En Sıcak Konular

Türk şirketlerinin yurt dışında 31 milyar dolar varlığı var

31 Ocak 2011 18:58 tsi
Türk şirketlerinin yurt dışı mal varlıklarının 31 milyar dolar, yurt dışı satış hacminin de 15 milyar dolar olduğu bildirildi.

Kadir Has Üniversitesi, Columbia Üniversitesi Vale Columbia Center- New York, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK ) ve KPMG koordinasyonunda firmaların dış yatırımlarını inceleyen bir rapor hazırlandı. Emerging Markets Global Players (EMPG) 2010 adlı rapor, aralarında Sabancı Holding, Çalık Halding, Koç Holding, Tekfen Holding ve Eroğlu Holding'in bulunduğu 19 firmanın yatırım büyüklüğünü, sektörel ve bölgesel dağılımını ayrıca yarattığı istihdamı ortaya koyuyor.

Rapor, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, Ekonomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sedat Aybar ve KPMG Türkiye Başkanı Feruh Tunç'un katıldığı basın toplantısıyla açıklandı. Aybar'ın kamuoyuyla paylaştığı EMPG raporuna göre, 100 milyar dolar cironun üzerinde gelir elde eden 19 Türk firmasının, 6 kıtada toplam 396 iştiraki var. Bu firmaların yurt dışında toplam 90 bin çalışanı bulunuyor.

EPMG araştırmasına göre 2007-2009 arasında 19 Türk firmasının varlıkları yüzde 22 arttı. Söz konusu firmaların yurt dışı yatırımlarına verdiği önem ekonomik bunalım zamanında da azalmadı. Bu zaman diliminde firmaların satışlarında yüzde 4 gerileme görüldü. Toplam satışlarında hissedilen gerileme ise yüzde 7,23'e tekabül ediyor.

Yatırımlar noktasında da Sabancı, Doğuş ve Enka holding ilk üçü paylaşıyor.

EN ÇOK TERCİH EDİLENLER ORTADOĞU VE AFRİKA ÜLKELERİ

Sedat Aybar, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yapılan yatırımlarda ve alınan karşılıklarda vizelerin kaldırılmasının önemli rol oynadığını dile getirdi. Ağırlığın Avrupa Birliği ülkelerinde olduğunu aktaran Aybar, bu ülkelere 277 ticari bağlantı yapıldığını kaydetti. Ortadoğu'da bu sayısının 69'u bulduğunu bildirdi. Sınır ülkelerle bağların güçlendirilmesinin dış yatırımları daha da artacağını aktardı.

Raporu değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, "Şirketlerin kendi gayretleriyle dışa açılmaları yeni bir olgu. Ülkemizin ilerleme seviyesinin dünya ile karşı karşıya kalışıdır." dedi.

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, sınır ve bölge ülkelerle yakından ilgilendiklerini, karşılıklı yatırımları önemli gördüklerini dile getirdi. Bugün Kayseri'de faaliyet yürüten bir firmanın İstanbul ya da Londra'da üretim yapan bir başka firmayla rekabet eder hale geldiğini kaydetti. Bulgaristan ve Romanya'da Türk yatırımcılara ilginin arttığının altını çizen Rona Yırcalı, firmaların bu ülkelere kayma eğiliminde olduğunu aktardı. Ortadoğu ülkelerine de vizelerin kaldırılması ve bağların güçlendirilmesiyle yatırımların arttığını sözlerine ekledi.

KPMG Türkiye Başkanı Feruh Tunç ise "Dünyanın karşı karşıya kaldığı ekonomik bunalımı az hasarla atlatan ve her anlamda güçlenen Türkiye önümüzdeki günlerde bölgesel bir güç olma yolunda ilerliyor." ifadesini kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,226 µs