En Sıcak Konular

'Kıyma ve kuş başı fiyatları ucuzladı'

17 Ocak 2011 13:05 tsi
Et fiyatlarıyla ilgili vatandaşın kafasını karıştıran açıklamalar havada uçuşuyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ithalat öncesi ortalama market fiyatı 24 lira olan kıymanın 15 Ocak itibariyle 19 liraya gerilediğini, kuşbaşının ise 6 lira ucuzladığını belirtti.

Bakanlık yazılı bir açıklama yaparak, Ankara Ticaret Odası'nın et ithalatının fiyatları sadece 29 kuruş düşürdüğü bilgisinin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. İstatistik Kurumu'nun bir önceki ayın fiyatlarını esas aldığına işaret eden Tarım Bakanlığı, kendisinin üretici ve tüketici fiyatlarını günlük takip ettiğini vurguladı. Son 9 ayda et fiyatlarında çok belirgin bir düşüş yaşandığını ileri süren bakanlık, şunları ifade etti:

"Bu çerçevede et ithalat kararının açıklandığı 26 Nisan 2010 tarihinde üretici karkas fiyatı 16,46 TL / kg iken, 15 Ocak 2010 tarihinde illerden alınan borsa karkas et üretici fiyatı 13,5 TL / kg'a kadar düşmüştür. Yine, ithalat kararının alındığı Nisan 2010 tarihinde, kıymanın kilogram ortalama fiyatı 24,64 TL, kuşbaşı fiyatı ise 27,09 TL iken; 16 Ocak itibariyle Ankara'da en fazla et satışı gerçekleştiren 9 markete ait ortalama kıyma fiyatı 19 TL / kg, kuşbaşı fiyatı ise 21 TL / kg olarak gerçekleşmiştir."

İnek sayılarının düştüğü yönündeki ifadelerin de doğru olmadığına işaret eden bakanlık, "2002 yılında büyükbaş hayvan varlığı 9,8 milyon baş iken, 2009 yılında bu varlık 10,8 milyon başa ulaşmıştır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak hayvancılık sektörüne son yıllarda verdiğimiz çok çeşitli destekler ile yurdumuzun hemen her bölgesinde, içinde en az 50 hayvan bulunduran 20 bin yeni işletme kurulmuştur." ifadelerini kullandı.

Et fiyatlarında piyasanın durağanlaştığı kaydedilen açıklamada, "Buna rağmen, ucuza temin edilmiş etleri, bir fırsatçı refleksiyle pahalı satan kimi işletmeler için Bakanlığımızın dikkati ve etkinliğinin yanı sıra vatandaşlarımızın tüketicilikten gelen güçlerini kullanmaları da spekülasyonların önünün kesilmesinde etkin bir işlev görecektir." denildi.

cihan



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,443 µs