En Sıcak Konular

İşçi'ye müjde niteliğinde düzenleme

13 Ocak 2011 10:26 tsi
Meclis'te rekor hızla kabul edilen Borçlar Kanunu'nda iş dünyasının itiraz ettiği maddeler de bulunuyor.

Yapılan değişiklikle işçilerin yıllık izinlerini kullanırken bir başka işte çalışmalarına imkan sağlanıldı. Yıllık izinde iken bir başka işte çalışan işçinin peşin ödenen izin ücreti geri alınamayacak.

'ASGARİ' DÜZENLEME

İşçileri sevindirecek bir diğer düzenleme ise ikramiye konusunda yapıldı. İşveren bayram ve yılbaşı gibi özel günlerde işçilerine ikramiye verecek. Evlenme simsarlığından doğan ücret için dava açılamayacak, takip yapılamayacak.

Borçlar Kanunu'nun 400'üncü maddesi ile asgari ücretin altında ücret ile çalışan çok sayıda işçiye müjde niteliğinde düzenleme yer alıyor. Sözleşmede ücret belirtilmese bile kimse asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırılmayacak. Bu düzenleme ile kayıtdışı istihdam önlenecek.

TACİZLERE KARŞI KORUMA

Özellikle kadın işçilerin sık sık karşılaştıkları psikolojik tacizde kanun kapsamında yasaklanıyor. İşverenlere, işçilerin cinsel tacizlerin yanı sıra 'mobbing' olarak ifade edilen psikolojik tacizlere karşı koruma yükümlülüğü getiriliyor.

NİŞANLIYA TAZMİNAT GELİYOR

Borçlar Kanunu'nda nişanlılar da tazminata kavuşurken otopark sahiplerine büyük sorumluluk getirildi. Buna göre ''Zarar gören veya ölenin ailesi'' ile sınırlı olan haksız fiilden doğan manevi tazminatın kapsamını genişleten yasaya göre, ağır bedensel zarari veya ölüm halinde, zarar görene veya ölenin yakınlarına da manevi tazmine olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilecek. Yargıtay içtihatlarının bulunduğu bu konunun kanuna girmesiyle, beraber olup aralarında resmi nikah olmayanların, nişanlı ve sevgililerin tazminat istemesi yasal dayanağa kavuşmuş olacak.

Otopark işletmecileri, kendilerine bırakılan araçların zarara uğraması veya çalınmasından sorumlu olacak. Ancak, otopark işletenlerin sorumluluğu, kendilerine veya çalışanlarına bir kusur yüklenmedikçe, söz konusu araç için alınan günlük ücretin 10 katını aşamayacak.

bugün




Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,233 µs