En Sıcak Konular

Başbakan'a suikast iddialarına cevap verdi

1 Şubat 2011 14:50 tsi
Başbakan'a suikast iddialarına cevap verdi Başbakan Erdoğan, Kırgızistan gezisi öncesi havalimanında gazetecilerin sorularını cevapladı...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'a planlanan ziyaretini ertelediğini, ülkedeki durum normale dönünce bu ziyaretin gerçekleştireceğini söyledi. Erdoğan, Kırgızistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Erdoğan, Mısır'a ziyaretini ertelediğini, ülkedeki durum normale dönünce bu ziyaretin gerçekleştireceğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "MİT'in kendisine İstanbul'da suikast düzenleneceğine ilişkin rapor hazırladığı" yönündeki iddiaları değerlendirirken, "Bizim duruşumuz belli, biz sadece tedbiri alırız ondan sonra tevekkül eder ondan sonra yolumuza devam ederiz. Çünkü siyasetin yapısında fıtratında tarihten buyana olanlar ortadadır. Zaman zaman söylediklerimiz bazı ortaya koyduklarımız olmuştur. Biz, kadere inanmış insanlarız. Onun için kederden de pek imtina etmeyiz yola aynen devam ederiz. Bunlar olağan şeylerdir, olur. Onlar da görevini yapacak biz de görevimizi yapacağız. Çünkü kötü olmazsa iyinin kadri bilinmez, iyinin kadri kıymeti ancak kötü ile taktir edilir. Bunu böyle bilmemiz lazım" diye konuştu.

Bir başka soru üzerine de Erdoğan, "Başkanlık sisteminin daha faydalı neticeler doğuracağına inanıyorum. Bu benim kanaatim" dedi.

"(ORDU GÖREVE) DEMEK SURETİYLE ORDUYU KENDİ GÖREVİNİN DIŞINDA FARKLI BİR MECRAYA ÇEKME DAVETİNİ, BÖYLE BİR TALİHSİZLİĞİ HİÇBİR ZAMAN 22 TEMMUZ SEÇİMLERİ ÖNCESİNDE YAPANLAR GİBİ BİZLER YAPMADIK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "yargıyı ele geçirmek' gibi bir dertlerinin olmadığını ifade ederek, "Yapılanın hepsi anayasanın, yasaların verdiği yetkilerin kullanılmasıdır. Yürütmenin, yargının görevi bellidir. Herkes bu görev alanı içinde çalışmalarını sürdürür" dedi.

Erdoğan, Kırgızistan'a yapacağı ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanında düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan ERdoğan, Mısır'a öngörülen ziyareti gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini soran bir gazetecinin, "Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve bölge ülkelerinin liderleriyle bu konularda bir temasınız oldu mu?" sorusunu yanıtlarken, mevcut tablo karşısında Mısır'a yapacağı ziyareti iptal etmediğini, ancak şu anda ertelendiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, "Durum normale döndüğünde bu ertelenen ziyareti süratle gerçekleştireceğim. Çünkü Mısır bizim için bir kardeş ülkedir. Bu programlanan ziyaret şu andaki durum sebebiyle uygun düşmemektedir. Fakat normale döndüğünde inşallah gerçekleştiririz" dedi. Başbakan Erdoğan, bölgedeki bazı liderlerle görüşmelerinin olduğunu ve olacağını da dile getirerek, şöyle dedi:

 "Bugün yaptığım açıklama aslında bir genellemedir. Mısır'ın şahsında bir genellemedir ve bu ileri demokrasilerin ne durumda olduğunu ve bunun bölgede önemli uygulayıcılarından birisi olan Türkiye olarak bizim durumumuz zaten ortadadır. Neyi nasıl yaşadığımızı zaten ortaya koyan bir ülkeyiz. Bölgede de halkın iradesine saygı duyulması noktasında hakların, özgürlüklerin karşısında bütün liderlerin bu hassasiyeti göstermesinin gereğini ifade etmek istiyorum. Bu da bir kardeş olarak, bir arkadaş olarak her bir liderin bir tavsiyesi olması gerekir diye düşünüyorum. Temennim odur ki bölgede halkıyla yönetiminin gerçekten birbirine öz güven içinde olduğu, güvendiği ve taleplerinin karşılığını bulduğu bir sürecin, yaşam sürecinin bölgede bir huzura, refaha vesile olacağına inanıyorum. Temenni ederim ki Tunus ve Mısır'da atılacak adımlar, bunun güzel örneklerini oluşturur."

