En Sıcak Konular

6 milletvekili ajan çıktı

0 0 0000 00:00 tsi
6 milletvekili ajan çıktı Avrupa Parlamentosunda (AP) Bulgaristan’ı temsil edecek 18 milletvekilinin belirlenmesi için 20 Mayıs’ta yapılacak seçimlere siyasi partiler tarafından gösterilen adaylardan 6’sının komünizm döneminde ajan olduğu ortaya çıktı.  &nb

Avrupa Parlamentosunda (AP) Bulgaristan’ı temsil edecek 18 milletvekilinin belirlenmesi için 20 Mayıs’ta yapılacak seçimlere siyasi partiler tarafından gösterilen adaylardan 6’sının komünizm döneminde ajan olduğu ortaya çıktı.

Dosya ve Siciller Komisyonu Başkanı Evtim Kirilov tarafından yapılan açıklamaya göre, siyasi partiler tarafından AP milletvekili adayı gösterilen toplam 218 kişiden 144’ü hakkında araştırma yapıldı. Kirilov, bu 144 kişiden 6’sının komünizm döneminde istihbarat servislerinde ajan olarak çalıştığının belirlendiğini ve bu kişilerin isimleri ve dosyalarının Merkez Seçim Komisyonuna gönderildiğini bildirdi. Kirilov, toplam 74 adayın ise 1973 ve daha sonraki yıllarda doğduğu için araştırılmadığını kaydetti.
     
LİSTEDE ÜNAL LÜTFİ DE VAR

Dosya ve Siciller Komisyonu tarafından komünizm dönemi ajanı olarak Merkez Seçim Komisyonuna isimleri bildirilenlerin arasında üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi milletvekili ve Parlamento Başkan yardımcılarından Ünal Lütfi de yer alıyor.

Dosyalara göre, Ünal Lütfi komünizm döneminde "Sider" ve "Murat" kod adlarıyla hem askeri istihbarat hem de siyasi polis teşkilatlarında görev yaptı.
     
LİSTEDEN ÇIKARILABİLİRLER

Bulgaristan seçim yasalarına göre, komünizm döneminde ajanlık görevlerinde bulunmuş kişilerin AP’de milletvekili seçimine aday olarak katılmalarında bir sakınca bulunmuyor. Ancak eski ajanların etik olarak, devletin siyasi örgütlerinde yer almalarının engellenmesi için dosya ve sicilleri kamuoyuna açıklanıyor.

Siyasi gözlemciler, ajan oldukları tespit edilen kişilerin ya kendi rızalarıyla ya da aday gösterildikleri partiler tarafından listeden çıkarılacakları görüşünde birleşiyorlar.


Milliyet



Bu haber 163 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs