En Sıcak Konular

Asker resepsiyonda neden yoktu?

0 0 0000 00:00 tsi
Asker resepsiyonda neden yoktu? Anayasa Mahkemesi’nin resepsiyonu hükümetten üst düzey bir katılım vardı. Ancak gecede komutanlardan hiç birinin olmaması dikkatlerden kaçmadı. Asker niye yoktu? 

Akşam gazetesi yazarı İsmail Küçükkaya'nın bugünkü yazısındaki aktardıkları...

"Komutanlar resepsiyona neden katılmadı?

Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümü resepsiyonu gerçekten üst düzey bir katılımla gerçekleşti. Hükümet kanadı bugüne kadarki hiçbir davette olmadığı kadar yüksek oranda temsil edildi. Üstelik, TBMM Başkanı Arınç, Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Çiçek ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım iki saat boyunca resepsiyonda kaldılar. Uzun süre salonda konuklarla sohbet eden ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan hükümet kanadı, daha sonra oturma düzenine geçti. Arınç, Erdoğan, Gül, Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ve Mahkeme Üyesi Haşim Kılıç’la yarım saati aşkın süre sohbet ettiler. Bu ilgi Anayasa Mahkemesi üyelerini de şaşırtmış ve sevindirmiş olmalı.

Ancak, yüksek yargının kuruluş yıldönümleri gibi sebeplerle düzenlenen bu tür etkinliklere göre bu kez bir farklılık göze çarpıyordu. Askerler davette yoktular. Komuta kademesi Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümü davetine katılmamıştı. Oysa askerler yargıya her zaman çok önem verirler ve yargı organlarıyla sıcak ilişki kurarlardı.

Aslında bu fark daha resepsiyona saatler kala kendini hissettiriyordu. Bu, “verilmiş bir karardı.”

Ben dünkü yazımda, “muhabir arkadaşlarım paşaların Anayasa Mahkemesi’nin davetine katılmayacaklarını söylediler. Mahkenin vereceği herhangi bir kararla ilgili olarak yanlış anlaşılmaktan, kararın gölgenmesinden ve polemiklerin içine çekilmekten sakınıyorlar” demiştim. Gerçekten öyle oldu.

Bu, örneklerini son zamanda sıkça gördüğümüz askerlerin hassasiyetini gösteriyor ve bütün spekülasyonlara karşı takdir edilecek bir dikkati yansıtıyordu.

Malumunuz, Ankara 367 tartışmalarına kilitlendi. Bugün cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu yapılıyor. Belki de seçim Anayasa Mahkemesi’ne götürülecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlanamaması ve sonucunda bir erken seçim ihtimali söz konusu. Hükümet kanadının kokteyle gitmesinde bir tuhaflık yok. Onlar zaten “bu tartışma saçma, hukukun zorlanmasıdır, hukuken aksi görüş çıkmaz” inancındalar. Ama davete üst düzey katılımla Anayasa Mahkemesi’ne verdikleri önemi göstermiş oldular.

Yaşar Paşa’nın tutumu...

Bugünlerde her ortamda Köşk seçimiyle ilgili olarak askerlerin görüşü merak ediliyor. Bu süreç, aylar önce başladı. Önce “askerler Erdoğan’ın kulağına fısıldayacaklar” iddiası ortaya atıldı. Bu akla ziyan teori çok geçmeden çöktü. Özellikle Yaşar Büyükanıt’ın Anayasal çerçevesi gayet güzel çizilmiş basın açıklamasıyla nelerin olmayacağı net bir biçimde ortaya konuldu. Paşa’nın sözleri son derece açıktı. Yetki, görev ve sorumlulukları ışığında yapabileceği en net açıklamayı yaptı.

Gelinen noktada askeri kanadın Abdullah Gül’ün adaylığından memnun olduklarını söyleyemeyiz. Cumhuriyet’in bazı değerlerinin tartışmaya açılacağından endişe edenler var.

Ama askeri kanat, Büyükanıt’ın basın toplantısındaki tavrını sürdürüyor. Yani “demokratik bir ülkenin Genelkurmay Başkanı nasıl davranırsa öyle davranıyorlar”

Bir örnek...

Geçtiğimiz hafta Çankaya Köşkü’ndeyiz.

Yaşar Paşa biz Ankara Temsilcileri ile sohbet etti. Fakat sonra bazı sözlerinin yanlış anlaşılabileceğini düşünerek, bizlerden “sohbet ortamında konuştuğumuz bu sözleri yazmazsanız sevinirim. Siz bilirsiniz ama bunlar yazılırsa yanlış anlaşılabilir” ricasında bulundu ve hepimiz bu off the record kaydına uyduk. Yaşar Paşa o gün, “ülkenin hassas bir dönemden geçtiğini” hatırlatma ve “kendisinin özenli davranma çabasına” değinme ihtiyacı hissetmişti. İşte Anayasa Mahkemesi davetinde bu özenin bir devamını gördük. Doğru yapıyorlar, süreç ne kadar kritikse özen o kadar üst düzeyde olmalı."

Akşam 



Bu haber 265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,129 µs