En Sıcak Konular

Azerbaycan'da toplu mezar bulundu

0 0 0000 00:00 tsi
Azerbaycan'ın kuzeydoğu kesiminde yer alan Guba kentinde, ilk belirlemelere göre 1918 yılında Ermeniler tarafından katledilenlerin gömülü olduğu toplu mezar bulundu.

Milletvekilleri ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi üyelerinden oluşan bir heyet, kentteki futbol stadyumu yakınında bulunan arazide bulunan toplu mezarı ziyaret ederek, kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

İlimler Akademisi üyesi Kahraman Ağayev, toplu mezardan çıkarılan kemikler üzerinde yapılan ilk incelemeler sonucu, burada bulunanların 1918 yılında silahlı Ermeni grupları tarafından toplu olarak katledildikten sonra gömülen Azerbaycan Türklerine ait olduğunun belirlendiğini anlattı. Ağayev, aralarında kadın ve çocuklara ait iskeletlerin de yer aldığı buluntular üzerinde incelemelerin sürdürüldüğünü kaydetti.

Yetkililer, toplu mezarın yaklaşık bir ay önce bulunduğunu, ilk araştırmaların sonuçlanmasının ardından kamuoyuna açıkla yapıldığını belirtti.

Araştırmaların tamamlanmasından sonra olay yerine Ermeniler tarafından yapılan soykırımı anlatmak için bir anıt dikilmesinin planlandığını söyleyen milletvekilleri, konuyu BM, ABD Senatosu ve uluslararası kurumlara götüreceklerini dile getirdi.

İnceleme ziyaretine katılan Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Üçüncü Katibi Ayşe İnanç da Azeri gazetecilere yaptığı açıklamada, gördüklerinin dehşet verici olduğunu vurguladı.

Bugüne kadar sadece küçük bir bölümünde yapılan kazıyla yaklaşık 30 kişiye ait kemikler çıkarılırken, yetkililer kazı işlemlerinin tamamlanmasından sonra bu sayının yüzlerle ifade edilme olasılığı bulunduğunu söyledi.
Bölgedeki toplu mezarın, iki büyük çukur açılarak oluşturulduğu sanılıyor.


hürriyet



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,311 µs