En Sıcak Konular

'Arap liderler çocuklarını Amerika yerine Türkiye’ye gönderiyor'

1 Şubat 2011 19:24 tsi
'Arap liderler çocuklarını Amerika yerine Türkiye’ye gönderiyor' Dr. Joshua Walker: Türkiye, Arap-İsrail kavgasını bitiremeyebilir ama önemli bir aracı olduğu artık kesin.

Richmond Üniversitesi Öğretim Görevlisi  Dr. Joshua Walker, Türkiye’de en hızlı gelişen sektörün eğitim olduğunu belirterek, “Türkiye’de neler olduğunu ve olacağını bilmek çok önemli çünkü Türkiye’nin bölgedeki etkisi çok büyük. Türk işadamları iş yaptıkları ülkelerde Amerika yerine tercih edilen konumuna geldi. Türkiye bölgedeki diğer ülkeler gibi doğal kaynaklara hiç sahip olmadı ama bölgedeki büyük şirket yönetcilerinin birçoğu Türkiye’de eğitim almış kişiler. Bölgeden Türkiye’ye eğitim için gönderilen öğrenci sayısı Amerika’ya gönderilenden  fazla olmaya başladı. Arap liderler çocuklarını eğitim için Amerika yerine Türkiye’ye göndermeye başladı. Halbuki ABD onlar için bugüne kadar en bilinen adresti.” dedi.

Türk Kültür Merkezi  New York tarafından organize edilen  geleneksel sohbet toplantısının son konuğu Türkiye uzmanı Dr. Joshua Walker oldu. Gazeteci Aydoğan Vatandaş’ın sorularını cevaplayan Walker, ‘Bir bölgesel gücün ortaya çıkışı; Yeni dönemde Türkiye ve gelecekteki zorluklar’ başlıklı konuşmasıyla gündeme dair soruları cevaplandırdı. Türkiye’nin dinamiklerini bilmenin önemine dikkat çeken Walker, “Türkiye, eskiden Amerika’nın üstlendiği aracı rolünü şu anda üstlenmiş durumda. Türkiye Başbakanı ve dışişlerini bakanı, Mısır ve Lübnan’daki olaylar sonrasında ABD Başkanı ya da dışişleri bakanlarından daha hızlı davranarak ziyaretler yaptı ve olaylara dair yorumlar getirdi. Türkiye’nin coğrafi konumu dışındaki pozisyonunu görmek çok önemli. Türkiye, Arap-İsrail  kavgasını bitiremeyebilir ama önemli bir aracı olduğu artık kesin.” diye konuştu.

Ortadoğu’da bugün yaşananların daha önce de görüldüğünü kaydeden Dr. Walker, Osmanlı’nın yıkılma döneminde de aynı olaylara şahit olunduğunu vurguladı. Türkiye’nin Batı’nın ayrılmaz bir parçası olduğuna da değinen Dr. Walker,

Türkiye, Ortadoğu’da yeni bir rolden ziyade bölgesini yeniden keşfetti. Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, yüzünü batıya dönerek kendine  başka bir yol çizmişti. Türkiye aslında Osmanlı zamanında da batının bir parçasıydı. Balkanlardaki varlığı buna en iyi örnektir. Türkiye’nin batının bir parçası olduğu soğuk savaş döneminde de çok açık ortadaydı. Komünizme karşı NATO’nun bir parçası olan Türkiye, coğrafi olarak doğunun bir parçası gibi gözükse de her zaman mantalite olarak batılıydı.” dedi.

Türkiye’nin, yapı olarak Amerika ya da Çin kadar büyük olmadığını ama içinde bulunduğu konum itibariyle hiçbir ülkenin sahip olmadığı bir dinamizme sahip olduğunu kaydeden Dr. Walker, “Tükiye’nin dinamizmi hiçbir ülkede yok. Bu dinamizmle Türkiye bir Avrupa oyuncusu ve Ortadoğu’nun bir numarası diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin dönüşümünde AK Parti’nin önemli bir rolü olduğunu da kaydeden Walker, “2002’de AK Parti iktidara geldiğinde kimse onlara müslüman oldukları için oy vermedi. AK Parti’yi oluşturanlar, dindar bir geçmişe sahipler fakat hiç kimsenin bir şeriat düzeni isteyeceğine ihtimal vermiyorum. Türkiye, ne Suudi Arabistan ne de  Mısır’dır. Türkiye’nin kendine has bir dinamizmi vardır. Anadolu’nun İslam’ı algılama şekli komşularınınkinden tamamen farklıdır.” dedi.

 Ortadoğu gündemine dair birçok değerlendirmede bulunan genç akademisyen konuklardan gelen soruları da cevaplandırdı.

Mehmet Demirci / Zaman



Bu haber 958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs