En Sıcak Konular

Yeni düzen'in öncüleri...

31 Ocak 2011 17:35 tsi
Yeni düzen'in öncüleri... ABD'nin yeni atanan Ankara Büyük Elçisi Ricciardone'nin Wikileaks'te yayınlanan Mısır raporu bugünü anlamak için önemli. Mısır'daki gösteriler, yeni dönemin kurgusu için bir araç olabilir mi?

Wikileaks belgelerinde yer alan 7 Nisan 2007 tarihli yazışmada, bazı çevrelerde rağbet görmeyen darbe ihtimalinden de bahsediliyor. Yazışma, Mısır'da son günlerde yaşanan olaylara ışık tutması açısından da ilginç. Gizlilik dereceli ve Mısır parlamentosundan bir milletvekiline dayandırılan belgede, Hüsnü Mübarek dönemi sonrası için Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek ile İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman ve Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi arasında bir iktidar mücadelesi yaşandığı iddia ediliyor. Söz konusu belgede Tantavi'nin Cemal'den duyduğu derin rahatsızlık da aktarılıyor. Mısırlı milletvekilinin ABD'li 'Poloff' kod adlı diplomata verdiği bilgiye göre, anayasadaki yeni düzenlemeler, Cemal Mübarek'in ileride ülkeyi daha rahat yönetebilmesi için yapıldı. Cemal'in ve kendisini destekleyen kliğin gün geçtikçe güçlendiği, babası Hüsnü Mübarek'e Tantavi ve Ömer Süleyman'ı önünden çekmesi için oğul Mübarek'in baskı yaptığı iddia ediliyor.  Belgede, Mübarek'in oğlu için gerekli düzenlemeleri yapmadan ölmesi durumunda, bunun Cemal için sıkıntıya neden olacağı da belirtiliyor. Bu yüzden, Cemal Mübarek, kendisi için ortamın bir an önce düzenlenmesini istiyor. Büyükelçi Ricciardone'nin kaleme aldığı belgede Cemal ve çevresinin inanılmaz büyük yolsuzluk olaylarına da karıştığı iddia ediliyor. Haber kaynağı, Mısır'a yapılanlar karşısında artık geceleri uyuyamadığını belirtiyor. Yeni anayasa düzenlemelerinden ötürü büyük hayal kırıklığı yaşadığını belirten milletvekili, Cemal ve Hüsnü Mübarek'in ülkede gerekli reformları yapacaklarından şüphe duyduğunu, tek çıkar yolun ise bir askeri darbe olduğunu savunuyor. Büyükelçi Ricciardone, bunun üzerine, haber kaynaklarının bir darbe ihtimali ile ilgili detaylı bilgi vermediği, bunun gelecekle ilgili bir teori olarak gözüktüğü, haber kaynaklarından bu konuda kapsamlı bilgiler almadıkları notunu düşmüş. Bazı gözlemciler, Mısır'da son yaşananların ülkenin iç dengeleri ve iktidar mücadeleleri açısından da değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, olayların, Hüsnü Mübarek sonrası dönemin dizaynı ile ilgili olabileceği de vurgulanıyor.

Söz konusu Wikileaks belgesinde Mübarek'in oğlu Cemal'den yolsuzluklara karışmış biri vs. olarak söz edilirken, İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman aleyhinde herhangi bir ifadeye rastlanmıyor. Ömer Süleyman, son olayların ardından Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından Devlet Başkan Yardımcısı olarak atandı. Bazı yorumcular Amerika'nın tercihinin şimdilik bu yönde tezahür ettiğini belirtiyorlar. Süleyman'ın atanması, iktidar mücadelesinde oğul Cemal'in gözden çıkarıldığı şeklinde yorumlanırken, atama kararından sonra bazı göstericilerin "Mübarek, Süleyman ikiniz de Amerikan ajanısınız" şeklindeki sloganları da dikkat çekti.

Aydoğan Vatandaş / Zaman



Bu haber 1,210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,534 µs