En Sıcak Konular

Hükümetten ilk resmi açıklama geldi

31 Ocak 2011 19:49 tsi
Hükümetten ilk resmi açıklama geldi "Mısır, tüm bölgenin barış ve istikrarı bakımından kilit konumundadır. Bu bakımdan dost ve kardeş Mısır'ın iç barışının ve huzurunun bir an önce sağlanmasını ve istikrarsızlığa sürüklenmemesini arzu ediyoruz. "

Hükümet sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP'li üyelerin Anayasa Komisyonu'ndan istifa etmesiyle ilgili, ''Eğer toplu istifa yoluyla yasaların görüşülmesi engellenecekse o zaman bu parlamento hayatta çalışamaz'' dedi.

Çiçek, Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, CHP milletvekillerinin Anayasa Komisyonu'ndan istifa etmelerine ilişkin sorusu üzerine Çiçek, şunları söyledi:

''Yargıyla ilgili iki ayrı komisyonda yasa görüşülüyordu. Yargıtay ve Danıştay ile ilgili yasa Adalet Komisyonu'ndaydı, komisyon da bitti. Genel Kurul'a inmiş olacak. Anayasa Mahkemesi ile ilgili yasa tasarısı var. O Anayasa tasarısı da alt komisyondadır. Adalet Komisyonu'ndan yasa tasarısı geçti. Genel Kurula inmiş olacak. Bu hafta içerisinde sıra sayısını alır. Onu da ümit ederiz ki görüşürüz. Ancak şunu ifade edeyim. Adalet Komisyonu'ndaki tartışmalarla ilgili olarak zaten ilgili arkadaşlarımız değerlendirmeyi yapıyor. Ama şunu ifade edeyim, tabiatıyla muhalefet partilerinin hakkıdır. Ancak bir hakkın suistimalini de kanun himaye etmez. Siz 'gündeme gelen her tasarıyla ilgili komisyondan topluca istifa ederiz' derseniz. O zaman Meclis çalışmaz. Muhalefet, parlamento çalışmalarını ipotek altına almış olur. Bu doğru değildir. Herkes, fikrini, düşüncesini söyler. Ama ben geçmişte de bilirim, bir tek maddeyle ilgili 48-50 tane önerge verildiğine bu parlamento tutanakları şahittir. Geçmişte sırf konuyu uzatmak adına bir anayasa kitabının alınıp birinci sayfasından başlayıp günlerce okunduğuna şahit olmuşuzdur. Bu da bir hakkın kötüye kullanılmasıdır. Meseleye bu açıdan bakmak gerekir. Ben biliyorum ki bu tasarı görüşülürken, sabahtan akşama herkes bu tasarıyla ilgili ne söyleyecekse genel üzerinde değerlendirmelerini yapmıştır, Genel Kurulda da yapmıştır. Eğer toplu istifa yoluyla yasaların görüşülmesi engellenecekse o zaman bu parlamento hayatta çalışamaz. Kaldı ki parlamentoda bir tek parti de yok. Diyelim ki komisyonda bir tek üyesi olan bir parti düşünün her defasında istifa edecek. O üye verinceye kadar komisyon çalışmaları duracak. Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Onun için hukukun temel kuralı, bir hak tanınır, muhalefet haktır demokrasilerde. Buna saygı duyarız ama bir hakkın suistimaline hukukun, kanunu himaye etmediği de en az öbür hak kadar bir temel kuraldır. Bunu da görmemiz lazım.''

-24 BARONUN ORTAK AÇIKLAMASI-

24 baro tarafından bugün yapılan ortak açıklamanın hatırlatılması üzerine Bakan Çiçek, şunları söyledi:

''Kimsenin bir şeyi ele geçirmesi söz konusu değildir. Bu yasaların niye getirildiği belli. Neden gündeme geldiği belli. Bir kısmı anayasal zorunluluktan geliyor. Anayasa Mahkemesi ile ilgili. Öbürleri iş yüküyle alakalıdır. Bir an evvel bu dosyaların kısa sürede sonuca bağlanabilmesi bir kısım hepimizi üzen sıkıntılı durumların meydana gelmemesi bakımından alınması gereken bir kısım tedbirleri içermektedir. Bununla ilgili zaten yasa Genel Kurula indiğinde gerekli açıklamalar da orada yapılmış olacaktır. Bunlar siyasi değerlendirmelerdir. Kimse bir yeri ele geçiremez. Böyle bir düşünceyle de yasal bir düzenleme zaten yapılamaz. Bu yasaların neden gündeme geldiği, kanun tasarısının gerekçesine bakarsanız orada var. Onun dışındakilerin hepsi bize göre doğru değerlendirmeler değildir.''

