En Sıcak Konular

Pili emniyete alın!

0 0 0000 00:00 tsi
Oyuncak seçiminde çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine göre hareket etmek gerektiğini belirten uzmanlar özellikle pilli oyuncaklara dikkat edilmesi gerektiğini, çünkü meydana gelen kazaların çoğuna pilli oyuncakların yol açtığını belirtiyor.

Oyuncak seçimi konusunda anne babalara önemli uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı Uzmanı Uz. Dr. Sinan Mahir Kayıran, bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları şöyle anlattı:

Vidalı olmalı
Oyuncaklar pilli ise pil yerinin güvenli şekilde kapalı, vidalı ve emniyetli olmasına dikkat ediniz. Pil kutupları, pil voltajı, DC işareti okunaklı şekilde olmalı, eski ve yeni piller ile alkali, standart ve şarj edilen piller birlikte kullanılmamalıdır. Oyuncakta kullanılan piller kaliteli olmalıdır. Ayrıca oyuncakların bütün pillerinin aynı zamanda değiştirilmesi; güçlü pillerin oyuncağın çalışmasını sağlarken, zayıf pillerin çok ısınarak ya da akarak tehlike oluşturmasını önler. Meydana gelen kazaların çoğunun şarj edilmeyen pillerin şarj edilmesinden kaynaklandığı unutulmamalıdır.

Yaşa göre seçim
Oyuncaklar çocuğun yaşı, ağırlığı ve boyu dikkate alınarak seçilmeli, sağlam olmalı ve kolayca temizlenebilmelidir. Oyuncakların küçük parçalarının kopmayacak şekilde dikilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Astım ve alerji riski olan çocuklarda tüylü oyuncaklardan kaçınılmalıdır. Çocuklar ilk yaşlarında cisimleri ağızlarıyla da tanıma ve her cismi ağızlarına götürmeye eğilimlidir. Bu sebeple üç yaşından küçük çocuklara küçük parçaları olan ya da küçük parçalara ayrılan oyuncaklar alınmamalıdır.

Oynarken takip edin
Çocuklar sebep-sonuç ilişkisini tam kuramaz, bu yüzden kendilerine zarar verecek davranışlarda bulunabilirler. Sekiz yaşından küçük çocuklara keskin kenarlı, sivri uçlu, yanıcı parçaları olan, uzun ipli, kordonlu, kurdeleli oyuncaklar satın alınmamalıdır. Çocuklar oyun esnasında ebeveynleri tarafından gözlenmeli, merdiven ya da yol kenarları, havuz başları oyun alanı olarak seçilmemelidir.

Oyuncak üzerindeki uyarılara dikkat edin
Ebeveynler, oyuncaklar üzerindeki güvenlik uyarılarını dikkate almalıdır. Oyuncak satın alırken bu uyarıların üzerinde olduğu oyuncakları tercih etmelidir. CE işareti oyuncak üreticisinin, oyuncağın AB ve ülkemizin güvenlik standartları konusundaki ortak kurallarına uygun olduğu anlamına gelir. Bütün oyuncakların CE işaretini taşıması gerekmektedir. Üstünde CE işareti olmayan oyuncaklar kalitesiz ve çocuklar için tehlikeli olabilirler.

türkiye



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,179 µs