En Sıcak Konular

Trafik gürültüsüne 'yeşil' çözüm

17 Ocak 2011 11:15 tsi
Belediye, İstanbul'da E-5 Karayolu'nun kenarlarında 'bitki koridorları' oluşturdu.

Sarmaşık, gül ve lalelerle donatılan yamaçlar, gürültü perdesi görevi yapacak. Her 7 metrelik perde, gürültüyü 10 desibele kadar azaltacak.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı 15 milyona ulaştı. Bu durum gürültü kirliliğini de had safhaya çıkardı. Şehir merkezi ya da şehirlerarası işlek yollara yakın bölgelerde oturanların en büyük sorunu araç gürültüsü. 3 milyona yakın aracın vızır vızır dolaştığı İstanbul'da sorunun çözümü için önemli bir projeye imza atıldı. Ülkenin en yoğun yolu E-5'in kenarında 3-4 tür sarmaşık, modüler askı çiçekler, yamaçlarda gül ve lalelerle bir koridor oluşturuldu. Park ve Bahçeler Müdürü Mehmet İhsan Şimşek, bitkilerin gürültüyü yapraklarıyla kırdığını belirtti. Bitkilerin adeta bir ses duvarı oluşturduğunu kaydeden Şimşek'in verdiği bilgiye göre 7-8 metre genişliğinde bir yeşil perde, gürültüyü 10 desibele kadar azaltıyor. Sistemin işleyişi seslendirme odalarına benziyor.

Araç yoğunluğu bakımından ilk sırada yer alan İstanbul'da trafik gürültüsünü azaltabilmek için yeşil koridor oluşturuluyor. Şehirde trafiğe kayıtlı 2 milyon 770 bin araç var. Tekirdağ sınırında bulunan Kınalı'dan İzmit sınırındaki Şekerpınar'a kadar ildeki 300 kavşak ve belediye sorumluğunda bulunan 2 bin 800 kilometre yolda birçok yeşil dalga koridoru oluşturuldu. Kavşaklarda çim ve çiçeklendirme çalışmalarının yanı sıra özellikle Piyalepaşa Bulvarı, Ataköy Kavşağı ve sahil yolu boyunca uygulanan sarmaşık gül çalışması ile araç gürültüsü azaltıldı. 'Bitki perdesi'nin Avrupa'da yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Park ve Bahçeler Müdürü Mehmet İhsan Şimşek, TEM ve E-5 yamaçlarını gül, acem halıları ve diğer çiçeklerle donattıklarını söyledi. Tekirdağ Kınalı'dan İzmit Şekerpınar'a kadar il sınırları içindeki tüm kavşaklarda çalışmaların devam ettiğini dile getiren Şimşek şu bilgileri verdi: "Kent genelindeki yeşil oranının artırılmasının birçok olumlu etkisi var.Almanyave İtalya'da yol ağaçlandırılmasına ciddi önem veriliyor. Genellikle bu ülkelerde yol kenarlarında 2-3 sıra boylu ağaçlar bulunuyor. İstanbul'da ağaçlandırma konusunda ciddi çalışmalar yürüttük. 2004'ten bugüne 723 bin ağaç diktik, 1 milyon 600 bin sarmaşık, 104 milyon çiçek, 45 milyon lale dikimi yaptık. Yaptığımız çalışmalar sayesinde kent genelinde kişi başına düşen yeşil alan miktarını 4 metrekareden 6,5 metrekareye çıkardık." Şimşek, bitkilendirme sayesinde oksijen miktarını artırması, çevreyi güzelleştirmesi, o bölgeye yağmur yağdırması, erozyonu önlemesi gibi özellikleriyle bilinen ağaçların önemli bir fonksiyonunun da gürültü kirliliğini azaltması olduğunu sözlerine ekledi.

Ağaçlar kaza riskini azaltıyor

Prof. Dr. Hayran Çelem (Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi): "Yollardaki ağaçlandırma, trafik kazası riskini azaltır. Sürücülerin psikolojik olarak kendilerini rahat hissetmesini sağlar. Yol kenarındaki ağaçlandırma, şehre ve ülkeye modern, gelişmiş ve medeni bir hava katar."

Psikolog İzzet Güllü: "Böyle bir yerde yaşıyor olmak kişide aidiyet duygusunu güçlendirir, ülke sevgisini artırır. Medeni insan başta trafikte olmak üzere tüm olaylarda kendisinden beklenen davranışlara daha yatkın olur."

Karayolları, 5,5 milyon fidan dikti

Karayolları Genel Müdürlüğü, trafik gürültüsünün azaltılması için bölünmüş yollarda 5 yılda 5,5 milyon fidan dikimi yaptı. Ağaçlandırma ile iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması, seyahat güvenliğinin artırılması, heyelan, akma ve erozyonun önlenmesi amaçlanıyor. Türkiye geneli ağaçlandırma dağılımına bakıldığında Konya, Ankara, Sivas, Erzurum, Elazığ,Diyarbakırkarayollarına 2 milyon dikim yapıldığı, bu rakamın İstanbul'da 851 bini bulduğu görülüyor. Özellikle karayollarında son yıllarda ağaçlandırma faaliyetleri arttı. 2005-2009 yılları arasında ağaçlandırma faaliyetlerine 15 milyon 42 bin TL harcandı.

zaman




Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs