En Sıcak Konular

İran ile Azerbaycan arasında kriz

1 Şubat 2011 20:51 tsi
İran'ın Azerbaycan'ın iç işlerine karıştığını iddia eden Azeri kökenli vatandaşlar, İran Konsolosluğu önünde eylem yaptı.

 Konsolosluğun önüne siyah çelenk bırakan grup, Azeri halkının hakkını kimseye yedirtmeyeceklerini dile getirdi. Grup, son yıllarda artan Ermenistan ve İran dostluğuna da tepki gösterdi. Tekbir getirip, Azerbaycan ve Türk bayrakları açan grup, olaysız dağıldı.

İran'ın Azerbaycan'a karıştığını öne süren ve Karabağ'ı işgal altında tutan Ermenistan'ın İran'la yakınlaşmasına tepki gösteren Azeri kökenli yaklaşık 50 kişi, Cağalolu'ndaki İran Konsolosluğu önünde toplandı. Türk ve Azeri bayrakları açan grup sık sık tekbir getirdi. 'Karabağ Türk'tür Türk kalacak', 'İran şaşırma sabrımızı taşırma', 'Yaşasın Azerbaycan-Türkiye dostluğu, kahrolsun İran-Ermenistan işbirliği', 'Ermenistan Karabağ'dan çekil' şeklinde slogan atan grup, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın tokalaştığını gösteren fotoğrafları taşıdılar. İran'ın Karabağ'ı işgal eden Ermenistan ile ilişkileri durdurmaya davet eden eylemciler, İran'ın Azerbaycan üzerinde kurduğu baskıyı kaldırması gerektiğini ifade etti.

Grup adına açıklama yapan Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Celal Öcal, İran Parlamentosu milletvekillerinin ve bazı din büyüklerinin basın yoluyla Azerbaycan'ın iç işlerine direkt müdahale anlamı taşıyan beyanatların kendilerini rahatsız ettiğini ifade etti. Azerbaycan'ın topraklarının yüzde 20'sini işgal eden ve 30 binden fazla Azeri'yi katleden Ermenistan ile yapılan iş birliğini kınadıklarını aktaran Öcal, "50 binden çok insan yaralanmış ve sakat kalmış 890 okul, 855 kreş, 44 tarihi eser, 90 cami dağıtılarak yerle bir edilmiştir. Ermenistan'ın Hocalı şehrinde yaptığı soykırım esnasında 613 kişi katledilmiş ve 8 aile tamamen yok edilmiştir. Buna bakmayan İran, Ermenistan'la sıkı ilişki kuruyor. İran dünyada tek İslam devleti olarak Ermenistan'ı destekliyor." dedi.

İran'ın 30 milyondan çok Azerbaycanlının hakkını görmezden geldiğini savunan Öcal, İran'daki Azerilerin Farslaştırılmaya çalışıldığını öne sürdü. İran devletinin Türk ve Müslümanlık konularını iyi analiz etmesi gerektiğini belirten Öcal, "İran, Ermenistan devletine göstermiş olduğu ilgiyi bir an önce bırakarak, tarihin bundan sonraki sayfalarına Türk ve İslam dostu olduğunu göstermesi gerekir." diye konuştu.

Grup açıklamanın ardından hazırlamış oldukları siyah çelengi İran Konsolosluğu'nun önüne bıraktı. Çevik kuvvet polisinin yoğun güvenlik önlemi aldığı olay yerinde protestocular olaysız dağıldı.

(CİHAN)



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,485 µs