En Sıcak Konular

Suikast emrini kim nereden verdi?

1 Şubat 2011 08:02 tsi
Suikast emrini kim nereden verdi? MİT'in Birinci Ergenekon Davası'na bakan mahkemeye gönderdiği yazıda önemli ayrıntılara yer verildi.

MİT, Birinci Ergenekon Davası'na bakan mahkemeye gönderdiği yazıda, Başbakan Erdoğan'a yönelik bir suikast iddiasında emrin Bulgaristan'da yaşayan emekli bir albay tarafından verildiğini belirtti. Bilgileri Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'na veren MİT olası suikastı önledi...

Birinci Ergenekon Davasına bakan mahkemeye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından gönderilen yazıda, Başbakan Erdoğan'a yönelik bir suikast iddiasında emrin Bulgaristan'da yaşayan emekli bir albay tarafından verildiği kaydedildi. Yazıda, Erdoğan'a muhtemel bir eylem planlanmasına yönelik Üsküdar Kısıklı'da Başbakan'ın akrabalarının oturduğu san renkli bir apartmanın bodrum katının, Ergenekon ana davası sanıklarından Zekeriya Öztürk tarafından kiralandığı da vurgulandı.

İlgili yerlere gönderildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin ara karan üzerine MİT tarafından gönderilen 3 sayfalık yazıda, müsteşarlığın istihbarat üreten bir kuruluş olduğu, istihbaratın ise intikal eden birçok bilgi, belge, haber ve duyumun belli bir sistem içinde işlenmesinden sonra oluşturulduğu belirtildi.

MİT'in yazısında, bunun tek istisnasının ikaz istihbaratı niteliği taşıyanlar olduğu, bu tür haber ve duyumların, içerdiği tehlikenin büyüklüğü ve aciliyeti nedeniyle teyidi beklenilmeksi-zin haber veya duyum halinde ilgili makamla ra "not" olarak sunulduğu kaydedildi.

Teyit de yok tekzip de

Bilgi notunun da muhtelif kaynaklardan intikal eden ham bilgilerin ön incelemesi neticesinde, önemli iddiaları içermesi nedeniyle teyidi beklenil-meksizin hazırlanarak 2937 Sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 4. maddesinde belirtilen görev çerçevesinde Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'na dağı-tımlı olarak sunulduğu belirtildi.

Bu bilgi notunda geçen duyum ve ihbarlara yer verilen yazıda, Başbakan Erdoğan'a yönelik suikast iddialarına dair intikal eden ancak bu aşamada teyit veya tekzip edilmeyen duyum ve ihbarlara ilişkin bilgilerin şöyle olduğu anlatıldı:

İki tuğla çıkarılmış

"Temmuz 2007'de teşkilata intikal eden bir haberden İstanbul Üsküdar Kısıklı Caddesi'nde Başbakanın akrabalarının oturduğu caddede sarı renkli bir apartmanın bodrum katının emekli yüzbaşı Zekeriya Öztürk tarafından Erdoğan'a muhtemel bir eylem planlanmasına yönelik olarak kiralandığı, yarım bodrum şeklindeki caddeye bakan kısmından iki tuğlanın çıkarıldığı, Danıştay saldırısı akabinde gözaltına alman ve serbest bırakılan şahıslardan Zeki Yurdakul Çağman'ın, Öztürk ile birlikte hareket ettiği, İstanbul Maslak'ta işyeri bulunan 40-45 yaşlarındaki bir iş adamının söz konusu şahıslara mali destek verdiği, bahse konu gruba emir veren kişinin halen Bulgaristan'da yaşayan Türk asıllı emekli bir albay olduğu, bu grubun mensuplarının Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu şahısların adlarına kayıtlı telefonları kullandıkları belirlenmiştir."

Ergenekon bağlantıları

Milli İstihbarat Teşldla-tı'nın yazısında ayrıca, kendüe nne intikal eden bir elektrona postada "27 Temmuz 2007 turi hinde Başbakan Erdoğan suikast yapılacağına dair ifadeler yer aldığı belirtildi.

"MİT Mete" lakaplı kişinm Ümraniye soruşturması kapsamında ismi gündeme gelen, birinci Ergenekon Davası'nın tutuksuz sanıklarından Mete Yalazangil olabileceğinin değerlendiirildiği, Yalazangil'in de sanıklardan emekli Yüzbaşı MuzafferTekin ile Semih Tufan Gülaltay'ı tanıştıran kişi olduğunun bilindiği kaydedildi. Yazıda, bu duyum ve ihbarlara ilişkin bilgi notunun "kişiye özel" ibaresiyle 24 Temmuz 2007 tarihindeil sunulduğu da belirtildi.

Danıştay tetikçisi de o albayla görüştü

MİT'in yazısına göre, Başba-kan'a suikast planlayan isimlerin Danıştay saldırısının tetikçisi Alparslan Arslan ile de bağlantıları var. Yazıda bu detay şöyle yer alıyor:

"Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan'ın Bulgaristan'a bu albayı ziyaretinin akabinde mezkur eylemi gerçekleştirdiği, grubun Bulgaristan ile bağlantısını 'MİT Mete' lakaplı bir şahsın sağladığı, anılanın Türk ve Azeri pasaportu kullandığı, Azeri pasaportu ile Türkiye'ye giriş ve çıkışlarında soyadında ufak bir değişiklik yaptığı, söz konusu şahısların yurtdışından 100 milyon dolar para gelmesini bekledikleri, hali hazırda intikal eden paralarla Zeki Yurdakul Çağman'ın borçlarını ödediği, grubun hedefinin TSK'yı harekete geçirerek yönetime el koymasını sağlayacak bir eylemi gerçekleştirmek olduğu, grubun, 'Kırmızı Ki-tap'ı yazan 'Generawl İbrahim' isimli Çeçen şahıs vasıtasıyla Çeçenis-tan'dan getirdikleri iki kişiyi İstanbul Ümraniye Çakmak Camisi'nin altındaki misafirhanede barındırdıkları, eylemin bu kişilere yaptırılabileceği hususları öğrenilmiştir."

bugün



Bu haber 958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,547 µs