SUİKAST İDDİALARI

MİT'in hazırladığı raporunda kendisine İstanbul'da suikast yapılacağı şeklinde bilgi bulunduğu şeklindeki iddiaların sorulması üzerine de Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Geçmişte MİT'in edindiği bilgiler noktasında bizimle de bu konuları paylaştıklarında bizim duruşumuz belli, biz sadece tedbiri alırız; ondan sonra tevekkül eder yolumuza devam ederiz. Çünkü siyasetin yapısında, fıtratında tarihten bu yana olanlar ortadadır. Zaman zaman söylediklerimiz bazı ortaya koyduklarımız olmuştur. Biz, kadere inanmış insanlarız. Onun için kederden de pek imtina etmeyiz yola aynen devam ederiz. Bunlar olağan şeylerdir, olur... Herkes görevini yapacak, onlar da görevini yapacak, biz de görevimizi yapacağız. Çünkü kötü olmazsa iyinin kadri bilinmez, iyinin kadri kıymeti, ancak kötü ile takdir edilir. Bu değerlendirme bir fırsattır. Bunu böyle bilmemiz lazım."

24 BARONUN ORTAK AÇIKLAMASI

Erdoğan, "CHP'nin direniş çağrısının ardından 'yargının ele geçirildiği' iddiasıyla 24 Baro başkanını yaptığı ortak açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Ben bu ifadeyi doğru bulmuyorum. Bu bir direniş çağrısı değildir. CHP'nin direniş çağrısı yapabilmesi için sandıklar mı ortada yok, neyin direnişini yapıyorlar. Ülkeden mi kovuluyorlar? Bu ülkede demokratik hakları mı ellerinden alınıyor? Ben hangi şartlarda sandığa gidiyorsam, onlar da aynı şartlarda sandığa gidiyor. AK Parti olarak, 2002 seçimlerine CHP'den daha iyi şartlarda mı gittik? O seçimlere gittiğimiz de biz, CHP'nin aldığı devlet yardımını mı alıyorduk? Onun gibi oturmuş, kurulmuş bir teşkilat yapımız mı vardı? 16 aylık bir partiydik.

Ama 16 aylık bir parti olmamıza rağmen Cumhuriyetten daha önce kurulduğunu söyleyen CHP'nin bu yöneticileri ne oldu? Milletten sandıkta bir ders aldı. Bundan sonra da bu CHP'nin yönetici kadroları; 'aynı şartlarda yürümüyoruz, koşmuyoruz' demeye başladılar. Bu şartları siz kendiniz oluşturdunuz, sağ olun bizi güçlü kıldınız. Şu anda biz, millet nezdinde güçlüyüz, ama biz hiçbir zaman milletimizi sokağa davet etmedik, biz milletimizi sandığa davet ettik ve sandıkta demokrasi paylaşılır ve cumhur sandıkta iradeyi kullanmak suretiyle takdirini yapar.

Cumhur, hiçbir zaman sokağa dökülerek, cam çerçeve indirerek, demokrasinin tamamen reddettiği yani 'ordu göreve' demek suretiyle orduyu kendi görevinin dışında farklı bir mecraya çekme davetini, böyle bir talihsizliği hiçbir zaman 22 Temmuz seçimleri öncesinde yapanlar gibi bizler yapmadık. Bunu yapanların kimler olduğu belli. Ergenekon denilen olayın içinde olanların hepsinin bu işin içinde oldukları işte çıktı ortaya... İstihbarat örgütleri artık belgelerle çıkarıyor mu? Çıkarıyor. Hepsi ortaya çıkıyor görüyoruz. ülkemizin üzerinde ne oyunlar oynanmış, hala oynanmaya devam ediyor."

