En Sıcak Konular

Ergenekon'da 3 önemli gelişme

31 Ocak 2011 12:02 tsi
Ergenekon'da 3 önemli gelişme
Asrın davası olarak nitelendirilen 'Ergenekon' davasında buün 3 önemli gelişme yaşandı...

MİT'TEN BAŞBAKAN ERDOĞAN'A SUİKAST İDDİASIYLA İLGİLİ ERGENEKON MAHKEMESİNE YAZI

Birinci ''Ergenekon'' davasına bakan mahkemeye Milli İstihbarat Teşkilatınca (MİT) gönderilen yazıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast iddialarına dair teyit veya tekzip edilmeyen duyum ve ihbarlara yer verildi.

Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin ara kararı üzerine gönderilen 3 sayfalık yazıda, MİT Müsteşarlığının istihbarat üreten bir kuruluş olduğu, istihbaratın ise intikal eden birçok bilgi, belge, haber ve duyumun belli bir sistem içinde işlenmesinden sonra oluşturulduğu belirtildi.

Dolayısıyla çeşitli kaynaklardan intikal eden birçok haber ve duyumun istihbarata dönüştürülemediği takdirde ilgili devlet organlarına sunulamadığı ifade edilen yazıda, bunun tek istisnasının ikaz istihbaratı niteliği taşıyanlar olduğu, bu tür haber ve duyumların, içerdiği tehlikenin büyüklüğü ve aciliyeti nedeniyle teyidi beklenilmeksizin haber veya duyum halinde ilgili makamlara ''not'' olarak sunulduğu kaydedildi.

Bilgi notunun da muhtelif kaynaklardan intikal eden ham bilgilerin ön incelemesi neticesinde, önemli iddiaları içermesi nedeniyle teyidi beklenilmeksizin hazırlanarak 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 4. maddesinde belirtilen görev çerçevesinde Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığına dağıtımlı olarak sunulduğu belirtildi.

YURT DIŞINDAN GELECEK 100 MİLYON DOLAR

Bu bilgi notunda geçen duyum ve ihbarlara yer verilen yazıda, Başbakan Erdoğan'a yönelik suikast iddialarına dair intikal eden ancak bu aşamada teyit veya tekzip edilmeyen duyum ve ihbarlara ilişkin bilgilerin şöyle olduğu anlatıldı:

''Temmuz 2007'de teşkilata intikal eden bir haberden İstanbul Üsküdar Kısıklı Caddesinde Başbakan'ın akrabalarının oturduğu caddede sarı renkli bir apartmanın bodrum katının emekli yüzbaşı Zekeriya Öztürk tarafından Erdoğan'a muhtemel bir eylem planlanmasına yönelik olarak kiralandığı, yarım bodrum şeklindeki caddeye bakan kısmından iki tuğlanın çıkarıldığı, Danıştay saldırısı akabinde gözaltına alınan ve serbest bırakılan şahıslardan Zeki Yurdakul Çağman'ın, Öztürk ile birlikte hareket ettiği, İstanbul Maslak'ta iş yeri bulunan 40-45 yaşlarındaki bir iş adamının söz konusu şahıslara mali destek verdiği, bahse konu gruba emir veren kişinin halen Bulgaristan'da yaşayan Türk asıllı emekli bir albay olduğu, bu grubun mensuplarının Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu şahısların adlarına kayıtlı telefonları kullandıkları, Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan'ın Bulgaristan'a bu albayı ziyaretinin akabinde mezkur eylemi gerçekleştirdiği, grubun Bulgaristan ile bağlantısını 'MİT Mete' lakaplı bir şahsın sağladığı, anılanın Türk ve Azeri pasaportu kullandığı, Azeri pasaportu ile Türkiye'ye giriş ve çıkışlarında soyadında ufak bir değişiklik yaptığı, söz konusu şahısların yurt dışından 100 milyon dolar para gelmesini bekledikleri, hali hazırda intikal eden paralarla Çağman'ın borçlarını ödediği, grubun hedefinin Türk Silahlı Kuvvetlerini harekete geçirerek yönetime el koymasını sağlayacak bir eylemi gerçekleştirmek olduğu, grubun, 'Kırmızı Kitap'ı yazan 'General İbrahim' isimli Çeçen şahıs vasıtasıyla Çeçenistan'dan getirdikleri iki kişiyi İstanbul Ümraniye Çakmak Camisi'nin altındaki misafirhanede barındırdıkları, eylemin bu kişilere yaptırılabileceği hususları öğrenilmiştir.''

