En Sıcak Konular

AK Parti'den 32 bin zengine çağrı

31 Ocak 2011 13:23 tsi
AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Gedikli, Merkez Bankası'nın kararlarının ardından mevduatta vadenin uzamasına gerek olduğunu belirterek "Türkiye'de mevduatın yüzde 46.5'ini elinde bulunduran 32 bin 333 mevduat sahibine vadeyi uzatın çağrısı yapıyoruz" dedi. Merkez Bankası'nın 24 Ocak'taki kararlarıyla bir taraftan gösterge faizini indirip diğer taraftan da munzam karşılıkları artırdığını kaydeden Gedikli, "Farklı bir politika uyguluyor Merkez Bankası. Burada Merkez Bankası'nın temel amacı kredi hacmini sınırlayıp vadeyi uzatmak. Faizin indirilmesi doğru bir yaklaşım. Fakat munzam karşılıkları arttırma politikası tabii biraz muğlak kalıyor. Burada bankaların ve mevduat sahiplerinin desteğine ihtiyaç var. Merkez Bankası'nın vade konusundaki tedbirlerini mudilerin desteklemesi lazım" diye konuştu.

FAİZLERİN YÜKSELMEMESİ LAZIM

Merkez'in 6 ay ve üzerindeki munzam karşılıkları aynı bıraktığını kaydeden Gedikli, "Bu düzenlemeyle bankalar daha az kredi verdiği için faizlerin yükselmesi ihtimali var. Faizlerin yükselmesi kredi kullanacak vatandaşlara bir maliyet yüklüyor. Türkiye'nin bu performansı yakaladığı bir süreçte faizlerin yükselmemesi lazım. Bunun için de mevduat vadelerinin 6 ay ve 1 yıla uzaması lazım" dedi.

Sadece % 4'ü altı ay vadeli

Bülent Gedikli, 587 milyar toplam mevduatın 273 milyar lirasının 32 bin 333 hesaba ait göründüğünü belirterek şunları söyledi: "Toplam mevduatın yüzde 14.9'u vadesiz, yüzde 30.7'si 1 ay vadeli. Yüzde 46'sı 1 ay ile 3 ay arası vadede. 6 ay vadeli mevduat yüzde 4. Çok düşük yani. İstiyoruz ki vadeler 6 ay ve 1 yıla çıksın. Bankalarla mevduat sahipleri bir araya gelecekler, vadeleri uzatacaklar. Bundan mevduat sahiplerinin hiçbir kaybı olmayacak" dedi.

Merkez'in parası hangi vadede?

AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, kamu kurum ve kuruluşlarının da bankalara yatırdıkları mevduatlarda vadeyi uzatmalarının uygun olacağını belirtti. Gedikli, "Bu arada, Merkez Bankası Vakfı acaba mevduatını hangi vadede tutuyor? Ben bunu merak ediyorum. Kendi vakfınız acaba mevduatını hangi vadede tutuyor? Bunu lütfen kamuoyuna açıklayın. Eğer vade 1 yılın altında ise Merkez Bankası Vakfı olarak 1 yıllık vadeli mevduata geçen ilk siz olun" diye konuştu.

Bankaların kârı nereye gidiyor?

BANKALAR Birliği'nden, bankaların hep karlarının konuşulduğuna dair şikayetler geldiğini de belirten Bülent Gedikli, kimsenin bankaların kârında gözü olmadığını dile getirdi. En çok kâr elde eden sektörlerden birinin de bankacılık sektörü olduğunu kaydeden Gedikli şunları söyledi: "Burada konuşulması gereken şey tabii şu; bu kârların hangi sosyal projelerde kullanıldığını bankalar açıklasın. Önemli olan nokta bu. Mesela Avrupa'da bu uygulamalar var. Orada bankalar biraraya gelip sosyal fonlar kuruyorlar. Bu sosyal fonlar Türkiye'de kullanılıyor. Türkiye'de bankalar sosyal projelerini geliştirirlerse ve kamuoyuna tanıtırlarsa aslında bankaların kârları da konuşulmamış olur."

sabah



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,855 µs