"YAPILANIN HEPSİ ANAYASANIN, YASALARIN VERDİĞİ YETKİLERİN KULLANILMASIDIR"

 "(Yargıyı ele geçirmek) bizim böyle bir derdimiz yok" diyen Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bugün yaptığı konuşmaya atıfta bulundu ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer böyle bir yaklaşım olursa bugün Anayasa Mahkemesi Başkanının güzel bir ifadesi var. O da özellikle seçimlere saygısızlık olur ki çok ciddi bir yanlışlıktır, yapılanın hepsi anayasanın, yasaların verdiği yetkilerin kullanılmasıdır. Yürütmenin, yargının görevi bellidir. Herkes bu görev alanı içinde çalışmalarını sürdürür. Biz, şu anda Danıştay'ın aldığı bir karara müdahale edemiyoruz. Bir il milli eğitim müdürünü bölge idare mahkemesi 12 kez göreve iade edebiliyor. Benim Milli Eğitim Bakanım nasıl çalışacak? 12 kez Milli Eğitim Bakanım görevden alıyor, o göreve iade ediyor. Cezaevinden çıkıyor, cezaevinden çıkan bir insan hala kefaletle serbest bırakıldığı halde tekrar görevine iade ediyor. Bu nasıl bir anlayıştır? Aynı şekilde bir valiyi Danıştay, 3 kez görevine iade ediyor. Siz nasıl çalışacaksınız bu valiyle? İleri demokrasilerde bunları göremezsiniz, böyle bir şey yok.

Biz, eğer halkımıza başarılı bir hizmet vereceksek, netice alacak bir hizmet vereceksek bunun bedelini millet karşısında da biz ödüyorsak, bu tür önemli 'köşe taşı' diyeceğimiz yerlerde bizler istediğimiz insanları oraya getirebilme hakkına sahip olmalıyız. Bunu da bize anayasa veriyor. Dolayısıyla bunlar hoş görüntüler değil, mahalleye, sokağa dökme çağrıları, bunların demokratik parlamenter sistem içinde karşılığı yoktur. Kendilerine güveniyorlarsa 4 ay var. 4 ay sonra hep beraber 12 Haziranda sandığa gideceğiz, milletimiz orada neyi takdir ederse başımız gözümüz üstünde... Herkes bunu söylemeli."

BAHÇELİ'YE YANIT

Bir gazetecinin, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin size yönelik eleştirileri oldu. Özellikle başkanlık sistemini destekleyen açıklamalarınız için 'tek adamlık hevesinin yansıması' diye nitelendirdi. Bununla ilgili bir değerlendirmeniz olacak mı?" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Liderler tektir zaten, bunun yanında liderliği paylaştığı ikinci bir kişi olmaz. Ama 'takım ruhu' denilen bir olay vardır, 'takım oyunu' denilen bir olay vardır, 'kolektif aklı oluşturmak' denilen bir olay vardır. Bizim partimizde egemen olan olay budur. Bizim partimiz kolektif bir akıl ile hareket eder, takım ruhu içinde hareket eder. Ve bugüne kadar olan başarısının altında bu yatar. Ben, başkanlık sistemiyle alakalı, ülkemde halk bu kavramları tartışmalıdır, bilmelidir ve şahsen başkanlık sisteminin daha faydalı neticeler doğuracağına inanıyorum. Bu benim kanaatim. Sayın Bahçeli başka türlü düşünebilir, bir başkası başka türlü düşünebilir. Onların düşüncesine de benim saygım var, ama lütfen benim düşüncemdir, benim düşünceme de saygıları olsun. Bugün dünyada uygulanmayan bir şeyi ben söylemiyorum ki, dünyada uygulanan bir sistemi söylüyorum.

Başkanlık sistemi var, yarı başkanlık sistemi var. Niye rahatsız oluyoruz bunlardan? ABD'si, Fransa'sı ortada... Almanya'da da bakıyorsunuz şansölye var, bu tür sistemler var, cumhurbaşkanlığı makamları var, güçlendirilmiş... Ama bazı yerlerde bakıyorsunuz sadece temsili... Bunlar da var. Bunların tartışılmasından kimsenin gücenmeye bence hakkı yok. Bırakalım tartışılsın, kimse de bundan da rahatsız olmasın." "Başkanlık sistemiyle ilgili bir takvim var mı?" sorusuna da Erdoğan, "Hayır böyle bir şeyi ben söylemedim. Benden bugüne kadar böyle bir şey duydunuz mu?" şeklinde yanıt verdi. Aynı gazetecinin "Halk isterse" sözleri üzerine de "Halk istediği zaman zaten egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyeceksin ve o yola gireceksin" dedi. Başbakan Erdoğan, Ürdün'de hükümetin görevden alındığının anımsatılması üzerine de "detayı bilmediği için bir şey söyleyemeyeceğini" bildirdi. (AA)

 



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,748 µs