En Sıcak Konular

Ortadoğu'daki rüzgârla alakası yok

29 Ocak 2011 08:59 tsi
Ortadoğu'daki rüzgârla alakası yok Arnavutluk’ta başbakan yardımcısının yolsuzluk kaseti çıkınca, hükümet karşıtları sokağa indi. “Tunus’un isyan rüzgârı Arnavutluk’u sardı” yorumları yapıldı. Oysa gördük ki Ortadoğu’daki rüzgârla alakası yok.

Her tür muhalefet ve medya serbest. Sokaklarda devrim değil, iktidar ve muhalefet arasında bir tiyatro yaşanıyor

Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha, geçen hafta zor günler geçirdi. Kiminle konuştuğunuza bağlı olarak sayıları 20 binle 200 bin arasında muallak olan göstericiler, Başbakanlık binasını ablukaya aldı; neredeyse hükümet devrildi. Dünya medyası, “Tunus’tan başlayan isyan rüzgârı Balkanlar’a sıçrayarak Arnavutluk’u sardı” dedi.  Biz de durumu yerinde görmek için uçağa atlayıp Tiran’a, Avrupa’nın en fakir ülkelerinden birine doğru yol aldık.
Burası Avrupa’nın bakir kalmış son kalesi. 3 milyon nüfusu, bol işsizi ve Adriyatik boyunca uzanan el değmemiş sahil şeridi var. Ama Arnavutluk aynı zamanda NATO üyesi ve ABD’nin bölgedeki en sıkı müttefiki.
Arnavutluk aslında isyan ve yolsuzluk kelimelerine aşina. Enver Hoca dönemi Demir Perde’nin en baskıcı ve dünyadan kopuk rejimiydi. O zaman bu zamandır ayaklanmalarla anılıyor. Önce komünistler, ardından anti-komünistler, ardından piramit saadet zinciriyle halkı hortumlayanlara karşı ayaklanmalar yaşandı son 20 yılda.

ABD HEMEN EL KOYDU
Geçen hafta 3 kişinin öldüğü gösteriler sonrasında Arnavutluk’un “Büyük Abi”si Washington buradaki krize tamamen el koymuş durumda. Doksanlı yıllarda George Soros’un Açık Toplum Vakfı buralarda hükümetten bile önemliymiş. Şimdilerde ise Tiran’da en önemli isim, ABD elçisi.
Arnavutluk’ta Amerikan karşıtlığı değil, tam tersine siyasilerin “Kim Amerika’ya daha yakın” yarışı var. Örneğin göstericilere kimin ateş açtığıyla ilgili soruşturmayı bile ABD yapıyor. Amerika’dan gelen bir telefon, Başbakan’ın bugün planladığı mitingi iptal etmesine, muhalefetinse miting yerine sade bir anma töreni yapmasına neden oldu

Aslı Aydıntaşbaş / Milliyet



Bu haber 842 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,591 µs