En Sıcak Konular

Yargıtay'dan Meclis'e mi?

24 Ocak 2011 13:01 tsi
Yargıtay'dan Meclis'e mi?
Ankara kulislerinin bugünlerde tek gündemi var diyebiliriz. Meclis'te, bakanlıklarda, bürokrasi de herkes 'kimin vekil olacağı'na odaklandı. İsimler havada uçuşuyor... Adem Yavuz Arslan, Ankara kulislerinin en bomba ismini açıkladı...

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Ankara kulislerinin bugünlerde tek gündemi var diyebiliriz. Meclis'te, bakanlıklarda, bürokrasi de herkes 'kimin vekil olacağı'na odaklandı. İsimler havada uçuşuyor.
Özellikle de CHP cephesinde. CHP'nin Silivri ilgisi artık sır değil.
Genel Başkan Kılıçdaroğlu her fırsatta Silivri'ye selam yolluyor. Parti yöneticileri gruplar halinde duruşmaları izliyorlar. Hatta avukat sıralarına bile oturdukları oldu. Geçen hafta Süheyl Batum oradaydı.
Ergenekon sanıklarının vekil yapılması çağrılarına 'Mesajı alıyoruz' diye cevap vermişti. İddialara göre en az üç Ergenekon sanığının vekil yapılması için yoğun baskı var.
CHP'nin işi zor. Vekillik pastası küçük ama taliplisi çok. Yeni bir kriz çıkartmadan bu süreci yönetebilecekler mi onu göreceğiz.
Fakat bugünlerde Ankara kulislerinin en bomba ismi Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker.
Kulağı delik ve sağlam bilgilere sahip olduğunu bildiğim kaynağım öyle şeyler anlattı ki: 'Olur mu olur' demek durumunda kaldım.
Özetle anlattıkları şöyle:
Malum olduğu üzere CHP ile yüksek yargının arası iyidir. Zaten arşivler bu yakınlığın sonuçları üzerine yazılmış haber ve yorumlarla dolu.
İşte bu yakınlık önümüzdeki günlerde farklı bir sonuç daha doğurabilir. İddiaya göre CHP yüksek yargıdan bazı isimlere vekillik teklifi yapacak. Hatta görev süresi haziranda bitecek olan Hasan Gerçeker'e de bu kapsamda vekillik teklifi yapıldı. Gerçeker'in siyasete girmek gibi bir niyeti olduğunu bugüne kadar duymadık. Girmesi de pek beklenmiyor.
Ama bu teklifin arkasında ise başka bir senaryonun varlığından bahsediliyor.
Gerçeker'in görev süresi 1 Haziran'da bitecek. Normal şartlarda ise Yargıtay Başkanlığı seçimi 1 Mayıs'ta başlamak zorunda. Fakat burada yeni bir durum doğabilir.
Çünkü hükümetin Yargıtay'da daire sayılarını arttırmak için bir çalışma yaptığı biliniyor. Önümüzdeki günlerde Meclis'ten gerekli düzenlemeler çıkacak.
Yeni daireler kurulunca da üye ataması yeni HSYK tarafından yapılacak. Yargı kulislerinde dolaşan senaryoya göre Yargıtay Başkanlığı seçimi konusunda bir kaza yaşanmasını istemeyen bazı çevreler süreci öne almak istiyor. Fakat bu yolun açılması için Yargıtay başkanının emeklilik dilekçesi vermesi gerekiyor.
Kulislerdeki senaryoya göre Gerçeker'e vekillik teklifi yapılarak başkanlık seçimini yeni daireler oluşmadan aradan çıkarılmak isteniyor. Gerçeker'in yerine en güçlü aday ise Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya. Böylece bir taşla iki kuş misali hem Yargıtay başkanını hem de başsavcıyı mevcut Yargıtay seçmiş olacak.
Bu arada hatırlatalım Yargıtay Başkanlığı için ismi geçen iki kişi daha var. 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker ve HSYK eski Başkan Vekili Kadir Özbek.
Bu planları kim yapıyor bilmiyorum. Ama zekice bir kurgu olduğu ortada.
Yüksek yargı kulisleri bunlarla çalkalanıyor.



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs