En Sıcak Konular

Özürlüye 'merkezi sınav' yolda

13 Ocak 2011 11:57 tsi
Özürlülere pozitif ayrımcılık getiren anayasa değişikliğinin ardından, bu yönde projeler üretilmeye başlandı.

Bu kapsamda özürlülerin devlet memurluğuna alımı sınavları, özür grupları ve eğitim durumları itibariyle sınav sorusu hazırlamak ve ulaşılabilirliklerini sağlamak suretiyle, merkezi olarak yapılacak.
 
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, özürlülerin devlet memurluğuna alınma sınavlarının merkezi olarak yapılması ve yerleştirilmesini öngören düzenlemenin geçtiğimiz günlerde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildiğini hatırlattı. Komisyondaki Torba Tasarı görüşmelerinde, Devlet Personel Başkanlığı ile birlikte bir teklif sunduklarını belirten Köksal, "Geçen seneki 38 bin kadronun bir kısmını doldurabildik kamuda. Bunun sebepleri biraz farklı. Kurumların sınav açmama durumu var. Şu andaki sistemde her kurum ayrı sınav açıyor. Bunun çeşitli mahsurları var. En önemli sebebi de özürlüler için soruların ayrı ayrı olması gerekiyor. İşitme özürlünün sorusu ile ortopedik özürlünün sorusunun aynı olması değerlendirmede kötü sonuçlara yol açıyor." dedi.

Köksal düzenlemenin Genel Kurul'da kabul edilmesi halinde, özürlü personel alımı için her kurumun ayrı sınav açmayacağını, boş kadrolarını Devlet Personel Başkanlığı'na bildireceğini aktardı.

Torba Kanunu içinde önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen düzenleme ile özürlüler için sınavlar, ilk defa devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavlardan ayrı zamanlı olarak, özürlü kontenjanı açığı bulunduğu sürece özür grupları ve eğitim durumları itibariyle sınav sorusu hazırlamak ve ulaşılabilirliklerini sağlamak suretiyle merkezi olarak yapılacak veya yaptırılacak. Özürlü personel çalıştırma yükümlülüğünün yerine getirilmesinin takip ve denetimi ile özürlülerin devlet memurluğuna yerleştirilmesinden Devlet Personel Başkanlığı sorumlu olacak.

Özürlü açığı bulunan kamu kurum ve kuruluşları bir sonraki yıl için alım yapacakları özürlülere ilişkin taleplerini her yılın Ekim ayının sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirmek zorunda olacak. Devlet Personel Başkanlığı kurum ve kuruluşların bildirimi üzerine, özürlü kontenjanlarına yerleştirme yapabilecek veya yaptırabilecek. Özürlülerin memurluğa alınma şartlarına, merkezi sınav ve yerleştirmenin yapılmasına, eğitim durumu ve özür grupları dikkate alınarak kura usulü ile yapılacak yerleştirmelere, özürlülerin görevlerini yürütmelerinde hangi yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarınca temin edileceğine, kamu kurum ve kuruluşlarınca özürlü personel istihdamı ile ilgili istatistiksel verilerin bildirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın görüşü alınarak, Devlet Personel Başkanlığı'nca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memuru statüsünde çalışmak isteyenler, merkezi olarak yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'nda başarılı olmaları halinde tercihleri doğrultusunda merkezi olarak memur kadrolarına yerleştiriliyor. Oysa aynı statüde istihdam edilen özürlüler her bir kurumun bizzat kendisinin açtığı sınavla işe alınıyor. Bu durumda, özürlülerin farklı özür grupları ve eğitim düzeyleri göz önüne alındığında; her bir kamu kurum ve kuruluşunun yapacağı sınavlar için gereken uygun mekan, personel, araç-gereç ve donanım, özel sınav komisyonu teşekkül ettirilebilme imkanlarının farklılık göstermesi, özür grupları itibariyle ulaşılabilir soruların hazırlanmasında ortak bir standardın sağlanamaması özürlü ve ailelerinin şikayetlerine sebep veriyor. Her bir kurumun açtığı sınavlara tek tek başvuran özürlü bireyler için ağır bir maddi külfet de oluşuyor.

cihan



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,505 µs