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''12 Haziran 2011'de seçimlerin yapılmasını düşünüyoruz. Bu zaten kamuoyuna açıklandı. Resmi bir karar almadık. Bunu da Şubat sonu, Mart başında alacağımızı düşünüyoruz'' dedi.

Çiçek, Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır gezisinin iptal edilip edilmediğine ilişkin soru üzerine Çiçek, şunları söyledi:

''Sayın Başbakanımız yarın Kırgızistan'a gidecek. Yakın ziyaret Kırgızistan. Onun dışındaki bir ziyaret konusu bugün gündeme gelmedi. Neticede oradaki durumun da normale gelmiş olması gerekir. Ortada bir belirsizliğin olduğunu hepimiz kabul ediyoruz. Temennilerimizi bu safhada söyledik. Bu konunun detaylarını yarın grup toplantısında dinleme imkanımız olacak.''

Bir gazetecinin, ''Önümüzdeki dönem Meclis'te öncelikli olarak hangi yasalar görüşülecek?'' sorusuna da Çiçek, şu yanıtı verdi:

''Hepinizin bildiği gibi 12 Haziran 2011'de seçimlerin yapılmasını düşünüyoruz. Bu zaten kamuoyuna açıklandı. Resmi bir karar almadık. Bunu da Şubat sonu, Mart başında alacağımızı düşünüyoruz. Dolayısıyla olaya bu açıdan baktığımızda zaten Meclisin çalışabileceği süre de fevkalade kısıtlıdır. Onun için kamuoyunun beklenti içerisinde olduğu öncelikli yasalarımız var. Bunların başında görüşülmesine başlanmış borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasa var. 36 maddesi görüşüldü, geri kalanı da ümit ediyoruz bu hafta içerisinde belli bir noktaya getirilmiş olur. Yarım kalan RTÜK yasası var. Enerji Bakanlığına bağlı kamu kuruluşlarının borç yapılanması, karşılıklı mahsuplaşmayla ilgili bir yasa tasarısı var. Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesinin anayasa değişikliğine paralel uyum yasaları var. Polislerimizle ilgili komisyondan geçmiş olan askerlik hizmetiyle ilgili yasa var. Buna benzer bir iki yasa daha olabilecektir. Bunlar bizim düşüncemiz. Tabiatıyla kararı verecek olan parlamentodur. Bunları bitirip ondan sonra da parlamento tatile girmiş olacaktır. Tatil dediğimiz de netice itibariyle seçim sebebiyle çalışmalarına son vermiş olabileceğini düşünüyoruz yasaların çıkmasına bağlı olarak.''

-''TOPLUMUN ÇOK GENİŞ BİR KESİMİ BUNU BEKLİYOR''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, sözleşmeli askerliğin seçim sonrasına kalıp kalmayacağına ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:

''Sözleşmeli askerlikle ilgili açıklamaları zaten yaptık. Milli Savunma Bakanımızın da yaptığı açıklamalar var. Dolayısıyla o türlü bir düzenlemeyi bir an evvel yasalaştırmak isteriz, bu bizim arzumuz, ama Meclis takvimini de söyledim. Bu süre içerisinde neler yapabilirsek o kadarını yapmış olacağız. Yasama ayrı bir erktir, onun gündemini biz tayin etmediğimiz için biz sadece temennimizi söyledik. Önümüzde 2 aylık Mart sonu, Nisan başı gibi parlamento çalışmalarını sonlandıracaksa bu 2 ay içerisinde gece gündüz demeden çalışarak ne kadarını çıkarabilirsek o kadarını çıkarmış olacağız. O yasa da önemli bir yasadır. Tabii çalışmalara başlarken Meclisin karar verip yarım bıraktığı yasalar var. RTÜK yasası belli bir yere kadar geldi. Birkaç maddesi kaldı. Kamu borçlarının yeniden yapılandırılması önemlidir. Toplumun çok geniş bir kesimi bunu bekliyor. Onları çıkarmaya çalışıyoruz. Onu bir an evvel çıkarmaya çalışıyoruz. Diğer yasalar da ümit ediyoruz ki bu süre zarfında o da dahil çıkarmaya gayret ederiz.''

