En Sıcak Konular

Meclis komisyonu uyardı!

17 Ocak 2011 13:45 tsi
Meclis komisyonu uyardı! Meclis Kanser Araştırma Komisyonu: Cep telefonunun yoğun kullanımı riskli. Uyurken kapatın. Çocuklarda telefon özendirilmemeli.

Dört ay boyunca uzmanlarla konuşarak kanserin nedenleri hakkında taslak rapor hazırlayan TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, vatandaşları sigaranın yanı sıra cep telefonları ve baz istasyonlarına karşı da uyararak önlem istedi.

Dünyada bilim adamlarının kansere yol açıp açmadığına ilişkin araştırmalarını sürdürdüğü ve çok konuşulduğunda riskli olabileceğine dair sonuçların çıktığı cep telefonu konusuna Meclis Kanser Araştırma Komisyonu da el attı. Mobil telefonların yaydığı radyasyonun birçok çalışmada araştırıldığı belirtilen raporda, "Mobil telefonlarının uzun parotid bezi (tükürük bezi) tümörleri ve akustik nöroma (duyma ve denge sinirinde tümör) riski artışı ile ilişkilendirilebilir, fakat bulgular tartışmalı ve bu çalışmalarda yanlılık ortadan kaldırılamamaktadır" ifadesi yer aldı.

Elektromanyetik alanlara da dikkat çekilen taslakta, "Elektromanyetik alanların biyolojik ve sağlık üzerine son 25 yıldır yapılan çalışmalar bu alanlara maruziyetin yetişkinler ve çocuklarda çok sayıda sağlık ve biyolojik etkileri olduğunu göstermiştir. Başta da lösemi ve lenfoma gibi çeşitli kanser türlerinde artış, kromozomal bozukluklar, davranış bozukluğu gelir, Bu veriler elektromanyetik alan maruziyeti için oluşturulan standartların yetersiz olduğunu göstermekte" denildi.


Rapordan: Kulaklık kullan

Baz istasyonu kurulum yasasının yapılan araştırmalar ışığında yeniden ele alınıp ivedilikle oluşturulması gereği açıktır, Şimdiye kadar çok sayıda sağlık ve biyolojik etkilerin bulgulandıgı kablosuz iletişim araçları reklamlarının çocukları da içine alacak şekilde oluşturulması ve kampanyaların sorumsuzca ve sorgulamadan hep daha çok ve daha ucuz konuşmayı öğütler hale gelmesinin sonucunu, gittikçe daha çok elektromanyetik alanlara maruz kalarak ödemekteyiz.

* Cep telefonundan yayılan dalgadan etkilenim uzaklıkla azalmaktadır. Bu nedenle kulaklık kullanılması, telefonun baş bölgesinden uzak tutulmasını sağladığından cep telefonlarının zararlı etkilerini azaltabilmektedir, Kulaklığın kullanılmadığı durumlarda hoparlörden konuşulmalıdır.

* Özellikle büyümesi ve gelişmesi süren çocuklarda cep telefonu kullanım yaşının geciktirilmesi gereklidir.

* Acil durumlar dışında cep telefonları kullanılmamamalı ve mümkün olan her durumda cep telefonu yerine sabit telefonlar kullanılmalıdır.

* Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurmamalıdır.

* Uyurken cep telefonlaı kapatılmalı, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 metre uağa koyulmalıdır.

Rifat Başaran / Radikal



Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,475 µs