En Sıcak Konular

CHP'nin 'arka bahçe' direnişi

31 Ocak 2011 08:20 tsi
CHP'nin 'arka bahçe' direnişi
CHP, 'arka bahçesi' olarak gördüğü yargı ile ilgili her düzenlemeye karşı çıkıyor.

CHP, yargı ile ilgili yapılan her düzenlemeyi veto ediyor. Yargı yükünü azaltacak ve yargılamayı hızlandıracak yasa tasarısına karşı çıkıp Adalet Komisyonu'ndan ayrılan CHP'liler, HSYK ve Anayasa Mahkemesi konusundaki değişikliklere de muhalefet etmişti.

CHP, 'arka bahçesi' olarak gördüğü yargı ile ilgili her düzenlemeye karşı çıkıyor. Hükümetin, yargı yükünü hafifletmek ve yargılama sürecini hızlandırmak için attığı her adıma karşı çıkan CHP, AK Parti'ye yargı ile ilgili düzenleme yaptırmamak için her türlü engelleme yöntemine başvuruyor. CHP'liler, son olarak yargı yükünü azaltmak ve yargılama sürecini hızlandırmayı ön gören yasa tasarısını engellemek için TBMM Adalet Komisyonu üyeliklerinden istifa etti. Daha önce de İstinaf Mahkemeleri'nin kurulmasına karşı çıkan CHP, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişiyor gerekçesiyle anayasa değişikliği paketine sert eleştiriler yöneltmişti.

GERÇEKLER SU ÜSTÜNE ÇIKTI

CMK'nın tutukluluk süresini düzenleyen 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, Hizbullah sanıkları başta olmak üzere bazı terör örgütleri sanıklarının tahliye olması kamuoyunda büyük rahatsızlıklara neden olmuştu. Bu tahliyeler, özellikle yüksek yargıdaki iş yükünü gözler önüne serdi. Yüksek yargı organları başkanları, arşivlerini medyaya açarak, tahliyeler nedeniyle kendilerini sorumlu tutanlara, bekleyen yüz binlerce dosyayı gösterdiler.

Yüksek yargıdaki iş yükünü zaten bilen Adalet Bakanlığı, bu yükü azaltmak ve yargılama sürecini hızlandırmak için harekete geçti. Bakanlık Yargıtay ve Danıştay'da yeni dairelerin kurulmasını ön gören yasa tasarısını meclise sevk etti. Tasarı TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. Tasarının komisyonda görüşülmesine sert tepki gösteren CHP'li üyeler tasarıyı engellemek için elinden gelen gayreti gösterdi. Tasanın komisyondan geçmesini önleyemeyeceğini aynan CHP'li üyeler, komisyondan istifa ederek, tasarıyı tartışmalı hale getirmek istiyorlar.

HEP AYNI GEREKÇE

CHP, daha önce yargı ile ilgili yapılan her düzenlemeye karşı çıktığı gibi, bu son tasarıda da aynı tutumuna devam etti. AK Parti hükümetleri döneminde yargıyla ilgili ilk ciddi düzenleme 2004 yılında İstinaf Mahkemeleri'nin kurulması oldu. CHP, yüksek yargı ile birlikte İstinaf Mahkemeleri'ne karşı çıkarak, "Yargıyı ele geçirecekler, yüksek yargı bypas ediliyor" gerekçeleriyle hükümetin bu düzenlemesine karşı çıktı. Şimdi Yargıtay ve Danıştay'a yeni dairelerin kurulmasına karşı karşı çıkıp İstinaf Mahkemeleri'ni savunan CHP, 2004 yılında tam tersini savunuyordu. CHP'nin büyük bir direniş gösterdiği başka bir düzenle ise, yargıyla ilgili maddelerin de yeraldığı anayasa değişikliği oldu. Anayasa değişikliği paketinin büyük bir bölümünü olumlu bulan CHP, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişiyor gerekçesiyle, anayasa değişikliğine karşı çıkmıştı.

yenişafak



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,522 µs