En Sıcak Konular

Kredi kartı olanlar dikkat!

1 Şubat 2011 11:29 tsi
Kredi kartı dolandırıcılıklarına dikkat çekilen açıklamada, kartın arka yüzündeki imza kısmının mutlaka imzalanması istendi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların hesap ekstreleri, slipler, ATM fişleri, kredi kartı başvuruları veya kopyaları, sigorta formları, kredi teklifleri gibi kişisel bilgi içeren evraklarınızı iyice yırtılarak çöpe atılmasını istenildi.

Şifrenin korunmasından kart sahibinin sorumlu olduğunun vurgulandığı açıklamada, kart şifresinin banka çalışanları dahil kimseye söylenmemesi gerektiği hatırlatıldı. İnternet sitelerinden ve pos ile yapılan alışverişlerde, kredi kartı numarası ve son kullanma tarihi bilgilerinin yeterli olmasının sahtecilik riskini de beraberinde getirdiğine dikkat çekildi.

İnternet siteleri ya da firmalar güvenli bile olsa, kart bilgilerini ele geçiren bir başkasının alışveriş yapabileceğine değinilen açıklamada, kredi kartlarında doğum tarihi, hesap-müşteri numarası, nüfus cüzdanı numarası, ardışık sıralı sayılar, telefon numarası ya da işyeri sicil numarası gibi kolay ulaşılabilir şifrelerin kullanılmaması gerektiğine vurgu yapıldı.

"ATTIĞINIZ ÇÖPE BİLE DİKKAT EDİN"

ATM dolandırıcılıklarına karşı alınacak tedbirlerin de yer aldığı açıklamada, şu uyarılara yer verildi: "Kartın ATM'de alıkonulması durumunda hemen şubeye başvurun veya bankaya bildirin. ATM kullanımında size yardım etmek amacıyla yaklaşan kişilerin yardım teklifini kabul etmeyin. Bilgi hırsızlarının çöp kutunuzu karıştırması ihtimaline karşı da tedbirli olun. Çöpe atacağınız hesap ekstreleri, slipler, ATM fişleri, kredi kartı başvuruları veya kopyaları, sigorta formları, kredi teklifleri gibi kişisel bilgi içeren evraklarınızı iyice yırtarak okunamayacak hale getirin. Süresi dolan kredi kartınızı da numarası okunmayacak ve bir başkası tarafından kullanılamayacak hale getirdikten sonra imha edin. İnternet kafe gibi halka açık ve kalabalık yerlerde bulunan bilgisayarlardan, internet aracılığıyla alışveriş yapmayın. Kredi kartları sanal ortamda kullanılırken virüs tehlikesine dikkat edin."

Vatandaşların harcamalarını bütçelerine göre yapmalarının tavsiye edildiği açıklamada, 'Ayağını yorganına göre uzat' atasözüne de vurgu yapıldı. Kartın sunduğu fırsat, yenilik, promosyon ve ödül uygulamalarının da izlenmesini isteyen Bursa Emniyet Müdürlüğü, 12 çeşit kredi kartı dolandırıcılığının polis kayıtlarına resmen girdiğini hatırlattı.

Kredi kartı dolandırıcılık yöntemleri, şöyle sıralandı: "Kayıp/çalıntı kart kullanımı, ele geçmeyen kartlar, sahte başvuru, boş plastik yöntemi, değiştirilmiş kart, sahte kartlar, manyetik şerit sahteciliği, kart kopyalama, posta ve telefon ile yapılan mal siparişi dolandırıcılığı, ATM dolandırıcılığı, internet dolandırıcılığı, hesap yönlendirme."

CİHAN

 



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,556 µs