En Sıcak Konular

'Biz tenekeyi kimin neresine bağlayacağız?'

29 Ocak 2011 11:17 tsi
'Biz tenekeyi kimin neresine bağlayacağız?' 'Anketçi'lerden "Seçimlerden sonra kamuoyu şirketlerinin k.ç.na teneke bağlayacağız" diyen CHP'li Tekin'e 'teneke' cevabı...

CHP'nin yüzde 20-25 bandında gösterilmesine katıldığı bir programda ateş püsküren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'e kamuoyu aşartırma şirketi yetkilileri Haber 7 aracılığı ile cevap verdi.

Kamuoyu araştırma şirketlerinin yetkilileri, SKYTURK'te katıldığı programda "Haziran'da yapılacak seçimlerden sonra kamuoyu şirketlerinin kıçına teneke bağlayacağız" diyen Tekin'in üslubunu yakışıksız buldu. Tekin'in sözlerini eleştiren Kamuoyu araştırma şirketlerinin yetkilileri, asıl cevabı seçim sandığından çıkacak sonuca sakladı.

Tekin'in ekranda izleyenleri bile şaşkına uğratan sert sözlerine yönelik cevaplar şöyleydi:

ANKET ŞİRKETLERİ SAHİPLERİ NE CEVAP VERDİ?

Konu ile görüşlerine başvurduğumuz ANYD-AR Kamuoyu Araştırma Şirketi Başkanı Faruk Acar, CHP'li Tekin'in sözlerine tepki gösterdi.

Bu üslubun doğru bir uslup olmadığını, bu çalışmalarda elde edilen rakamların bir saha çalışmasının ürünü olduğunu belirten Acar, sonuçların belli kıstaslar göz önünde bulundurularak çıkan reel rakamlar olduğunu ifade etti.

Tekin'e kendi üslubuyla cevap veren Acar, şu soruyu sormadan da edemedi: "CHP yüzde 25.2'nin altında bir oy alırsa biz tenekeyi kimin neresine bağlayacağız?"

Acar son yaptıkları akamuoyu araştırma sonuçlarını da paylaştı:

Ak Parti: Yüzde 48. 3

MHP: Yüzde 10.6

CHP: Yüzde 25.2

GENAR'DAN CHP'YE CEVAP YOK

CHP'li Gürsel Tekin'in doğrudan anket şirketlerini hedef alan açıklaması ile ilgili görüşüne başvurduğumuz bir diğer isim GENAR Araştırma, Danışmanlık ve Eğitim Şirketi'nin yetkilisi İhsan Aktaş oldu.

Aktaş, siyasi partilerin kamuoyu araştırmalar şirketinin rakibi olmadığını bu nedenle bu konuda konuşmayacağını söyledi.

"Biz işini düzgün yapan bir firma olduğumuz için o ithamları üzerimize almıyoruz." diyen Aktaş, işlerini nasıl yaptıklarını şöyle özetledi:

"Biz yaptığımız işlerimize güveniyoruz. Düzgün çalışan bir firmayız yani her firma çalışmasını yapar ve bunu kamuoyuna aktarır. Seçim geldiği zamanda kendi starlığını ortaya koyar kamuoyu da bu firmanın değerini taktir eder yani der ki bu firma düzgün firmadır, bu firma değildir.

Biz işini düzgün yapan bir firma olduğumuz için o ithamları üzerimize almıyoruz. Biz ilk kez seçim araştırması yapmıyoruz. 13-14 senedir seçim araştırması yapıyoruz ve her seçimden kendimizi test ediyoruz. Dolayısıyla bizim bir alınganlığımız yoktur. Biz bugün de açıklama yaptık, yarın da yapacağız. Seçimden önce de yine açıklamalarımızı yapıcaz. Açıklamalarımızı yaparken bu bir partinin lehine ya da aleyhine gibi bir düşüncemiz yoktur. Biz sadece kendi sonucumuzu açıklarız, bilimsel verilerimize güveniriz, bunu da çıkar savunuruz kamuoyunda."

Aktaş, son yaptırdıkları seçim anketinin sonuçlarını da paylaştı:

"Açıkladığımız anket sonuçları 1 hafta önce HABER 7'de de yayınlandı. 17 ilde 2 bin küsür denekle görüşerek yaptığımız ankete göre sonuçlar şöyle:

AK Parti: 46,4

CHP: 24,3

MHP: 13,4

BDP: 5,2

Böyle gidiyor. Bunun Türkiye’nin gerçeklerini yasıtan bir tablo olduğunu düşünüyoruz. Bir çok firmanın yayınladığı sonuçlar da aşağı yukarı birbirine yakın..."

TEKİN'İN HEDEF ALDIĞI KAMUOYU ARAŞTIRMA ŞİRKETİ NE DEDİ?

Ak Parti'ye anket çalışmaları yaptıkları için Tekin'in sözlerinin hedefindeki şirket olan Pollmark Kamuoyu Araştırma Şirketi'nin yetkilisi Doç. Dr. Ertan da CHP'li Gürsel Tekin'in üslubunu eleştirenler arasındaydı.

Aydın, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Buna benzer rakamlarda biz referandum öncesinde de verdik. O zaman yüzde 57 rakamını söylemiştik. O gün çok abartılı bulanlar oldu vs. Ama bizim dediğimizin çok yakınında bir rakam çıktı. Biz şu ana kadar hiç bir müşterimizi yanıltmadığımızı düşünüyoruz. Zaten öyle bir yanıltma içinde olsaydık Başbakan Erdoğan çoktan bizimle çalışmayı keserdi.

Gündeme gelen son araştırmamız da sipariş usulü yapıldı diye eleştiriliyor. Sipariş anket olunca içerik doğru değil diye bir şey yok. Genelde araştırmalar sipariş usulü ile yapılır. Bizden Sipariş ediyorlar biz yapıyoruz biz de onlara teslim ediyoruz. Dolayısıyla burda bir yanlış yok.

Böyle bel altı muhabbete girip teneke bağlamalar falan doğru bir üslup değil. Açıkça biz yakıştıramadık.

Ciddi ülkenin meselelerine eğilmeyi planlayan bir partimiz bu tarz bir bel altı muhabbetle anket firmalarını hedef alıyor olması da çok şaşırdık. Yakıştıramadık... Sonuçta biz AK Parti Genel Merkezi için bir araştırma yapmışız ve bu araştırma genel başkanı tarafından ve kurmayları tarafından dikkate alınmış. Bunda ne yanlışlık var? Bunu anlayabilmiş değilim. Bütün dünyada bu iş böyle yapılıyor. Kendileri de pekala bu tür çalışmalar yaptırabilirler. Yaptırdıkları anketten çıkan rakamları açıklayabilirler.

Bu rakamların en iyi testi genel seçimler ve sandıktır. Sandıkta partiler test edildiği gibi biz de test ediliyoruz. Bunun yanında biz zaten 8 yıldır bu test içindeyiz. Böyle bir yanlışın içine girer mi 8 yıllık büyük bir müessese... Yüzlerce insan bu sektörde çalışıyor. Bu kadar insanların ekmekleriyle oynayıp şu anda neden öyle bir malikülasyonlar içerisine girelim. Bizi test etmek istiyorlarsa çirkefçe ve ucuz bel altı söylemleriyle değilde sandıkta test etsinler. Görsünler bakalım nasıl bir sonuç çıkıyor?

Sandık tahminlerimizle seçim sonucunu karşılatırıp ona göre bir hüküm versinler. Biz onu anlayışla karşılarız. Ancak bu yakışıksız ifadeleri açıkçası ben pek uygun görmedim.

POLLMARK'IN SON ANKETİNDE AK PARTİ'NİN OYU

Genel olarak ciddi olarak anket yapan şirketlere bakıldığında sonuçların birbirine yakın olduğunu görüyoruz.

Mesela Konda da 48.7, Pollmark'ın yani bizim araştırmamızda 49.4..."

GÜRSEL TEKİN'İN ŞOK SÖZLERİ: HAZİRAN'DAKİ SEÇİMDEN SONRA ANKET ŞİRKETLERİNİN KIÇINA TENEKE BAĞLAYACAĞIZ

Araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerde CHP'nin yüzde 20-25 bandında gösterilmesine CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin adeta ateş püskürdü.

Seçime 5 ay kala partilerin alacağı oy oranları merak ediliyor. Araştırma şirketlerinin yaptığı anketler ise gündeme oturuyor. CHP'nin oy oranını yüzde 30'un üzerinde gören Gürsel Tekin'se AK Parti'nin oy oranını yüzde 50'lerde gösteren anketlere tepkili. Tekin katıldığı bir televizyon programında araştırma şirketleriyle ilgili öyle bir laf etti ki herkes şaşırdı.

Araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerde CHP'nin yüzde 20-25 bandında gösterilmesine CHP'nin iki numaralı ismi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin adeta ateş püskürdü. Tekin "Haziran'da yapılacak seçimlerden sonra kamuoyu şirketlerinin kıçına teneke bağlayacağız" dedi.

SKYTURK'te Vakkas Aksu'nun hazırlayıp sınduğu Haber Mahalli programına katılan Gürsel Tekin, araştırma şirketlerinin bir çoğunun yandaş olduğunu belirterek, 29 Mart 2009'daki yerel seçimleri öncesi İstanbul'da yapılan anketleri hatırlattı. O dönemde yapılan anketlerde de CHP'nin yüzde 25 gösterildiğini ifade eden Tekin "Yüzde 38 aldık hepsi yanıldı. Buradan ilan ediyorum. 12 Haziran'da mı olur, 29 Mayıs'ta mı 2011 seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu anketleri tarihe gömecek, kamuoyu araştırma şirketlerinin k.çına da teneke bağlayacaktır. Bunu burada öz güven içinde söylüyorum" dedi.

YÜZDE 30'UN ÜSTÜNDEYİZ

CHP'nin özellikle daha önce az oy aldığı bölgelerde oylarını arttırdığını öne süren Gürsel Tekin seçime 5 ay kala oylarının yüzde 30'un üzerinde olduğunu savundu. Gürsel Tekin, seçimlerdeki hedeflerinin de yüzde 40 olduğunu belirtti.

KILIÇDAROĞLU'NUN DAYANAK YAPTIĞI ANKET ŞAİBELİ ŞİRKETİN

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eline ulaşan son kamuoyu araştırma sonucunun CHP ile daha önce mahkemelik olan bir anket şirketi tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

Kılıçdaroğlu'nun yüksek çıkan CHP'nin oy oranına dayanak yaptığı anketin 'Naylon fatura düzenleme' iddiasıyla CHP ile mahkemelik olan Avrasya Kamuoyu Araştırlara Şirketi'nin (AKAM) yaptığı iddia edildi.

Daha önce Başkent Kamuoyu Araştırma Şirketi adı altında çalışmalar yapan şirketin ismi bir dönem 'şaibeli ve spekülatif' anketlerle de gündeme gelmişti.

Osman Ateşli / Haber 7



Bu haber 1,270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,353 µs