En Sıcak Konular

İşçilerin yerini terminatör böcekler aldı

16 Ocak 2011 12:31 tsi
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki laboratuvarda, ormana zarar veren böceklerle mücadele amacıyla üretilen 3 milyondan fazla ''terminatör böcek'', ladin ağaçlarına zarar veren dev kabuk böceklerini yok ediyor.

Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dev kabuk böceğinin (dendroctonus micans) Türkiye'deki ladin ormanlarına Gürcistan'daki ormanlık alandan geldiğini belirterek, ''Bu böcekler, sorumluluk alanımızdaki ladin ormanlarında önemli ölçüde zarara yol açıp, büyük maddi kayıplara neden oldu. Tespit edilen 44 bin 296 adet böcekli ağaç mekanik mücadele kapsamında kökleri ile birlikte söküldü. Buna rağmen böceğin yayılışı durdurulamadı'' dedi.

Dev kabuk böceğine karşı ladin ormanlarının ilaçlanmasında 1 milyon 73 bin 353 litre kimyasal madde kullanıldığını ve 3 milyon 468 bin adet böcekli ladin ağacının ilaçlandığını ifade eden Coşkun, ''Bu çalışmalarla böceğin popülasyon artışının önüne geçilmeye çalışıldı. Milyonlarca böceğin öldürülmesine rağmen yayılması önlenemedi. Pahalı olması ve çevre kirliliğine yol açması nedeniyle ilaç kullanımından vazgeçildi'' diye konuştu.

Kimyasal mücadelenin tamamen terk edilerek biyolojik mücadeleye geçildiğini ifade eden Coşkun, şöyle devam etti:

''Kurulan Orman Zararlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı laboratuvarlarda böceğin özel bir yırtıcısı olan 'Rhizophagus Grandis' böceği üretilmeye başlandı. 2010 yılı sonuna kadar 3 milyon 522 bin adet yırtıcı böcek üretildi. Bu böceklerin 60 bin adedi Giresun, 788 bin adedi Trabzon ve 42 bin adedi Erzurum Orman Bölge Müdürlüğüne verildi. Geri kalanını sorumluluk sahamızdaki ladin ormanlarında önceden belirlediğimiz yerlere bıraktık. Böylece yırtıcı böcekler ladin zararlısı dev kabuk böceklerini yedi ve doğal denge önemli ölçüde sağlandı.''

-''FAYDALI BÖCEK ÜRETMEDE TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDUK''-

Çalışmanın ardından yaptıkları araştırmada, geçen yıl dev kabuk böceğinin ormanlık alandaki yoğunluğunun yüzde 12.5'e indiğini, yırtıcı böceğin ise yüzde 78 yoğunluğa ulaştığını aktaran Bölge Müdürü Coşkun, şunları söyledi:

''Dev kabuk böceği sahalarımızın genelinde doğal denge sınırına indiği için laboratuvarlarda üretilen yırtıcıların büyük bir kısmı yıllar itibariyle aşamalı olarak Trabzon, Giresun ve Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü ladin ormanlarına veriliyor. Yürütülen mücadele sonucunda dev kabuk böceğinin ladin ormanlarına zararı çok önemli oranda engellendi ve ekonomik zarar seviyesinin altına düştü.''

Coşkun, ormanlarda dev kabuk böceğinin yanı sıra dünyanın en tehlikeli kabuk böceği olarak kabul edilen ''Ips typographus'' ve ''Ips sexdentatus'' böceğiyle de biyolojik mücadele çalışmaları yürüttüklerine dikkati çekerek, ''Ips typographus böceğiyle mücadele için ayrıca 35 bin 720 adet Thanasimus formicarius, Ips sexdentatus böceğiyle mücadele için ise 24 bin 150 adet Rhizophagus depressus ile 14 bin 150 adet Rhizophagus dispar böceği üretildi'' dedi.

Ahmet Köksal Coşkun, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün ladin zararlılarına karşı yırtıcı böcek üretme konusunda Türkiye'ye örnek olduğunu da kaydetti.

-''İŞÇİNİN YERİNE BÖCEKLER ALDI''-

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlarıyla Mücadele Şube Müdürü Yaşar Aksu ise satın alınan faydalı böceği daha sonra laboratuvar ortamında çoğalttıklarını ve ormanlara bıraktıklarını söyledi.

Geçmiş yıllarda kimyasal mücadele için yılda 10 trilyon civarında harcama yaptıklarını anımsatan Aksu, ''Bin işçiyle ormanların ilaçlanmasını gerçekleştiriyor ve 100 bin ton ilaç kullanıyorduk. Buna rağmen, kimyasal mücadeleyle böcekle başa çıkmak mümkün değildi. Biz belli bir alanı ilaçlarken, böcek ilaçlanmayan alana geçiyordu. Şimdi işçinin yerini ladin zararlısı dev kabuk böceklerini yiyen yırtıcı böcekler aldı. Böylece ormanlardaki zararlı böceklere karşı yaptığımız harcama da azaldı. Geçtiğimiz sene tüm masrafımız 100 bin lirayı bile bulmadı'' diye konuştu.



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,985 µs