ELEKTRONİK POSTADAKİ SUİKAST İHBARI

Yazıda, ayrıca, MİT'e intikal eden bir elektronik postada ''27 Temmuz 2007 tarihinde Başbakan Erdoğan'a suikast yapılacağına dair ifadeler yer aldığı belirtildi.

''MİT Mete'' lakaplı kişinin Ümraniye soruşturması kapsamında ismi gündeme gelen, birinci ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanıklarından Mete Yalazangil olabileceğinin değerlendirildiği, Yalazangil'in de sanıklardan emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Semih Tufan Gülaltay'ı tanıştıran kişi olduğunun bilindiği kaydedildi.

Yazıda, bu duyum ve ihbarlara ilişkin bilgi notunun ''kişiye özel'' ibaresiyle 24 Temmuz 2007 tarihinde ilgililere sunulduğu da belirtildi.

Bu arada, yazıda adı geçen Zeki Yurdakul Çağman da dava kapsamında tutuksuz yargılanıyor.


--------------------------------------------------------------------------------

''ERGENEKON'' SORUŞTURMASI KAPSAMINDA AÇILAN YENİ DAVA BAŞLADI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında avukat Yusuf Erikel'in de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında 7,5 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar avukat Yusuf Erikel ile tutuksuz yargılanan Hayri Bildik, Hakan Arıkan, Aydoğan Aksüngü, Maruf Şinik, Hakan Akdoğan, Recep Taylan ve Adem Uzun katıldı.

Duruşmada, sanıklardan Hayri Bildik'in kızı Reşat Şeyda Bildik de avukatı olarak hazır bulundu.

Kimlik tespiti yapılan sanıklardan Yusuf Erikel, aylık kazancının 5 ile 10 bin lira arasında olduğunu, bir tane de mercedes marka otomobili bulunduğunu söyledi.

Daha sonra söz alan Erikel'in avukatı Ali Rıza Dizdar, iddianamenin satır satır okunmasına gerek olmadığını söyledi.

Duruşma, savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından 147 sayfalık iddianamenin dönüşümlü olarak okunmasıyla devam ediyor.

Bu arada duruşmayı CHP Parti Meclisi üyesi avukat Mahmut Tanal da izliyor.

İDDİANAME

Sanıklar hakkında düzenlenen iddianamede, yapılan bir soruşturma kapsamında şüpheliler Durmuş Ali Özoğlu, Kemal Aydın ve Neriman Aydın'ın, ''Ergenekon silahlı terör örgütü''nün amaç ve hedefleri doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) sızma ve örgütün medya yapılanmasıyla ilgili faaliyetlerinin olduğunun tespit edildiği, bu şüpheliler hakkında açılan davanın sürdüğü anlatılıyor.

Durmuş Ali Özoğlu, Kemal Aydın, Neriman Aydın, Ergun Poyraz ve Hatice Bahtiyar gibi örgüt üyesi oldukları iddia edilen ve yargılanan kişilerin örgütün hedefleri doğrultusunda faaliyet gösterdikleri ve Toplumsal Dönüşüm Yayınları gibi birçok basın yayın, internet kuruluşlarında görev alarak örgüt faaliyetleri kapsamında yayın yaptıklarının anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, bu kişilerle irtibatlı oldukları belirlenen kişilere yönelik çalışmaların genişletildiği ve bu kapsamda başta Yusuf Erikel ve Hayri Bildik olmak üzere çok sayıda şüpheliye yönelik teknik takip çalışması yapıldığı aktarılıyor.

