bumerang gibi geri geleceğini vurguladı.

Mısır Müftüsü Şeyh Ali Goma ve El Ezher Üniversitesi hocalarını muhtemel muhataplar olarak nitelendiren Rosen, sadece Mısır'da değil bütün İslam aleminde münevver, sorumlu ve etkili birçok İslam alimi bulunduğunu ancak Batı'nın sadece olumsuz örnekleri gösterdiğini söyledi. Rosen, kasım ayında Kudüs'te yaptığı bir açıklama ile Müslümanları kızdırmıştı.

Avrupalılara “Hıristiyan köklerinize sahip çıkın.” diyen Rosen, aksi takdirde Avrupa'nın İslamlaşacağını iddia etmişti.



Bu haber 865 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,539 µs