En Sıcak Konular

Seçimleri etkileyecek 10 puan

13 Ocak 2011 09:57 tsi
Seçimleri etkileyecek 10 puan Bu araştırma sandık sonuçlarını etkileyebilir

Ipsos KMG Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen “Türkiye 2011 - Beklentiler Beğeniler Araştırması” sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, 2011'e girerken Türkiye ile ilgili iyimser hislere sahip olanlar, geçen yıla göre 10 puanlık bir yükselişle yüzde 56'ya yükselirken, 2011'de “kişisel olarak daha iyi durumda olacağım” diyenler yüzde 35'ten yüzde 42'ye, “Türkiye ekonomisi daha iyi bir durumda olacak” diyenler yüzde 42'den yüzde 55'e çıktı.

Bu yıl kişisel gelirinin artacağını düşünenlerin oranı yüzde 37 ile son 5 yılın en üst seviyesine yükselirken, 2011'de enflasyonun artmasını bekleyenlerin oranında 5 puanlık bir azalışla yüzde 40, aynı kalmasını bekleyenlerin oranında 5 puanlık bir artışla yüzde 44 oranları dikkati çekti.
2009'un kriz ortamında en yüksek seviyesine çıkan dolar kurunun artacağı beklentisi, 2011'de yerini daha durağan beklentiye bırakırken, vatandaşların yüzde 32'si lira karşısında doların değerinin aynı kalacağı, yüzde 42'si az bir artış yaşanacağı görüşünü paylaştı.

2011 yılına girerken avro kurunun düşeceğini veya aynı kalacağını düşünenlerde ise dikkate değer bir artış gözlendi. 2010 yılına girerken “avronun değeri lira karşısında aynı kalır ve düşer” diyenler yüzde 37 iken, 2011'e girerken bu oran yüzde 47'ye yükseldi.

HARCAMA VE YATIRIM EĞİLİMLERİ
Bir önceki yıla göre 2011'de yurt içi tatil ve otomobil alım niyetlerinde 5 puanın üzerinde artış gözlenen araştırmaya göre, yurt içi tatil yapma eğilimi özellikle 25-44 yaş arasında yüzde 50'lere yaklaşırken, üst sınıflarda yüzde 60'ı geçti.

Tüketici kredisi, mobilya ve plazma televizyon satın alma niyetlerinde de küçük oranlı artışlar yaşanırken, sağlık sigortası ve bireysel emeklilik paketi alma niyetinde aşağı yönlü bir trend yaşandı. Sağlık sigortası alma eğilimi yüzde 18 ve bireysel emeklilik paketi alma eğilimi yüzde 9 ile son 5 senenin en düşük seviyelerinde seyretti.
Kişisel tasarrufları değerlendirmek açısından bir önceki yıla göre özellikle arsa ve konuta yatırım eğiliminde 2011'de de önemli artışlar yaşandı. 2010 yılında katılımcıların yüzde 18'i konut, yüzde 17'si arsa yatırımı yapacağını söylerken, bu oranlar 2011'de sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 22'ye yükseldi.

Altın fiyatlarının rekor seviyeye ulaşıp ulaşmadığı yönündeki belirsizliğin, tüketicilerin altın konusunda daha ihtiyatlı hareket etmelerine yol açmasıyla birlikte, altına yatırım yapacağını söyleyenlerin oranı 5 puanlık gerilemeyle yüzde 35'e düştü.

TOPLUMSAL BEKLENTİLER
Toplumsal beklentilere ilişkin verilere de yer verilen araştırmaya göre, Türkiye'nin daha huzurlu bir ülke olacağı yönündeki algı, bir önceki yıla göre 8 puan artarak yüzde 57'ye ulaştı. İnsanların Türkiye'de kendini daha güvende hissedeceği yönündeki algı da 10 puanlık bir artışla yüzde 51 seviyesine çıktı.

Bu algılardaki olumlu değişimde, yüzde 67 oranında Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerinin daha da güçleneceği, yüzde 66 oranında uluslararası itibarının daha da artacağı, yüzde 60 oranında yolsuzlukla mücadelenin artacağı, yüzde 59 oranında demokratik hak ve özgürlüklerin artacağı, yüzde 57 oranında yeni bir anayasanın uzlaşmayla kabul edileceği gibi beklentiler rol oynadı.

2011'e girerken Güneydoğu sorununun çözüme kavuşacağı yönündeki beklentinin, 5 puanlık bir artışla, yüzde 37'ye yükselmesine karşın, yüzde 32'lik kesim 2011'de Türkiye'nin bölünme ihtimalinin artacağı; 11 puanlık düşüş yaşanıyor olsa da, yüzde 41'lik kesim iç çatışmaların artacağı görüşünde.

Araştırmaya göre, 14 puanlık bir artışla toplumun yüzde 49'u türban-başörtüsü sorununun çözüleceği yönünde görüş belirtirken, yüzde 53'ü yeni yılda devlet yönetiminde, yüzde 61'i de toplum hayatında dinin etkisinin artacağına inandığını belirtti.

İŞSİZLİK VE EKONOMİK REFAH
2011'de “işsizlik azalır” ifadesine katılımda iyimser beklenti 10 puanlık artışla yüzde 44'e ulaşırken, 18-24 yaş arası gençler, kadınlar, üst sosyo ekonomik sınıflar ve kentli nüfusun olumlu beklentisinin daha düşük olduğu gözlendi. Ekonomik refahın artacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 52 olarak gerçekleşti.

2011'e girerken başbakandan memnuniyet algısı 9 puanlık artışla yüzde 62'ye, cumhurbaşkanından memnuniyet algısı ise 5 puanlık artışla yüzde 73'e çıktı.
Araştırmaya göre, Türkiye'nin 2011'e girerken çeşitli alanlardaki yıldızları ise, romanda Orhan Pamuk, televizyonda Uğur Dündar, köşe yazarlarında Emin Çölaşan, müzikte İbrahim Tatlıses ve futbolda Arda Turan oldu.

AA



Bu haber 1,302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,813 µs