En Sıcak Konular

Turkcell’i hayata ne bağlıyor?

0 0 0000 00:00 tsi
Turkcell’i hayata ne bağlıyor? Rus Alfa Grubu, Çukurova Grubu’nu elindeki hisse senetlerini devretmekle sıkıştırıyor. Gerekçe borçların ödenmemesi. Kimine göre 'blöf' sayılan bu yaklaşım kimine göre Karamehmet’in Turkcell’i kaybetmesiyle sonuçlanacak. 

Alfa Grubu'nun şirketi Altimo geçtiğimiz hafta, 1.707 milyar dolar kredi verdikleri Çukurova'nın aralarındaki sözleşmeyi 16 kez ihlal ettiğini öne sürmüş ve kalan 1.35 milyar dolarlık alacağının mümkün olan en kısa sürede ödenmesini talep etmişti.

Bu çıkıştan sonra Turkcell’de suların durgunlaşmasının hayli zorlaştığı anlaşılıyor. Zira yaygın spekülasyonlardan biri Karamehmet’in Turkcell’i “kaybedebileceği” yönünde. 

Rus Alfa Telecom Turkcell’de dolaylı olarak yüzde 13.22’lik hisse sahibi. Bunlar rehinli hisseler. Alfa, Çukurova Grubu’nun aldığı kredileri ödemesinde sıkıntı yaşadığı söylemişti.

Bu yüzden de elindeki hisseleri devredebileceğinin işaretlerini açıkça belli etmişti. Yani Alfa Telecom, Çukurova Grubu'ndan alacaklı ve alacağı karşılığında rehinli “Çukurova Telecoms Holdings” hisselerini üzerinden yasal bir süreç başlatıyor. Hatta başlattı.

Alfa Telecom'dan borsaya gönderilen açıklama, "Alfa Telecom, kontrolün devri sonucunu doğuracak bir talepte bulunmaya karar verdiği takdirde, gerekli izinlerin alınması için başvuracak" notu bulunuyor. 
 
Daha da açıkçacı bir hisse devri yaşanabilir…  Fakat Turkcelle yönetiminden bir değişiklik olup olmayacağı ilk başlarda tartışıldıysa da yine aynı açıklama bu konuya netlik getirdi; “Turkcell İletişim'de ve şirketin yüzde 51'ini elinde bulunduran Turkcell Holding'te yönetim kontrolünde herhangi bir değişiklik olmadığı…”

Alfa Grubu'nun şirketi Altimo geçtiğimiz hafta, 1.707 milyar dolar kredi verdikleri Çukurova'nın aralarındaki sözleşmeyi 16 kez ihlal ettiğini öne sürmüş ve kalan 1.35 milyar dolarlık alacağının mümkün olan en kısa sürede ödenmesini talep etmişti.

Altimo, Turkcell'deki yatırımlarını koruyacaklarını, bazı Avrupa'lı şirketlerle Turkcell ve Rus Megafon'un hisselerini kullanarak yeni şirket yaratılabileceğini de söylemişti.

Çukurova: ‘Yok böyle bir şey!’

Çukurova Holding ise bu iddiaları yalanladı. Alfa’ya 357 milyon dolarlık anapara erken ödemesiyle 217 milyon dolarlık faiz ödemesi yapıldığını belirtti. Çukurova’ya göre “temerrüte düşme” gibi bir vaka yoktu.

Çukurova Grubu, Alfa'dan 3.3 milyar dolar almış, TMSF'ye Pamukbank'tan kaynaklanan borcunu ödemiş, 2 milyar dolar borcunun olduğu Yapı Kredi'nin elindeki Turkcell hisselerini satın alıp Alfa'ya devretmişti.

Sonuç olarak Türkiye’nin en önemli “uluslararası” firmalarından biri ciddi sorunlar yaşıyor. Gerçi şu ana kadar kimin haklı olduğu ve hisse devirleri gerçekten yaşanır mı yoksa bu Alfa’nın bir blöfü mü belli değil.

Alakasız istifa…

Alacak verecek ilişkisinin gayet basit bir muhasebe işlevi olduğu düşünüldüğünde, kimin haklı olduğunun ortayı çıkması uzun sürmeyecektir ama hissi devri yaşanırsa şirketin gerçekten sancılı anlar yaşayaşacağı şüphe götürmez.

Bu sancının Çukurova Grubu’na isabet edeceği de aşikar. Ancak hepsi bu değil. Yeni ama “bağımsız” görünen bir başka gelişme daha var. Belki gerçekten “doğal” ama zamanlama açısından garip duruyor.

Turkcell’in ortaklarından İsveçli TeliaSonera’nın Avrasya Başkanı Erdal Durukan, kendi işini kuracağını belirterek bu görevinden ayrıldı. Durukan 1 Mayıs’tan itibaren görevde olmayacak. Durukan, 13 yıl boyunca Türkiye, Merkez Asya ve Doğu Avrupa sorumluluğunu taşıyarak görev yapmıştı.

Turkcell bağlamındaki son gelişmelerle bu istifanın ilintisi şüpheli. Ancak Durukan’ın başarılı geçmişi bu ani ayrılmanın farklı gerekçeleri olup almadığını düşündürüyor.



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,628 µs