En Sıcak Konular

Bakan Şimşek yatırımları değerlendirdi

1 Şubat 2011 17:16 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel krizin ardından Avrupa ülkelerinin gündemlerine maaş kesintilerini almaya başladığını belirterek, buna karşılık kendilerinin kamu yatırımlarını artırmaya devam ettiklerini söyledi.

Şimşek, "Avrupa ülkelerinde maaşlar ve harcamalar kesildi. Buna mukabil iktidarımız ülkemizin ihtiyaç duyduğu yatırımları fazlasıyla yapıyor." dedi.

Ofis Mobilyaları Fuarı Office Expo törenle açıldı. 1-5 Şubat tarihlerini kapsayan fuarın açılış törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ve Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut katıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, ülke ekonomisini ve mobilya sektörünü değerlendirdi. Mobilya sektörünün önemli bir ivme yakaladığını kaydederek, "Bu sektörümüz yarattığı katma değerle Türkiye'nin önemli sektörlerinden biri haline gelmiştir. Mobilya sektörü istihdam anlamında da önemli bir kapasite sunuyor. 258 bin vatandaşımıza istihdam sunan bir sektör 8-10 milyar dolar üretim, 1,4 milyar ihracat yapıyor." ifadelerini kullandı.

Sektörün kendini dünyaya adapte etmede başarılı olduğunu vurgulayan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:

"Mobilya firmalarımız her alanda olduğu gibi tasarım, Ar-Ge itibariyle tüketici taleplerine cevap verebilecek kapasitedir. Türkiye'de kişi başına mobilya tüketimi 15-20 euro, gelişmiş ülkelerde 60 ila 100 euro arasında. Dünyada bu sektörün hacmi 300 milyar dolar civarında. Ülkemizin dünya piyasasından aldığı pay önemli. İddialı bir ülke olarak 2023 itibari ile Avrupa'nın ilk ü3 ülkesinden biri, dünyanın ilk 10 ülkesinden biri olmayı hedefliyorsak mobilya sektörünü ileri taşımalıyız."

Türkiye'de ofis mobilyalarında en büyük alıcının kamu olduğunu, ve ondan daha iyi alıcı olamayacağını belirten Maliye Bakanı, sözü ülke ekonomisine getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avrupa'da maaşlar, harcamalar kesiliyor. Buna mukabil biz, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yatırımları yapıyoruz. Malum, 2010'da bütçemiz fazla verdi. Ekstra 15 milyar dolar altyapı yatırımlarına kaynak aktardık. Kuşkusuz Türkiye büyük aşamalar kat etti. Bakın 2002'de 100 liralık verginin 86 lirası faize gidiyordu. Yani topluma, eğitime ve altyapıya kaynak ayıracak imkanımız yoktu. 2002'deki yapı korunsa 2011'de faize giden para 179 milyar lira olacaktı. Ancak bu haliyle 45-47 milyar lira olacak. Son 60-80 yılın en büyük ekonomik bunalımına rağmen Türkiye güçlü bir konumda. Yolumuza devam ediyoruz, iddialıyız. Ortalama ömrü 16 ay olan bir iktidar gibi davranmıyoruz. 2023 vizyonuyla hedeflerimizi şekillendiriyoruz."

Bakan Şimşek, Türkiye'nin petrol kuyuları ya da doğalgazı olmadığını, buna karşılık girişimci ruhu, insan gücü olduğunu belirtti. Bu minvalde eğitime ve insana önem verdiklerini vurgulayan Şimşek, "Ar-Ge' ye teşvik veriyoruz. Altyapı yatırımları yapıyoruz. Türkiye nin önü açık. kaynak biziz. Böyle olması da Türkiye'nin menfaatine. Küresel rekabet karşısında hazır olacaksınız. Bugünden haritanızı çizeceksiniz." dedi.

"FUAR ALANLARI DAR GELİYOR"

TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki da ithalat ve ihracat bağlamında ofis mobilyalarının önemli olduğunu söyledi. Öztiryaki, dünya mobilya piyasasından Türk firmalarının aldığı payın fazla olmadığından dert yandı ve bu payın artırılmasını istedi. Markaların tanıtımı adına fuarların önemine işaret eden Öztiryaki, "Fuarların alan olarak darlığı söz konusu. Kendimizi en iyi ülkemizde anlatabiliriz. Bunun için yurt dışında yapılan fuarlar kadar Türkiye'deki fuarlara da destek verilmesidir." temennisinde bulundu.

CNR Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut da sınır ülkelerle bağların güçlendirilmesinin ve vizelerin kaldırılmasının ticarete katkılarına vurgu yaptı. Ticari bağların artmasının fuarlara da yansıdığını aktaran Bulut, 2012'de CNR'ın alanını genişletecekleri müjdesini verdi.

Törende daha sonra açılış kurdelesi kesildi. Bakan Mehmet Şimşek, fuar alanını dolaştı ve ürünlerin özellikleri hakkında stant görevlilerinden bilgi aldı.

CİHAN




Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,948 µs