En Sıcak Konular

Çözümün merkezi Ankara!

0 0 0000 00:00 tsi
Çözümün merkezi Ankara! Nükleer programı sebebiyle Batı dünyasının baskısı altında bulunan Tahran yönetimi ile Avrupa Birliği yetkilileri arasında Ankara'da yapılan zirveden olumlu sonuçlar çıktı.

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani ile AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, dün Swissotel'de bir araya geldi. Toplantı sonrası açıklama yapan taraflar, görüşmelerin olumlu geçtiğini ve çalışmayı sürdüreceklerini açıkladı. Laricani-Solana görüşmesi, BM Güvenlik Konseyi'nin geçtiğimiz ay İran'a yönelik yeni yaptırım kararı almasından bu yana ilk kez gerçekleşiyor olması bakımından önem taşıyor. İki taraf, bugün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan ile de görüşecek.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı İran'ın bazı nükleer faaliyetlerine devam etmesine imkân sağlayacak bir uzlaşma zemini arayabileceklerine ilişkin haberleri reddetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gonzalo Gallegos, "Siyasetimizde bir değişiklik yok. Müzakere etmek istiyorsa İran nükleer faaliyetlerini askıya almalıdır." dedi.

Ankara Swissotel'de bir araya gelen taraflar, müzakerelerini akşam yemeğinde de sürdürdü. Taraflar, görüşmelerini bugün de sürdüreceklerini ve iki hafta içinde de yeniden bir araya geleceklerini bildirdi. Solana, görüşmelerin ardından gazetecilerin sorularını cevaplarken, "Çok yapıcı bir akşam yemeği oldu. Çalışmayı sürdürmeye niyetliyiz. Yarın (bugün) sabah ve umarım gelecek haftalarda da birlikte çalışacağız." dedi. Ali Laricani de "Umutlu musunuz?'' biçimindeki soruyu cevaplarken, ''Bu akşam iyi bir görüş alışverişinde bulunduk. İran'ın nükleer programı da dahil olmak üzere farklı konuları ele aldık.'' diye konuştu. "Masada bazı görüşlerin bulunduğunu'' kaydeden Ali Laricani, bunlar üzerinde müzakere edildiğini aktararak "Bugün de devam etmek için zamanımız var. İki hafta içinde de daha fazla görüşme yapacağız.'' ifadesini kullandı. Toplantı devam ederken Tahran'dan açıklamada bulunan İran Dışişleri Bakanı Munaçehr Muttaki de, ülkesinin iki tarafın da kabul edebileceği bir formül bulunması konusunda umutlu olduğunu bildirdi.

İki yetkilinin görüşmesinden önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ali Laricani'yi kabul etti. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede Başbakan Erdoğan, İranlı yetkili Ali Laricani'ye, diplomasiden uzaklaşılmaması tavsiyesinde bulundu. Sorunun şeffaflık ve uluslararası işbirliğinden ayrılmadan çözülmesi gerektiğini Laricani'ye ileten Erdoğan, daha fazla çaba beklediklerini dile getirdi. İki taraf, bugün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan ile de görüşecek.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın bazı nükleer faaliyetlerine devam etmesine imkân sağlayacak bir uzlaşma zemini arayabileceklerine ilişkin haberleri reddetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gonzalo Gallegos, "Siyasetimizde bir değişiklik yok. Müzakere etmek istiyorsa İran nükleer faaliyetlerini askıya almalıdır." dedi.
 
Zaman



Bu haber 285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,907 µs