En Sıcak Konular

Cezayir'e sıçradı sırada Mısır mı var?

17 Ocak 2011 08:25 tsi
Cezayir'e sıçradı sırada Mısır mı var?

23 yıllık Bin Ali iktidarına kısa sürede son veren halk isyanı bölgeyi derinden etkiledi.

Cezayir'de hükümet karşıtı gösterilerde bir kişi kendini yakarak intihar etti. Olayların Mısır'ı etkilemesinden korkuluyor.

Tunus'ta bir seyyar satıcının kendini yakmasıyla ateşlenen halk isyanı 23 yıllık Zeynel El Abidin Bin Ali iktidarının sonunu hazırladı. Yasemin Devrimi adı verilen halk hareketinin ardından sokağa çıkma yasağı hafifle-tilirken hala çatışmaların devam ettiği belirtiliyor. Polis ve askerin merkez bankasını kuşatan silahlı kişilerle çatıştığı belirtilirken muhalif İlerici Demokratik Parti binası önünde ateş açanların Almanya pasaportuna sahip oldukları kaydedildi. Çatışmada 4 kişinin öldüğü belirtildi.

Olaylar Cezayir'e sıçradı

Bu arada Tunus'taki halk hareketi Arap halklarını ateşledi. Mısır başta olmak üzere birçok Arap ülkesinde Tunus isyanı desteklenirken bunun 23 yıldır biriken bir nefretin sonucu olduğu belirtildi. Mısır'da parlamentoya giremeyen çeşitli partilere mensup eski milletvekilleri ile muhalif gruplar ve sivil toplum örgütleri temsilcileri alternatif parlamento kurduklarını ilan etti. Cezayir'de ise Tunuslu seyyar satıcı gibi biri kendini meydanda yakarak intihar etti. Adının Muhsin Buterfif olduğu açıklanan kişinin Bukhadra şehrinde belediye başkanı ile yaptığı görüşme sırasında iş ve ev isteğinin karşılanmaması üzerine kendisini yaktığı açıklandı. Cezayir yönetimi yeni bir krize neden olmamak için belediye başkanını derhal görevden aldı. Yönetimin bir halk hareketinden çekindiği belirtildi.

Akrabası öldürüldü

Devrik lider Bin Ali, Suudi Arabistan'a gidip canını kurtarırken ülkede kalan diğer akrabalarını zor günler bekliyor. Bin Ali'nin eşi Leyla Trabelsi'nin yeğeni İmed Trebelsi göstericiler tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Lübnan, Fransa ve Mısır başta olmak üzere Tunuslular'ın yaşadığı değişik ülkelerde gösteriler yapılırken yeni sürecin desteklendiği ilan edildi.

Muhalif lider Gannuşi dönüyor

Başbakan Muhammed Gannuşi'nin sürgünde yaşayan muhalif liderleri ülkeye davet etmesinden sonra geleneksel muhafazakarlığı savunan Ennahda Partisi'nin lideri Raşid Gannuşi ülkeye dönme hazırlıkları yapıyor. Londra'da sürgünde bulunan Gannuşi'nin "Dönüş hazırlıkları yapıyorum" açıklamasını yayınlayan basın organları diğer liderlerin de dönmeye başladığını belirtti.

Bu arada şiddeti teşvik etmekle suçlanan devlet eski başkanı Bin Ali'nin güvenlik başkanı Ali Şeriati'nin yakalandığı belirtildi. Şeriati'nin silahlı şiddeti kışkırttığı iddia ediliyor.
 
bugün

 



Bu haber 1,146 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,673 µs