İddianamede, yapılan teknik takip çalışmaları sonucunda şüpheliler Hayri Bildik, Yusuf Erikel, Hakan Arıkan, Aydoğan Aksüngü, Maruf Şinik, Hakan Akdoğan, Recep Taylan ve Adem Uzun'un ''Ergenekon silahlı terör örgütü'' üyeleriyle örgütsel irtibatlarının bulunduğunun tespit edildiği iddia edilerek, bu ilişkinin örgütsel hiyerarşi içinde her şüphelinin kendi alanındaki faaliyetlerini örgütten aldığı talimatlara göre yürüttüğünün anlaşıldığı kaydediliyor.

Tutuklu sanık avukat Yusuf Erikel hakkında, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi talep edilen iddianamede, Erikel'in ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik etmek'' ve ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçlarından da 22,5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, hakkında yakalama kararı alınan Hakan Arıkan ile tutuksuz sanıklar yayıncı Hayri Bildik, Hakan Akdoğan, Recep Taylan, Maruf Şinik, Adem Uzun ve Aydoğan Aksüngü'nün de ''Silahlı terör örgütü üyesi olmak'' suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.


--------------------------------------------------------------------------------
ERGENEKON SANIĞI ÇELEBİ TAHLİYE TALEBİNDE BULUNDU

Gözaltındayken cep telefonuna sehven yükleme yapıldığı iddia edilen Ergenekon davası tutuklu sanığı Teğmen Mehmet Ali Çelebi tahliye talebinde bulundu.

Çelebi'nin avukatları, tahliye talep ettikleri dilekçeyi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdi. Müvekkillerinin 29 aydır tutuklu olduğunu hatırlatan avukatlar, Çelebi’ye isnat edilen suçlamanın, davanın diğer sanıklarıyla zaman zaman görüşerek düşünce telakkisinde bulunması nedeniyle Ergenekon terör örgütü fikirlerini TSK içerisinde yaymak olduğu hatırlatıldı. Ayrıca, Ergenekon terör örgütünün amaçları doğrultusunda Hizb-ut Tahrir örgütüne sızma suçunun isnat edildiği kaydedildi. Dilekçede, “Müvekkil kendisi gibi iyi niyetli gördüğü kişilerle her normal insan gibi görüşmekte sakınca duymamış dolayısıyla bu görüşmelerden pişman da olmamıştır.” denildi.

Çelebi’nin telefonuna yapılan yüklemelere de değinilen dilekçede, "Mevcut durumda soruşturmanın yürütülmesinde gözaltına alma ve arama sürecinden delillerin elde edilmesi ve değerlendirilip savcılığa sunulmasına kadar geniş bir alanda görev yapan emniyet müdürlüğü personeline olan güven sarsılmıştır. Dolayısıyla sayın mahkemenizin ve dolayısıyla kamuoyunun büyük bir fırsat olarak gördüğü bu davaya ilişkin güvenin de kamuoyunda sarsıntıya uğramaması açısından mahkemenizin bu talepleri bir an önce dikkate alıp delilleri değerlendirme yoluna gitmesi gerekmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Dilekçede, Çelebi’nin suç vasfının değişme ihtimali, isnat edilen suç ile toplanan delillerin arasında fiili irtibat bulunmaması ve delillerin hukukiliğini yitirmesi nedeniyle tahliye edilmesi istendi.

Çelebi'nin telefonuna Hizb-ut Tahrir terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen Mahmut Oğuz Kazancı'nın telefonundaki bazı bilgilerin kopyalama sırasında yüklendiği öne sürülmüştü. Emniyet ise yüklemenin sehven yapıldığını açıklamıştı.

(AA-CİHAN)



Bu haber 933 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,821 µs