En Sıcak Konular

'Kuzey Afrika'da demokratik tsunami'

30 Ocak 2011 17:46 tsi
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Tunus'un ardından Mısır'da patlak veren halk ayaklanmalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bölgedeki halk ayaklanmalarını tsunamiye benzeten Bildt, "Kuzey Afrika demokratik tsunami yaşıyori" dedi.

Bölgedeki bütün ülkelerin hızla artan ve senelerdir istekleri bastırılmış genç nüfusun taleplerini karşılamanın yollarını bulmak zorunda olduklarını vurgulayan Bildt, "Akdeniz'in kuzeyinde demokratik bir tsunami meydana geliyor ve bu tsunami ancak zaman içerisinde hayata geçirilecek demokratik ve ekonomik reformlarla durdurulabilir." dedi. Davos'da devam eden Dünya Ekonomik Forumu'nda konuyla ilgili açıklama yapan Bildt, söz konusu ülkelerdeki genç nüfusa dikkat çekti. "Mısır nüfusunun yüzde 32'si 15 yaşın altında. Ülkenin yaş ortalaması 23 . Aynı oranları Tunus ile karşılaştırdığınızda ülkenin yüzde 23'ünün 15 yaşın altında olduğunu ve yaş ortalamasının 29 olduğunu görürsünüz." dedi. Genç nüfusun taleplerinin karşılanması gerektiğini söyleyen Bildt, "Oldukça genç bir toplumdan söz ediyoruz. Gelecekleri için endişeleniyorlar. Çalışmak için iş talep ediyorlar. Mevcut politik ve ekonomik yapıda bu taleplerin kapalı bir yapıda karşılanması mümkün değil." dedi.

Devam eden halk ayaklanmalarıyla ilgili sürecin şu yada bu şekilde bölgedeki bütün ülkeler için geçerli olduğunu vurgulayan Bildt, "Hepsi birbirinden çok farlı ülkeler ama söz konusu olan demokratik tsunami bütün ülkeler için geçerli." dedi.



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,421 µs