En Sıcak Konular

Neden çıkmadı? İşte o altı gerekçe!

0 0 0000 00:00 tsi
Neden çıkmadı? İşte o altı gerekçe! Başbakan Erdoğan dün yaptığı tarihi konuşmada Çankaya’ya çıkmama kararını açıkladı ve Dışişleri Bakanı Gül’ü Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. Peki, Erdoğan neden çıkmadı? İşte Erdoğan’ın kararını şekillendiren altı gerekçe. <

iyibilgi 29 Haziran 2006’dan beri Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmayacağını söylüyordu. Ancak iki hafta öncesine kadar tüm Türk basınında Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Birkaç gazeteci hariç… Öyle ki Dink cinayeti olmadan “suikast olabilir” öngörüsüyle dikkatleri üzerine çeken Taha Kıvanç bile Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olacağına inanıyordu. Kıvanç bugünkü yazısında “Erdoğan çıkmayacak” diyenleri tebrik etti.

Aslında Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmayacağını yapılacak küçük analizlerle öngörmek kolaydı. Peki, Erdoğan’ı Çankaya’dan uzat tutan sebepler neler? İşte iyibilgi farkıyla o altı sebep:

1. sebep: Huzursuzluk olmasın

Muhalefetin karşı politikalar sebebiyle Türkiye’de belli kesimler üzerinde “Erdoğan” ismi olumsuz bir imaja büründü. Uzun zamandır Danıştay saldırısı, Dink suikastı ve benzeri hareketlenmeleri Erdoğan, “Çankaya’ya çıkması halinde huzursuzluk artacak” şeklinde yorumladı. İktidarı döneminde yakalanan toplumsal ve siyasi istikrarı zedelememek için çıkmadı.

2. sebep: Piyasalar istememişti

Erdoğan hükümetinin yerli yabancı sermaye ile sıkı ilişkileri olduğu biliniyor. Ne yabancı ne de yerli sermaye sahipleri istikrarın bozulacağı endişesiyle Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasını istiyordu. Erdoğan sık sık kendisine “Başbakan kal” tavsiyesinde bulunan sermaye çevrelerinin ikazlarını göz ardı etmedi.

3. sebep: AKP oy kaybedecekti

Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkması AKP içinde iktidar mücadelesi başlatabilir, Erdoğansız bir AKP oy kaybetme tehlikesi ile karşılaşabilirdi. Erdoğan aday olmayarak hem özellikle Kayserili ve İstanbullu iş çevreleri arasında çıkacak mücadeleyi engelledi hem de o kararla AKP’nin oyunu kaybetmesini engelledi ya da kısmen yükseltti.

4. sebep: Büyükanıt’ın jesti

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, kemi kesimlerin kendisinden beklediğinin aksine, geçtiğimiz haftalarda yaptığı konuşmada demokrasi vurgusu yaparak Erdoğan’a açık bir jest yaptı. Erdoğan Büyükanıt’ın jestine, kurumlar arası uyum için, Çankaya’ya çıkmayarak karşılık verdi.

5. sebep: Karadeniz’i kaybedebilirdi

Her ne kadar Erdoğan geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği Karadeniz turunda ilgi gördüyse de özellikle fındık fiyatları yüzünden bölgede sıkıntı yaşıyor. Karadeniz bölgesi her parti için çok önemli. Erdoğan Çankaya’ya çıksaydı Karadeniz’i Mesut Yılmaz’a kaptırma tehlikesi ile karşılaşabilirdi. Yılmaz’ın siyasete geri dönme sinyali verdiği biliniyor.

6. sebep: Yurtdışı dengeler "Başbakan kal" dedi

Yurtdışı dengeler Erdoğan’ın Başbakan olarak kalmasını gerektiriyordu. Washington ve Brüksel makamları Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı sürecine elbette karışmadılar ancak beklentileri Türkiye’de bir huzursuzluğun çıkmamasıydı. Bölgede yaygın istikrarsızlığa rağmen demokrasiden ödün vermeyen ve ekonomik ve siyasi istikrar alanı olan Türkiye’nin istikrarının bozulmasını dış dengeler olumsuz karşılardı. Bu yüzden Erdoğan’ın etkin Başbakanlığını cesaretlendirdiler.

iyibilgi.com



Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,568 µs