En Sıcak Konular

Yunanistan Kilisesi Serafim'i kınadı

13 Ocak 2011 13:15 tsi
Yunanistan hükümeti, Pire Metropoliti Serafim’in İslam, Kur’an ve Hz. Muhammed’e (sav) ağır hakaretlerde bulunduğu açıklamalarını sert bir dille kınadı. Yunanistan Kilisesi’nin karar alma organı Daimi Sen Sinod Meclisi de Serafim&#

Cihan Haber Ajansı’nın Pire Metropoliti Serafim’in İslam dinine hakaret içeren açıklamalarını Türkiye ve Yunanistan’da gündeme getirmesinin ardından art arda kınama mesajları geldi. Yunanistan’da Müslüman dernekleri ile Türkiye Diyanet Vakfı’nın kınama mesajlarına Yunan hükümeti, kilise ve medya da kayıtsız kalmadı.

Yunan hükümet sözcüsü Yorgos Petalotis, Pire Metropoliti'nin İslam’a karşı sarf ettiği sözlerden rahatsızlık duyduklarını açıkladı. Petalotis, şöyle konuştu: “Devletin görevlerinden biri de dini nefreti, höşgörüsüzlüğü ve ırk ayrımcılığını yayan açıklamaları kınamaktır.” Petalotis, “Serafim’in açıklamalarının Yunan toplumunun dile getirdiği geleneksel samimiyet ve dini hoşgörüye zarar verdiğini ve toplumun çok azının bile görüşünü yansıtmadığını” vurguladı.

“Ülkede Yunan vatandaşı da olan çok sayıda Müslüman’ın ikamet ettiğine ve Yunan toplumunun ayrılmaz bir parçasını oluşturduğuna” işaret eden Petalotis, Serafim’in “Müslümanların haklarının ve Atina’ya cami yapılması kararının Anayasa’ya aykırı” olduğu iddiasına da net cevap verdi: “Sivil bir devletin pratikte de korumak zorunda olduğu hakları, Anayasa’dan kaynaklanmaktadır.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças da bu sabah Mega televizyonunda katıldığı haber programında, “Serafim’in Yahudiler ve Müslümanlar hakkındaki düşünceleri kabul edilemez. Aşırı görüşler. Bunları kınadık.” dedi.

YUNAN KİLİSESİ TEPKİ GÖSTERDİ
Serafim’in son bir ayda Yahudiler ve İslam dini hakkında dile getirdiği hakaretler, Yunan Kilisesi’nin tepkisini çekti. Dün toplanan Serafim’in de üyesi olduğu Yunan Kilisesi’nin karar alma organı Daimi Sen Sinod Meclisi, Yahudilik ve İslam hakkındaki aşırı görüşlere 4 maddelik kararla cevap verdi. “Ortodoks Kilisesi, etnik, dinsel, ırksal ve diğer farklılıklar temelinde insanlara karşı yapılan her türlü ayrımcılık ve ırkçılığı kınıyor.” ifadelerinin kullanıldığı ilk maddenin ardından, Müslümanlarla da dinler arası diyalog ve hoşgörüyü yansıtan şu ibareler kullanıldı: “Daimi Sen Sinod Meclisi ve Yunanistan Ortodoks Kilisesi, Müslümanlar ve Yunanistan’da yaşamını sürdürenler hakkında ırkçı ve dini ayrımcılığı kınıyor. Kardeşçe bir sevgi içerisinde her gün ihtiyaçlarını ve ortaya çıkan problemlerini dindirmek için gayret gösteriyor.” Yunan Kilisesi, Serafim’in açıklamalarının kendi düşünceleri olduğunu ve Kilise’nin görüşünü yansıtmadığını da vurguladı.

Bu kararın çıkmasında Yunan Kilisesi lideri ve Atina Başpiskoposu İeronimos'un önemli katkısı olduğu belirtiliyor. İeronimos, 2008’de göreve geldikten sonra konulara ağırbaşlı yaklaşımı, siyasete karışmaması, yardımseverliği ve Patrikhane ile olumlu ilişkiler geliştirmesi nedeniyle her kesimden insanın takdirini kazanmıştı.

SERAFİM’DEN “İHANET” İMASI
Tepkilerin odağındaki Pire Metropoliti Serafim ise ayrımcı ve farklı dinlere karşı olan tutumunda ısrar etti. Yunan Kilisesi’nin tutumundan memnun kalmayan Serafim, kendisini kınayanlara çok ilginç ve imalı bir cevap verdi: "Yunanistan kahramanlar doğurdu, ancak ‘Nenekos’lar da doğurdu.” Nenekos, “Yunanistan’a ihanet eden kişi” anlamında kullanılan bir deyim. Bu benzetme, Osmanlılar dönemine dayanıyor. Osmanlı döneminde Yunanistan’ın bağımsızlık savaşına katılan Nenekos, Patra ve Mesologgi bölgesinin kuşatmasını kazanan Yunan gerilla komutanıydı. Ancak 1827’de Mesologgi’nin düşmesinden sonra İbrahim Paşa ile işbirliğine giderek Yunanlara karşı savaştı. Bunun sonucunda Osmanlılar savaşı kazandı. Daha sonra Yunan bağımsızlık savaşının komutanı Kolokotronis, 1828’de Dimitris Nenekos’u Yunanistan’a ihanet ettiği gerekçesiyle idam etti.

NE DEMİŞTİ?
Metropolit Serafim, 7 Ocak’ta "İslam'a inananların en belirgin özelliği, 'sözde peygamber'in 'sözde getirilerini (Kur'anı)' kabul etmeyenleri kesmek ve öldürmektir" demiş, Atina’da cami yapılması kararının anayasaya aykırı olduğunu iddia etmişti. Daha önce de yaptığı bir başka açıklamada ise Yahudileri dünyadaki ekonomik krizden sorumlu tutmuş, Hitler’in yaptığı Yahudi katliamını onaylayan ifadeler kullanmıştı.

Cihan



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,668 µs