En Sıcak Konular

AK Parti'den "erken seçim" şartı

0 0 0000 00:00 tsi
AK Parti'den AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, ''DYP, ANAVATAN, erken seçim isteğinde samimiyse yarın Genel Kurul'a girsinler, cumhurbaşkanı seçilsin. Ertesi gün hangi tarihte istiyorlarsa hemen erken seçim yapalım'' dedi.

Fırat, TBMM Genel Kurulu'nda 367'yi sağlamanın, milletvekillerinin görevi olduğunu da belirterek, "Genel Kurul'a girmeyerek 367'yi sağlamayanların milletvekilliğinin düşmesi gerekir" diye konuştu.
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak görüşmelerinin son dakikaya kadar devam edeceğini söyledi.
 
Gazetecilerin, yarın yapılacak seçimlerde toplantı yeter sayısı için 367 milletvekili bulunup bulunmayacağı yönündeki sorularını da Gül, "Bu tartışmaların hiçbirine girmek istemem. Bunlarla ilgili zaten her şey söylenmiştir. Benim yaptığım şey şudur; cumhurbaşkanlığına aday olan bir kişi, TBMM üyelerine saygısını gösteriyor. Dolayısıyla herkesle konuşuyoruz. Desteklerler, desteklemezler, gerek milletvekili bazında gerek parti bazında hepsine saygım vardır" dedi.
 
AK Parti MYK sona erdi

 
11'inci cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül başkanlığında TBMM'deki Başbakanlık makamında yapılan AK Parti MYK'ya, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AK Parti genel başkan yardımcıları ve grup başkanvekillerinin de aralarında bulunduğu parti kurmayları katıldı.
 
Fırat, toplantının ardından, gazetecilerin, "Yarın yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda 367'yi yakalayacak noktaya geldiniz mi?" sorusu üzerine, "Şu anda tam, netleşmiş bir durum ortada yok" dedi.
 
"367'ye yakınız"
 
Fırat, "Gül için destek artışı söz konusu mu? 367'ye ne kadar yakınsınız?" sorusuna da, "Bence çok yakın... Eğer 367'yi tersinden alırsak, bence 367'yi yerine getirmemiş olan milletvekillerinin de milletvekilliğinin düşmüş olması gerekir. Çünkü 367'yi sağlamak, TBMM üyelerinin görevi. Ve bu görev, parti grup kararı olmaksızın doğrudan doğruya kendi şahsi iradeleriyle ilgili. Eğer bunun aksini yaparsanız, CHP mantığıyla hareket ederseniz, Genel Kurula girmeyerek 367'yi sağlamayanların milletvekilliğinin tartışılması gerekir" yanıtını verdi.
 
Dengir Mir Mehmet Fırat, muhalefet partilerinden 367 sayısını bulmak için destek olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine, yarınki seçimin, parti ilişkilerinin ötesinde milletvekillerinin vicdani bir sorumluluğunu gerektirdiğini söyledi.
 
Fırat, milletvekillerinin yanlış hareketlere girmeyeceğine ve bir kısmının da bu vicdani sorumluluğunu yerine getireceğine inandığını kaydetti.
 
Fırat, "Sizin, belirli bölge milletvekilleri üzerinde ağırlığınız söz konusu. Bu ağırlığınızı kullanarak özellikle Doğu ve Güneydoğulu milletvekillerinden bir destek arayışınız var mı?" sorusunu yanıtlarken, "Bu sözünüzü şiddetle reddediyorum ve kınıyorum. TBMM üyesi bir kişinin üzerinde benim irademin olduğunu iddia etmek ve bunu kabul edebilmek mümkün değil" diye konuştu.
 
DYP ve ANAVATAN'ın erken seçim isteklerini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu yanıtlarken de Fırat, "çok güzel değerlendirdiğini" söyledi.
 
"Erken, baskın seçim yaptılar" demesinler diye bunu hiçbir zaman dile getirmediklerini ifade eden Fırat, 4 Kasım'ı hedef olarak koyduklarını kaydetti.
 
Fırat, "Ama samimi bir erken seçim isteği varsa yarın girilir, cumhurbaşkanı seçilir, ertesi gün hangi tarihte arzu ediyorlarsa hemen erken seçim yapılır. Erken seçimden kaçmayız. Çünkü 3 ay önce olmuş, 3 ay sonra olmuş..." dedi.
 
Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak'ın istifasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Onu, bana değil Sayın Albayrak'a soracaksınız, neden bugün...?" diye sordu.
 
Çiçek: "367 seçilmek için gereklidir"
 
Adalet Bakanı Çiçek de gazetecilerin, "367 için son durum nedir?" sorusuna, "Ne 367'si? Hukuki durumunu mu soruyorsunuz?" yanıtını verdi.
 
Gazetecilerin "evet" demesi üzerine Çiçek, "Hukuki durum olarak 367 gerekmez. Toplantı için, seçilmek için gereklidir" dedi. Hukuki bir sürecin başladığını ifade eden Çiçek, biri hariç eski meclis başkanlarının da "184 ile açılır, ilk iki turda 367 gerekir' dediklerini kaydetti.
 
Bakan Çiçek, "Hukuki olanı budur. Onun dışında herkes kendi pozisyonuna göre değerlendirme yapıyor. Biz hukuka göre hareket etmek zorundayız" dedi.

CNNTurk



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,274 µs