iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

AKP'nin gerçek oyu % kaç?

1 Şubat 2011 08:56 tsi
AKP'nin gerçek oyu % kaç? Yok o kadar değil. Ama o kadar da değil! iyibilgi Ankara

Artık seçim zamanı ve bundan sonra gazetelerde, televizyonlarda bol bol anket göreceğiz, hatta çoktan görmeye de başladık. Ama bu anketlerin söylediği rakamlardan öte, AKP’nin bu seçimlerde yüzde kaç oy alacağına ilişkin şehir efsaneleri de ortalığı sarmış durumda.

Aslında hepsi de kötü niyetli değil. Fakat özellikle referandum sürecinden çıkan rakamlar reel algıyı biraz bozmuş durumda. Yüzde 58’lik oran, bir anlamda Türk siyasi tarihinde hemen hemen kimseye nasip olmamış bu rakamın genel seçimlere yansıma ihtimali tartışmaları alevlendiriyor.

Şu ana kadar kamuoyuna yansımış anketler AKP’nin oy oranını % 38 ile % 50 arasında gösteriyor.

Peki ama bu kadar geniş aralık ne kadar doğruyu yansıtabilir. Uzmanlara göre bu rakamlar seçimden evvel için normal. Eh, şişirme olanlar da varsa iyice normal. Yani sandık günü yaklaştıkça daha derlenip toparlanmaları bekleniyor.

Net fikirler edinilmesini zorlaştıran bir diğer faktör ise, siyasi partilerin kendileri için yaptırdığı anketleri-bazen oranlar yüksek bile olsa-pek dışarı vermemeleri.

Peki bu durumda muhalifleri açısından bu sefer yüzde 38’i bile bulamayacağı, destekçileri açısından ise rekor kırarak yüzde 50’leri aşacağı iddia edilen AKP’nin gerçek(çi) rakamı şu anda ne olabilir?

Bu bağlamda iki ipucu bize yol gösterebilir. Bunlardan biri AKP üst yöneticilerinin bir süredir ağızlarından düşürmedikleri “koalisyona izin vermeyin” söylemleri.

Kaba bir hesapla, MHP ve CHP’nin toplamının AKP’yi burun farkıyla da olsa geçebileceği fikrini uyandırıyor. Bu da yine aynı ortalamalara bakarak AKP’nin yüzde 39 ile yüzde 42’lik bir orana gelebileceğini işaret ediyor.

Fakat bu “çıkarım”dan ziyade daha “somut” bilgilerimiz de var! Geçtiğimiz Cumartesi (29 Ocak) günü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bir gazetede yayınlandan röportajında satır arasına sıkışan şu cümleleri gibi…

“Elimizdeki anketler, 2007'deki oy oranımızı muhafaza ettiğimizi gösteriyor. Şu anda tartışılan şudur: AK Parti tek başına iktidara gelecek ama şimdiki gibi 340-350 ile mi, yoksa anayasayı değiştirecek sayıyla mı gelecek?”

22 Temmuz 2007 seçimlerinde AKP’nin oy oranı % 46.5’ti ve bu da TBMM’ye 341 milletvekili göndermesini sağlamıştı.

Bundan sonra bir genel seçim olmadı. Mahalli seçimler oldu ve AKP’nin oyları burada gücünü korudu. Referandumun genel seçimler için sağlıklı bir kıyas olanağı sunmayacağı varsayılırsa, eldeki verilerin hepsi bu kadar.

Peki AKP, 8 yıllık bir iktidarın ardından bir önceki oy oranını koruyabilir mi? Genel hissiyat, tam bu rakam çıkmasa da yakın bir rakamın, en kötü senaryoda bile AKP'nin sandıktan hayli güçlü çıkacağına işaret ediyor.

Tabii en doğrusunu yine sandık söyleyecek ve şimdiden “kesin” konuşmak da iyi fikir değil.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,130 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,817 µs