Bakan Çiçek, ''2B'ye ilişkin konunun Bakanlar Kurulu gündemine gelip gelmediği'' yönündeki soruya ''hayır'' karşılığını verdi, sözlerini, ''Bugünkü Bakanlar Kurulu daha çok dış politika ağırlıklıdır. Aslında o konuyla ilgili detaylı bilgiyi ben vermek isterim ama yarın Sayın Başbakanımız açıklayacağı için müsaade ederseniz yarın önemli detaylarını öğrenme imkanımız olur'' diye sürdürdü.

Mısır'daki iktidar değişikliğinin ne yönde etkileri olabileceği konusundaki bir soruya da Çiçek, ''Mısır başta olmak üzere Tunus ve diğer konularla ilgili olarak tekrar etmeyelim yarın Sayın Başbakanımız zaten kapsamlı bir açıklama yapacak. Onun için yarını beklememizde fayda var diye düşünüyorum'' karşılığını verdi.

Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Mısır, tüm bölgenin barış ve istikrarı bakımından kilit konumundadır. Bu bakımdan dost ve kardeş Mısır'ın iç barışının ve huzurunun bir an önce sağlanmasını ve istikrarsızlığa sürüklenmemesini arzu ediyoruz. Bu çerçevede tarafların şiddetten kaçınmasını temenni ediyoruz'' dedi.

Çiçek, Başbakanlık Yeni Bina'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başta Tunus ve Mısır'da meydana gelen gelişmeler olmak üzere dış politika konuları ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığı bir Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirdiklerini belirten Çiçek, ayrıca gelecek günlerdeki Meclis çalışmalarının, çıkarılması gereken öncelikli yasaların görüşüldüğünü ve bakanların yurt içi seyahatlerinde edindikleri izlenimlerle ilgili genel bir değerlendirme yapıldığını söyledi.

Bugünkü toplantının dış politika ağırlıklı olduğunu ifade eden Çiçek, gelişmelerle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların da konuyla ilgili düşüncelerini ifade ettiklerini bildirdi.

Başbakan Erdoğan'ın yarınki grup toplantısında bu gelişmelerle ilgili daha kapsamlı açıklamalar yapacağını aktaran Çiçek, şöyle dedi:

''İşin bu safhasında kısaca ifade etmek gerekirse, olayların meydana geldiği ülkeler, bizim dost ve kardeş ülkelerimizdir. Oradaki insanlar, bu ülkelerin halklarıyla biz tarihin uzun devirlerini birlikte yaşadık. Birçok acı tatlı hatırayı birlikte paylaştık. Bu gelişmeler herkesten daha çok bizi ilgilendiriyor. Bu nedenle de konuyu soğukkanlı bir şekilde ve çok yönlü olarak değerlendirdik, değerlendiriyoruz.''

-''OLAYLARI ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ''

Mısır ve Tunus'taki olayları endişeyle takip ettiklerini, bugüne kadar meydana gelen can kaybı ve yaralanmalardan büyük üzüntü duyduklarını vurgulayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, şunları kaydetti:

''Bu olaylarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Özellikle Mısır halkının temel hak ve özgürlüklerini meşru yollarla kullanmasına, taleplerini demokratik ve şiddet dışı yöntemlerle ifade etmesine müsaade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan, göstericilerin amacını aşan yıkıcı eylemlerden uzak, özellikle kültürel mirasa ve ibadethanelere yönelik olmak üzere amacı aşan yıkıcı eylemlerden uzak durmalarını bekliyoruz. Bu çerçevede şiddete başvurulmasını ve yağmalama eylemlerine girişilmesini de tasvip etmiyoruz. Mısır, tüm bölgenin barış ve istikrarı bakımından kilit konumundadır. Bu bakımdan dost ve kardeş Mısır'ın iç barışının ve huzurunun bir an önce sağlanmasını ve istikrarsızlığa sürüklenmemesini arzu ediyoruz. Bu çerçevede tarafların şiddetten kaçınmasını temenni ediyoruz.''



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,328 µs