En Sıcak Konular

Virüsler depresyona bile yol açabiliyormuş

17 Ocak 2011 17:48 tsi
Bilim adamları şimdiye kadar beynin bağışıklık sisteminden yalıtılmış olduğunu düşünürken, yeni araştırmaların bulguları, mutluluğa, depresyona hatta akıl hastalıklarına bile virüslerin yol açabileceğini gösteriyor.

     New Scientist dergisinin internet sitesinde yayımlanan haberde, Kanada'daki McMaster Üniversitesinden bilim adamı John Bienenstock, geçmişte bağışıklık sistemiyle sinir sisteminin birbirinden ayrı olduğunun düşünüldüğünü, ancak şu anda bağışıklık sisteminin ve onu harekete geçiren enfeksiyonların, ruh halimizi, hafızamızı ve öğrenme kabiliyetimizi etkileyebileceğinin gözlendiğine dikkat çekildi.
     Bilim adamları, ''obsessif kompulsif bozukluk'' gibi bazı davranışların, enfeksiyonlarca tetiklenebileceğini, bağışıklık sisteminin, ne kadar endişeli veya atak olduğumuz gibi temel kişilik özelliklerimizi şekillendirebileceğini belirledi. Beyinle ilişkili bu tür rahatsızlıkların, çocukluk döneminde yakalanılan hastalıkların sonuçları bile olabileceklerine işaret edildi.
     Bağışıklık sistemiyle beyin arasındaki bu ilişkinin anlaşılmasının, tüm davranış bozukluklarının tedavisinde yeni yöntemlerin geliştirilmesini sağlayabileceği bildirildi.
     Bilim adamları, kılcal damar çepherlerini oluşturan hücrelerin, beyinde vücudun herhangi bir bölümünden çok daha sık biçimde birleştiğini, böylece proteinlerle hücrelerin beyne girmelerini önlediklerini belirtirken, şimdi antikorlar, moleküller ve hatta bağışıklık sistemi hücrelerinin bile, bazen radikal etkilerle birlikte çoğu zaman buraya girdiklerinin aydınlığa çıktığını ifade ettiler.
   
     -MUTLULUK-
   
     İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, kanser hastalarının bağışıklık sistemlerini harekete geçirmek için enjekte edilen bir bakteri, akciğer kanseri hastalarında tümörlerle mücadele bağlamında istenilen sonucu vermezken, bu bakterinin enjekte edildiği hastaların ruh halleri ve yaşam kalitelerinde radikal bir iyileşme gözlendi.
     Mycobacterium vaccae adlı bakterinin kişinin ruh haline nasıl iyi geldiği henüz ayrıntılarıyla bilinmezken, hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, bu bakterinin, prefrontal korteksteki nöronların, yüksek düzeyde serotonini serbest bırakmalarını sağladığı görüldü.
   
     -ABD'DEN BİR ÖRNEK-

   
     Yapılan araştırmalar, bazen psikologların değil antibiyotiklerin davranış bozukluklarını tedavi ettiklerini ortaya koydu.
     Haberde, ABD'de yaşayan ve 12 yaşına kadar sağlıklı olan, okul bandosunda çalan, eve gelince sırt çantasını fırlatan ve arkadaşlarıyla dışarıya çıkan Sammy Maloney adlı bir kız çocuğuyla yaşanan vakadan söz edildi.
     Sammy'nin 2002 yılında 12 yaşındayken kişiliği değişmeye başladı, annesinin, ilk fark ettiği şey kızının arka bahçede gözleri kapalı turlaması oldu, daha sonra çocuk eve sadece arka kapıdan girip çıkmaya, bunu yaparken nefesini tutmaya, sadece bazı renklerdeki giysiler giymeye, camların açılmasına veya ışıkların kapatılmasına izin vermemeye başladı.
     Bu değişim süreci 4 ila 6 hafta sürdü, Sammy'e önce obsessif kompulsif bozukluk, daha sonra Tourette sendromu teşhisi koyuldu, durumun kötüleşmesi üzerine aile dostlarının tavsiyesiyle çocuklarda genellikle boğaz ağrısına neden streptococcus bakterisini taşıyıp taşımadığına ilişkin test yapıldı.
     Kız, sözkonusu bakterinin yol açtığı enfeksiyonun semptomlarını göstermezken, vücudunda bakteri teşhis edildi, antibiyotik tedavisinden sonra davranışlardaki değişimler yok olmaya başladı, 6 aylık tedaviden sonra ise tamamen iyileşti.
     Sammy'e antibiyotik tedavisi, dozun azaltıldığı dönemlerde davranış bozukluklarının nüksetmesi nedeniyle sürdürüldü, şu anda 20 yaşında olan kızın, çocukluğunda görülen bu dürtülerden hiçbirine sahip olmadığı bildirildi.
     Yine New York'taki Feinstein Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden Betty Diamond, lupus hastalığıyla bağlantılı antikorların, beyne girebileceğini ve NMDA reseptörlerini etkisiz hale getirerek nöronları öldürebileceğini belirterek, bunun da, bir bakıma hastalık sırasında gözlenen davranış değişimleri ve bilişsel gerilemeyi açıklayabileceğini söyledi.

A.A.



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs