En Sıcak Konular

"Erken seçime ihtiyaç yok" 

0 0 0000 00:00 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DYP ve ANAVATAN Partisi'nin erken seçim çağrısına cevap verdi. Erdoğan, ''Türkiye'nin erken seçime ihtiyacı yok, AK Parti'nin seçimden kaçtığı da yok'' dedi.

Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin 45'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla Sheraton Otel'de verilen resepsiyonda, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Başbakan Erdoğan, erken seçimin her halükarda 25 yaşında seçilme hakkını ortadan kaldırmayacak şekilde yapılması gerektiğini ancak, en erken de ağustos ayında olabileceğini söyledi.
 
Erken seçime gitmenin çözüm olmayacağını söyleyen Erdoğan, yeni seçim sonucunda da 367'inin sağlanamayabileceğini belirtti.
 
Erdoğan, "Bu sistemle dalga geçmektir. Gayrı ciddi bir yaklaşımdır. Siyasetçiler, ülkenin geleceğine olumsuz katkıda bulunmaz" diye konuştu.
 
ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ile DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın bir erken seçimden sonra oluşacak yeni Meclis'in cumhurbaşkanını seçmesi gerektiği yönündeki görüşlerinin hatırlatılması üzerine de Erdoğan, "bu konuda hiç endişeleri olmadığını, Türkiye'de şu anda her şeye en hazır partinin AK Parti olduğunu" söyledi.
 
Türkiye'de hiçbir şeyin zorlanmaması gerektiğini, bugüne kadar Türkiye'nin 10 cumhurbaşkanı seçtiğini anımsatan Erdoğan, "Anayasa aynı Anayasa, hükümler aynı" dedi, daha önceki seçimler nasıl yapıldıysa şimdikinin de öyle olacağını ifade etti.
 
367 yeter sayısı tartışmaları

 
Başbakan Erdoğan, CHP'nin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiği yönündeki iddialarının hatırlatılması üzerine 1982 Anayasası'na göre bunun bir mantığının olmadığını belirtti.
 
Erdoğan, "Çünkü 1980'den önce uzayan cumhurbaşkanlığı seçimi turları vardı. Herhalde 103 turu bulmuştu. 1982 anayasası işte bunu gidermek yani seçimlerin sonuçlandırılması için düzenleme getirmiştir" diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı adaylığı için Abdullah Gül'ün adının nasıl belirlendiğine yönelik bir soruyu da Erdoğan, "Akşam yatıp farklı, sabah kalkıp farklı değil" şeklinde yanıtladı.
 
Seçim yasasına göre, genel seçimlerin 5 yılda bir yapıldığını anımsatan Erdoğan, "Keşke Anasayaya uygun olsa da 5 yılda bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapsak" dedi.
 
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda tamamlanıp tamamlanmayacağının sorulması üzerine Erdoğan, "İnşallah çıkacak. Aklı selim galip gelecek" diye konuştu.
 
"Köşk'ten vazgeçmek kolay değil, aileniz nasıl karşıladı?" sorusuna karşılık Erdoğan, "Örgütle bu dertleşmeyi yaptıktan sonra ve MYK'dan sonra ailemle de yaptım. Doğrusu ailem bana, Çankaya'yı tavsiye etmedi. Emine Hanım da çocuklarım da..." yanıtını verdi.
 
DYP ve ANAVATAN'dan erken seçim çağrısı
 
367 tartışmasında kilit rol oynayan ANAVATAN Partisi ile birlikte hareket etme kararı verdiği DYP, hükümete erken seçim çağrısı yaptı.
 
Konuyu partilerinin yetkili organlarında görüşen DYP lideri Mehmet Ağar ile ANAVATAN Partisi lideri Erkan Mumcu sürpriz bir basın toplantısı düzenledi ve "Hükümet derhal erken seçim kararı alsın" dedi.
 
İki lider erken seçim çağrısına cevap alamamaları durumunda cumhurbaşkanlığı oylamasına girmeyecekleri imasında bulundu.

CNNTurk



Bu haber 230 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,879 µs