En Sıcak Konular

Bu hastalık parayla bulaşıyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Bu hastalık parayla bulaşıyor! ABD'li ilaç devi Lilly'in Orta ve Doğu Avrupa Başkanı Ludewigs, Türkiye'de depresyon görülme sıklığının yüzde 11 olduğunu belirterek, "Bu da 7-8 milyon kişi demek" dedi... Peki Türk insanı depresyona mı koşuyor? Yoksa hastalık mı satın alıyor?

"30 yıl önceydi. Dünyanın en tanınmış şirketlerinden Merck''in genel müdürü Henry Gandsden, Fortune dergisine ''sıkıntılarını'' anlatıyordu! Çok samimiydi. Emekliliği yaklaşmakta olan Gandsden ''ilaç pazarının hasta insanlarla sınırlı olmasının'' sıkıntı yarattığını söyledi. O, Merck'in Wrigley''s gibi bir çiklet üreticisi olmasını istiyordu. Hayali gerçekten 'büyük'tü: Sağlıklı insanlara yönelik ilaç üretmek... İşte o zaman, Merck 'herkese satmaya' muktedir olacaktı." Bu demeçten otuz yil sonra Gadsden''in hayalleri gerçek oldu. Gandsden''in hayalinden anlaşılacağı gibi ilaç firmalarının asıl amacı, sağlıklı insanlara ilaç satmaktı. Hastalığı olanın zaten ihtiyacı var ve alacak. Peki hastalığı olmayanlar..."

Yukarıdaki paragraf Ray Moynihan ve Alan Cassels''in birlikte kaleme aldığı Satılık Hastalıklar kitabından. BU kitapta en çok dikkat çeken satılık hastalıklardan biri ise "depresyon". Kitapta "depresyonun keşfi" şöyle anlatılıyor...

"Micheal Oldani, arabadan bedelsiz ilaç numuneleriyle dolu bir kutu çıkardı. Onun da üstüne antidepresan etiketleri yapıştırılmış iki karton kutu koydu. ABD''de ilaç şirketlerinde çalışan 80 bin kişilik ordunun mensubuydu. Temel hedefi şirketinin antidepresan satışlarını azami seviyeye çekmekti. Bu hedefe ulaşmak içinse, depresyon hakkında belirli bir görüsü de pazarlaması gerekiyordu. Yaklaşık 20 sene boyunca Oldani ve onun gibi binlercesi depresyonun yaygın bir psikiyatrik hastalık olduğu fikrinin yerleşmesine güçlendirilmesine yardımcı oldular. Bu hastalık, beyinde salgılanan kimyasal dengesizlikten kaynaklanıyordu ve en iyi iyileştirme yöntemi olarak ''seçici serotinin gerialım engelleyici sınıfına giren Seroxat, Prozac, Lustral'' gibi ilaçlar kullanılmalıydı." Çabalar boşuna gitmedi. Bazı ülkelerde bu ilaçların yazıldığı reçeteler 1990'larda üç misline çıkarak antidepresanları en çok satan ilaçlar kategorisine soktu. Böylece üreticilerde toplam yirmi milyar dolar daha fazla satış yaptı.
Yirmi milyar dolar daha fazla satış rakamı durup dururken yakalanmadı. Bu iş için ilaç şirketlerinin satış temsilcileri dur durak bilmeden parasız ilaç dağıttılar. Sadece Amerika''da satış temsilcileri doktorlara, yılda yirmi beş milyar dolarlık bedelsiz numuneler dağıttı. Tabii bu sadece ilaç dağıtmak olarak da kalmadı. Her seferinde bu hastalık için üretilen fikirler de beraberinde verildi." Bugün gazetelerde yayınlanan bir haber de tam bu doğrultuda değerlendirilmesi gerekiyor.


Depresyon bulaşıcı mı ki yayılsın?

Depresyon ilacı üreten ABD'li ilaç şirketi Lilly'in  Orta ve Doğu Avrupa Başkanı Eberhand Ludewigs'e göre Türkiye'de depresyon görülme sıklığı yüzde 11. Bu da yaklaşık 7-8 milyon depresyon hastası anlamına geliyor. Ludewigs, Türkiye'de antidepresan ilaç satışı alanında yıllık yaklaşık yüzde 8 oranında bir artış var. Depresyon dünyada belli bir yaygınlığı olan bir hastalık. Türkiye'de özellikle kırsal bölgelerde yaşayan insanların uzmanlara erişimi mümkün olmuyor." diyor. Kırsal bölgelere hastalık satamadıkları için yakınıyor.


Türkiye iyi pazarmış!

Yeni AB ülkelerinin de aralarında bulunduğu kendi bölgesinde Türkiye'nin çok önemli bir yeri olduğunu anlatan Ludewigs, Türkiye'deki ziyareti sırasında hükümet ve endüstrinin önde gelen temsilcileriyle bir araya gelerek, doğrudan yabancı yatırım için uygun ortam yaratılması için görüşmelerde bulunuyor.
Zorluklar olsa da Türkiye'nin yatırım için cazip bir ülke olduğunu savunan Ludewigs, 7 milyar doları aşan boyutuyla Türkiye ilaç pazarının dünyada 13'üncü ve Avrupa'da 6'ncı büyük pazar olduğunu belirterek, "Yaklaşık 100 milyon dolarlık satışıyla Türkiye dünyada en büyük 15'inci pazarımız. Son 13 yılda 10 katın üzerinde bir büyüme gösterdi. Türkiye'de dahil olmak üzere yatırım fırsatları ve risklerini düzenli olarak değerlendiriyoruz."

Depresyon ilaçlarına 205 milyon $ ödendi

Dünyada en çok kullanılan antidepresyon ilaçlarından birinin de üreticisi olan Lilly'in Orta ve Doğu Avrupa Başkanı Ludewgis, Türkiye'de depresyon tedavisinde kullanılan yaklaşık 60 adet ürün bulunduğu bilgisini de verdi. Ludewigs, depresyon ilaçlarının Türkiye'deki yıllık cirosunun 205 milyon doları bulduğunu ve bunun toplam ilaç satışları içinde yüzde 2.8'lik bir pay oluşturduğunu kaydetti. Ludewigs, Türk insanının depresyon satmak için uygunluğunun altının çizerken bize de, iki elimizi başımıza alıp düşünmek gerekiyor. Paramızı sömürüken, bizi "sorunlu ve hasta" ilan edenlerin ekmeğine ne zamana kadar yağ sürmeye devam edeceğiz?


iyibilgi.com



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,714 µs