En Sıcak Konular

'Türkiye bizim kutup yıldızımız'

1 Şubat 2011 11:38 tsi
Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün Kırgızistan'a resmî bir ziyaret gerçekleştiriyor. Gezi öncesi Zaman'a mülakat veren Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, Erdoğan'ın ziyaretinin yeni kurulan hükümete destek adına çok büyük anlam taşıdığını söyledi.

İyi derecede Türkçe konuşan Atambayev, "Türkiye bizim kutup yıldızımız, o ne kadar büyür ve gelişirse bize örnek olur. Kardeşlerinin de önünü açar." dedi. Türkiye'den talep gelmesi halinde vizeleri kaldırabileceklerini belirten Kırgız Başbakan, ülkesindeki Türk okulları için de "Can-ı gönülden destekliyorum." ifadelerini kullandı.

Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, siyasi ilişkilerden ekonomiye, vize muafiyetinden Türk okullarına kadar birçok konuda Zaman'ın sorularını şöyle cevapladı:

Başbakan Erdoğan'ın Kırgızistan ziyaretinden beklentileriniz neler? Ziyaret iki ülke ilişkilerine nasıl katkı sağlar?

Beklentimiz çok büyük. Değerli dostum Sayın Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan ziyareti iki ülke arasındaki mevcut ilişkiye ivme kazandıracak. İlişkilerimiz daha da gelişecek. Zor bir süreçten geçen ülkeye böyle bir ziyaretin gerçekleşiyor olmasının iki ülke halklarını daha yakınlaştıracağı ve dostluğumuzu daha da pekiştireceği muhakkak.

Parlamenter sisteme geçen Kırgızistan'a ilk ziyaretin Türkiye'den yapılması sizin için ne anlam taşıyor?

Sayın Erdoğan'ın yoğun mesaisine rağmen bize bir günlük bile ziyaret gerçekleştirmesi bizim açımızdan çok büyük anlam taşıyor. Özellikle parlamenter sisteme geçen Kırgızistan'a ilk ziyaretin Türkiye'den yapılması elbette çok önemli. Bu ziyareti, yeni kurulan hükümete ve Kırgız halkına destek olarak görüyoruz.

Türkiye, Kırgızistan'da 300 civarında Türk firması ile en önemli yatırımcıların başında geliyor. Yeni dönemde yatırımcı çekmek için neler yapacaksınız?

Ülke ekonomisine katkı sağlayacak ve canlandıracak olan tüm sektörlere Türk işadamlarını bekliyoruz. Bu konuda karşılıklı güven çok önemli. Burada bize düşen, yatırımcıya güven vermek ve kolaylıklar sağlamak. Yatırımcının en çok şikayet ettiği husus denetlemelerden kaynaklanan sıkıntılar. Öncelikli konumuz denetleme mekanizmasını tek elden yürüterek yatırımcıyı rahatlatmak. Biz yatırımcının ülkemize gelmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.

Türkiye, bugüne kadar birçok ülkeyle karşılıklı anlaşmalar imzalayarak vizeleri kaldırdı. İki ülke arasındaki vize muafiyeti anlaşmasının yenilenmesi teklifini nasıl değerlendirirsiniz?

Dünya ekonomik krizle sallanırken Türkiye aldığı tedbirler ve komşularıyla ticaret hacmini artırarak en az etkilenen ülkelerin başında geldi. Kitaplarda tarih boyunca aralarında sürekli savaş olmuş ve birbirine düşman gibi görünen Rusya ile bile bugün vizelerin kaldırılmasından bahsediliyor. Türkiye'nin Kırgızistan ile de vize muafiyeti konusunda adım atacağını düşünüyorum. Türkiye isterse iki ülke arasındaki vize sınırlamasını 3 aya çıkarabileceğimiz gibi tamamen de kaldırabiliriz. Kırgız devleti, kardeş ülke Türkiye'den gelen hiçbir talebe kayıtsız kalmayacak.

Nisan ve özellikle haziran ayında ülkede yaşanan olaylar Kırgızistan ekonomisini nasıl etkiledi? Ekonomiyi canlandırmak için planlarınız ve öncelikleriniz nelerdir?

Şu anda önceliğimiz ülkede istikrarın sağlanması. Geçtiğiz yıl yaşanan siyasi gelişmeler ülkeyi ve ekonomisini kötü etkiledi maalesef. Ekonomide bu yıldan itibaren büyük gelişmelerin olacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki 6 ayı atlatırsak sonrası için bizi güzel günler bekliyor. Ekonomimizin gelişmesinde ve kalkınmamızda en büyük engel olan yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlıkla mücadele ediyoruz ve edeceğiz. Bütçe açığı sebebiyle sıkıntılar yaşıyoruz. Yardım ve kredi desteği bekliyoruz. En başta dost ve kardeş ülke Türkiye'den bu konuda da destek ve yardım bekliyoruz.

İyi derecede Türkçe konuşan ve Türkiye'yi seven birisi olduğunuzu biliyoruz. Türkiye'nin Kırgızistan için önemi nedir?

Türkiye'nin, Kırgızistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olması çok şeyi anlatıyor. Türkiye, binlerce yıldır kardeşimiz olan, dili, kültür ve geleneği açısından bize en yakın ülke. Rusya'nın ardından hemen Türkiye'yi ziyaret etmem, verdiğimiz önem ve değerin göstergesidir. Bunu sadece ekonomik ya da parasal sebeplere bağlamak doğru değil. Yetim bir çocuğa birisinin ağabeylik yapması gibi, en zor zamanımızda Türkiye bize ağabeylik yaptı. Yardım elini uzattı. Kırgızistan atavatan ise Türkiye de anavatanımızdır. Bu ilişki bundan sonra daha da ilerleyecek.

Rusya'nın Kazakistan ve Belarus'la oluşturduğu Gümrük Birliği'ne Kırgızistan'ın da girmek istediğini dile getirdiniz. Bu, Türkiye ile olan ticaretinizi nasıl etkiler?

Gümrük Birliği'ne girmeyi düşünüyoruz. Ben yakın gelecekte böyle bir birliğe Türkiye'nin de girmesini isterim. Kırgızistan'ın Gümrük Birliği'ne üye olması Türkiye ile arasındaki ticari ilişkilere zarar getirmeyecektir. Çünkü Rusya ve Kazakistan, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)'ne girmeyi planlıyor. Kırgızistan da zaten DTÖ'ye üye. Kırgızistan'ın Gümrük Birliği'ne girmesi, 5 milyonluk Kırgızistan'ın 200 milyona ulaşması demek. Örneğin Türk firmaları, Kırgızistan'da ürettikleri malları için bu büyük pazara açılabilecek.

Aydın Pazarcı / Zaman



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs