En Sıcak Konular

Amerikan diplomasi tarihinin en büyük toplantısı

2 Şubat 2011 09:27 tsi
Amerikan diplomasi tarihinin en büyük toplantısı ABD Dışişleri, Amerikan diplomasi tarihinin en büyük toplantısını yapıyor. Clinton, 260 diplomatı ABD’ye çağırdı. WikiLeaks hasarının görüşüleceği belirtildi

WikiLeaks’in yayımladığı diplomatik yazışmaların yarattığı şokun altından kalkmaya çalışan ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan diplomasi tarihinin en büyük toplantısını yapıyor. ABD dış politikasının her cephede sorgulandığı ve Amerikalı diplomatların WikiLeaks’in devam eden darbeleri nedeniyle diken üstünde olduğu bir dönemde, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın talimatıyla 180’den fazla ülkeden 260 Amerikan elçisi ve temsilcisi Washington’a çağrıldı.

Yetkililer zirvenin amacının 2011’deki Amerikan dış politikasının planlanması olduğunu söylemekle yetinse de, önceki gün başlayan toplantılar çerçevesinde diplomatların WikiLeaks konusunda hasar-tespit çalışmaları ve yeni dış politika stratejileri üzerinde kafa patlatması bekleniyor.

Yüz yüze görüşme
Diplomatların birçoğunun bir hafta boyunca başkentte kalması istenmişken, Clinton bugün çağrılan bütün temsilcilere yönelik bir konuşma yapacak ve ardından Amerika’nın en zorlandığı ‘ön cephe’ ülkelerindeki diplomatlarla yüzyüze görüşmelere başlayacak.

Yetkililer, Amerikan Dışişleri’nin ilk kez bu kadar büyük bir toplantı yaptığını dile getirirken, Beyaz Saray Sözcüsü Philip Crowley de “Bu tarihi bir toplantı” dedi. Bu arada bazı diplomatlar da bu kadar büyük bir toplantının niçin internet aracılığıyla yapılmadığını ve bu kadar masrafa girildiğini sorguluyor.

Amerikan haber sitesi Politico’ya konuşan bir diplomat, “Toplantı sanal âlemde yapılabilecekken, dünyadaki her elçinin niçin ülkeye gelmesine gerek duyuluyor?” diye sorarken, Clinton’ın yeni bir ‘sızıntı’ skandalı yaşanmasından çekindiği düşünülüyor.

WikiLeaks’in bitmek bilmeyen baskısı altında bunalan ABD Dışişleri, müttefiki Mısır’da yaşanan halk protestoları nedeniyle büyük baskı altında.

Bu arada Başkan Barack Obama’nın yaklaşan ikinci seçim kampanyasına hazırlanmak için daha çok iç politika konularına odaklanmasıyla, Clinton dış politika fırtınasında neredeyse tek başına kalmış durumda.

Dışişleri Bakanı, Clinton, önümüzdeki hafta başında Türkiye’ye yapacağı ziyareti de önceki gün iptal etmişti.

Milliyet



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,550 µs