En Sıcak Konular

Kar yağmadı diye sevinmeyin

17 Ocak 2011 15:00 tsi
Doğu Anadolu'da hüküm süren soğuk hava, yeterli kar yağışının olmaması sebebiyle kışlık bitkileri tehdit ediyor.

Özellikle kış öncesi ekimi yapılan ve kış boyunca kar altında kalması gereken buğday ve arpa gibi tarım ürünleri, kış mevsiminin yarısı geride kalmasına rağmen yeterli kar yağmadığı için kuraklık tehdidi ile karşı karşıya. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Öztürk, sadece Erzurum'da yaklaşık 100 bin hektar buğday ekim alanı bulunduğunu belirterek, kar örtüsünün olmadığı sıfırın altında 20 derecenin altındaki sıcaklıkların kültür bitkileri için ölümcül olduğunu söyledi.

Kış oyunlarına ev sahipli yapacak Erzurum için büyük önem taşıyan kar yağışı ve kalınlığı çiftçiyi de yakından ilgilendiriyor. Tarım ve hayvancılığın yaygın yapıldığı Erzurum ve çevre illerde buğday, arpa, nohut gibi kışlık ekim yapan çiftçiler için kar örtüsü olmazsa olmaz önem taşıyor. Kar örtüsünün olmadığı bir tarlada hava sıcaklığının sıfırın altında 25 dereceye düşmesi durumunda buğday ölebiliyor. Şu sıralar kar örtüsünün zayıf olduğu Erzincan, Ardahan, Kars ve Erzurum gibi illerde özellikle sıcaklıklarının sıfırın altında 20 derecelerde seyretmesi çiftçileri endişelendiriyor. Prof. Dr. Ali Öztürk, kar örtüsünün zayıf olması ve kar yağışının gerçekleşmemesinin kışlık ekim yapan çiftçilerde ekonomik zarara yol açabileceğini söylüyor. Türkiye'de yaklaşık 20.6 milyon hektar tarım alanı bulunduğunu ve bunun yüzde 70'e yakınının kuru tarım alanı olduğunu belirten Öztürk, bitkisel üretimin hem miktarının hem de kalitesinin yıllık yağış miktarına bağlı olduğunu dikkat çekiyor. Kar örtüsünün kışlık ekilen bitkiler için yorgan vazifesi gördüğünü ifade eden Öztürk, kar örtüsü olmadığında sıfırın altında 20 derecenin altında buğday, sıfırın altında 15 derecenin üzerinde ise arpanın ölüm riski bulunduğunu dile getirdi.

Buğdayın, kar örtüsünün bulunmadığı sıfırın altında 23 derecede 12 saat dayanabildiğinin altını çizen Öztürk, kar örtüsünün zayıf olduğu illerden birinin de Erzurum olduğunu söyledi. Erzurum'da yaklaşık 100 bin hektar buğday ekim alanı bulunduğunu vurgulayan Öztürk, "Mevcut durumda düşen kar yetersiz ve büyük risk var. Düşük sıcaklığın süresi uzadıkça zarar da artmaktadır. Ancak 10 santimetre kar kalınlığının bulunduğu bir tarlada hava sıcaklığı sıfırın altında 35 derece bile olsa bitkinin hayatiyeti devam eder." dedi.

Erzincan'ın Tercan ilçesi Kargın Beldesi'nde 30 dönüm tarlaya buğday eken işadamı Salih Erdem ise kar örtüsü olmadığını ve aşırı soğuklar nedeniyle buğday tarlalarından verim alamayacaklarını söyledi. Beldede birçok kişinin kendisi gibi buğday ektiğini belirten Erdem, hava sıcaklıkların kar örtüsüz devam etmesi durumunda çok sayıda çiftçinin ekonomik kayba uğrayabileceğini kaydetti.

Doğu'da kar örtüsüz kış aylarının uzun yıllar devam etmesi durumunda gelecek yıllarda düşük sıcaklıklara duyarlı olan arpa, mercimek, nohut gibi bitkilerin üretim alanlarının kışları daha ılıman geçen illere geçebileceğini belirtti. Öztürk, "Tarım Bakanlığı da 2010'dan itibaren tarım havzaları üretim ve destekleme modelini devreye koydu. İklim değişikliğine bağlı olarak herhangi bir bölgede bitki ekilemeyecekse destek programından çıkarılarak daha uygun ekolojide destek programına sokulacak." ifadelerini kullandı.

Öte yandan meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre Erzurum'da son günlerde hava sıcaklıkları minumum sıfırın altında 21-20 santigrat derece arasında gerçekleşti.

(CİHAN)



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,399 µs