En Sıcak Konular

Rusya petrolde liderliği sürdürme peşinde

17 Ocak 2011 16:16 tsi
Rusya petrolde liderliği sürdürme peşinde Rusya’nın kutuplardaki değerli rezervlerini İngiliz enerji devi BP’ye açmasının arkasında, Kremlin’in üretimde azalmanın önüne geçme ve dünyanın lider petrol ülkesi unvanını devam ettirme isteği yatıyor.

BP’nin, Rus devletinin kontrolündeki petrol şirketi Rosneft’le milyarlarca dolarlık hisse değişimine gittiği anlaşmanın Rusya’nın yatırım atmosferini hareketlendirecek.

Ancak BP hisselerindeki sert yükselişin, siyasi belirsizlikler ve petrol vergisi uygulamasına yönelik tartışmalarla engelleneceğine dikkat çekildi.

 Bu anlaşma, Meksika Körfezi’ndeki patlamanın ardından yaralarını sarmaya çalışan BP’ye, Başbakan Vladimir Putin’le doğrudan bağlantıya geçme ve yeni petrol rezervlerine erişme şansı veriyor.

   BP bununla birlikte, önümüzdeki süreçte Kremlin hükümetiyle yakın temas içinde olma fırsatı da yakalayacak.

 İngiliz Barclays Capital bankasının emtia analistlerinden Amrita Sen, “Rusya’nın, günlük petrol üretimini 10 milyon varilin üzerinde tutması için oldukça büyük yatırım yapılması gerekiyor. Sibirya’nın batısında petrol üretimi son dönemde azaldı ve bu bölge için oldukça sınırlı sayıda proje üretiliyor” dedi.

BP’nin Rosneft’le, Rusya’nın Sibirya ile Kuzey Kutbu arasında kalan Kara Deniz’de petrol aramasına izin veren anlaşma, aynı zamanda Rusya’nın deniz aşırı petrol sahalarını yabancı şirketlerin kullanımına izin vermediği politikalarından da vazgeçtiği anlamına geliyor.

BP hisselerini de yöneten yatırım danışmanlığı şirketi direktörü Kiril Pişkin, “Rusya için, BP’nin Meksika Körfezi’nde yaşadığı çevre faciasına benzer sıkıntıları engellemek oldukça önemli” diye konuştu.

 Pişkin ek olarak, “BP içinse daha önce yabancı şirketlerin faaliyetlerine kapalı olan, Rusya’nın Kutup bölgesine erişmek oldukça net bir kazanım” dedi.

 Çevre bilimcilerse Kuzey Kutbu’nda yaşanacak bir patlamanın maliyetinin ve temizleme çalışmalarının, Meksika Körfezi’nin birkaç katı olacağına işaret etti.

RUSYA’NIN PROFİLİ DÜŞÜK

Diğer yandan, Rusya, bugün Rosneft’in varlıklarının büyük bir kısmını oluşturan eski petrol devi YUKOS şirketinin patronu Mihail Hodorkovski’yi hapis cezasına çarptırdığı için uluslararası camiada büyük bir saygınlık kaybı yaşadı.

 Bazı ABD’li yöneticilerse, BP’nin ABD ordusunun kilit tedarikçilerinden biri olduğu için, Ruslarla yapılan anlaşmanın ciddi bir incelemeden geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

 Patronları yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle kapatılan YUKOS’un hissedarları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtıkları davada, Rusya’dan 98 milyar dolar talep ediyor.

 Petrol fiyatlarının 100 dolara yaklaşmasıyla birlikte, Rusya’nın elindeki doğal kaynaklar konusunda daha milliyetçi bir tavır takınması bekleniyor.



Bu haber 900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,851 µs