En Sıcak Konular

Tunus'ta OHAL'e rağmen insanlar isyanda

13 Ocak 2011 13:52 tsi
Tunus'ta bir üniversite mezunu işsiz gencin kendisini yakarak ateşlediği işsizlik isyanı başkenti kuşatırken askeri birliklerin konuşlandırıldığı başkentte sokağa çıkmak yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağına rağmen çatışmalar sürüyor.

Bir aydır işsizlik isyanı ile çalkalanan Tunus'ta Zeynelabidin Ben Ali’nin 23 yıllık iktidarına “artık yeter” diyen Tunuslular, başkentte sokağa çıkma yasağına rağmen polisle çatıştı. İktidarın, İçişleri Bakanı’nı görevden alması, gözaltındakileri serbest bırakması ve yolsuzluğa karşı soruşturma komisyonu kurulacağını açıklaması da bu ateşi söndüremedi.


Askeri birliklerin konuşlandırıldığı başkent Tunus'un varoşlarında polisle halk arasındaki çatışmalar devam etti. Hükümet, bunun üzerine sabah 06.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Tunus'ta Çarşamba günü yaşanan çatışmalarda en az 11 kişinin öldürüldüğü kaydedildi. Ölümlerin sokağa çıkma yasağından kısa bir süre önce çıkan çatışmalarda meydana geldiği ve olaylarda ölenlerin bazılarını keskin nişancı polislerce vurdukları ifade edildi.

En az 50 kişinin öldürüldüğü ülkede çatışmalar başkentin varoşlarına sıçrarken dün sabahın erken saatlerinde şehrin her tarafında zırhlı araçların gürültüleri duyulmuştu.

Sokağa çıkma yasağına rağmen çatışmalar sürüyor

Aralık ayında diplomalı bir gencin kötü yaşam koşullarına isyan ederek bedenini ateşe vermesiyle başlayan protesto gösterileri, başkent Tunus’a ulaştı. Devlet Başkanı Zeynelabidin Ben Ali’nin talimatı ile Çarşamba günü İçişleri Bakanı görevden alındı. Eylemlerin başından bu yana gözaltına alınanların serbest bırakılması talimatı da verilirken, kamu sorumlularına ilişkin yolsuzluk iddialarının araştırılması amacıyla bir soruşturma komisyonu kurulacağı açıklandı. İktidarın eylemcilere verdiği bu “teminat”, dört haftadır süren isyan ateşini söndüremedi.

Sendika ve insan hakları organizasyonlarına göre 50’yi aşkın kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Çok sayıda kişi, kötü yaşam koşullarına dayanamayarak bedenini ateşe verdi. Tüm ülkede kentler ayağa kalktı, polisin ardından bu kez ordu harekete geçirildi. Son olarak Çarşamba akşamı başkent Tunus’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Buna rağmen gece başkent merkezine 15 km uzaklıktaki Ettadhamen ve Intilaka sitelerinde şiddet olayları yaşandı. Tunus ve Fransız medyasına göre güvenlik güçleri ile gençler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı, polis ateş açtı. En az iki bina ateşe verildi. Belediyeye ait çok sayıda binanın da camları kırıldı, kaymakamlık önündeki iki araç ateşe verildi. Çatışmalar sırasında ayrıca işyerleri ve bir eczane de tahrip edildi.

Uzmanlar: Bu isyan hükümeti düşürecek

Uzmanlara göre vaatlerin ve baskınların isyanı dindirmesi mümkün değil. BBC Ortadoğu uzmanı Magdi Abdelhadi'a göre "Cumhurbaşkanı'nın çok zor durumda olduğuna şüphe yok. Belli ki son iki konuşmasındaki vaatleri halkı rahatlatmaya yetmemiş. Yaşananlardan hükümeti sorumlu tutmaya çalışıyor; ama bu çok tehlikeli bir taktik. Çünkü eylemcileri cesaretlendirecektir. Bir bakanın kellesini aldılar; başkalarını isteyebilirler.”

Üstelik Tunus Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Azzam Mahcup'a göre hükümetin istihdam ve ekonomi konusunda verdiği sözler gerçekleştirilemez. Mahçup, "Geçen sene 57 bin yeni istihdam olanağı yaratıldı, şimdi ise en iyi ihtimalle 80 bin gibi bir artış umabiliriz. Önümüzdeki iki sene için, bir anda her sene 150 bin yeni iş yaratılması imkansız" diyor.

En dikkat çekici tespit ise Ortadoğu uzmanı Lamis Andoni'den. Andonu, Cezayir'deki eylemlere de işaret ederek, “Tunus’daki protestolar gerçekten Arap dünyasındaki sosyal hareketlerin dönüşüne işaret ediyorsa, onların boğulmuş umutları adaletsizliğe karşı bir çığlığa dönüşebilir” diye yazıyor.

Ajanslar

 



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,082 µs