En Sıcak Konular

Tunus'tan sonra Mısır da karıştı!

25 Ocak 2011 17:52 tsi
Tunus'tan sonra Mısır da karıştı! Tunus isyanından esinlenen Mısırlı muhalif hareketlerin çağrısı üzerine bugün ülkenin bir çok yerinde yoğun polisiye tedbirler altında hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi.

Başkent Kahire merkezinde yüzlerce kişi Yüksek Mahkeme yakınlarında bir araya gelerek polis barikatını zorlamayı başardı. Eylemcilerin “Çözüm Tunus’tur” şeklinde slogan atması dikkat çekti.

YÜZLERCE EYLEMCİ, 30 BİN POLİS…

“Kahrolsun Mübarek” diyerek 29 yıldır iktidarda olan 82 yaşındaki Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek karşıtı sloganlar da atan eylemciler, siyasi ve sosyal reformlar talep etti. Kent merkezinde 20 bin ila 30 bin polis eyleme karşı harekete geçirildi, İçişleri Bakanlığı etrafında çember oluşturuldu. Yoğun polisiye tedbir Tunus devrimi ardından Mısır iktidarının endişelerini açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Başkenti bir çok yerinde göstericiler bir araya gelerek hükümeti protesto etti.

Süveyş Kanalı kıyısındaki İsmailiye’de 250 kadar gösterici toplanarak “Bin Ali’den sonra sıra kimde?” diye slogan attı. Tunus’ta Aralık ortalarında başlayan isyanın dördüncü haftasında 14 Ocak günü Zeynel Abidin Bin Ali 23 yıllık iktidarını bırakarak Suudi Arabistan’a kaçmıştı.

İÇİŞLERİ BAKANI’NDAN TEHDİT

Ülkenin kuzeyindeki El Arich ve Refah arasında, Gazze Şeridi ile olan sınıra yakın bir yol yüzlerce kişi tarafından kapatıldı. Eylemciler lastikleri yakarak tepkilerini dile getirdi.

İçişleri Bakanı Habib El Adli, hükümet gazetesi El Ahram’a yaptığı açıklamada eylemlerin organize edenleri “bilinçsiz” olarak tanımlayarak, eylem çağrılarının etkisi olmayacağını savundu. Bakan, “Güvenlik güçleri halkın güvenliğine karşı tüm tehditlere karşı koyabilecek güçtedir” diyerek mala zarar verme ve yasayı ihlal eden eylemleri hafife almayacaklarını belirtti.

FACEBOOK’TA 90 BİNİ AŞKIN KİŞİ EYLEME KATILACAKLARINI BELİRTTİ

Mısır’da çok sayıda muhalif hareket “işkence, yoksulluk, yolsuzluk ve işsizliğe” karşı bugün eyleme çağırmıştı. Özellikle gençlere yönelik yapılan bu çağrıyı Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) eski başkanı Muhammed El Baradey de destekliyor. Ayrıca Facebook üzerinde 90 bini aşkın kişi eyleme katılacaklarını belirtti. Eylemler diğer bazı siyasi oluşumların desteğini alsa da, hiçbir grup resmi çağrılarda bulunmadı.

Kitleleri geniş bir şekilde harekete geçirme kapasitesi olan Müdlüman Kardeşler ile temel laik muhalefet partisi Wafd gençlerin gösterilerde yer alabileceğini bildirdi.

80 milyon nüfuslu Mısır, Arap dünyasının en büyük nüfuslu ülkesi olurken, halkının yüzde 40’ından fazlası kişi başına günlük 2 dolar olan yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Son günlerde Mısır’da protesto amaçlı kendini yakma vakalarında da artış yaşandı.



Bu haber 1,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,733 µs