En Sıcak Konular

ABD'li Kongre üyesi Giffords gözlerini açtı

13 Ocak 2011 09:24 tsi
ABD'li Kongre üyesi Giffords gözlerini açtı 

ABD'nin Arizona eyaletindeki Tucson kentinde düzenlenen silahlı saldırıda yaralanan Kongre üyesi Gabrielle Giffords, ilk defa gözlerini açtı.

ABD Başkanı Obama, saldırının "basit açıklamalarla izah edilemeyeceğini" söylerken, Giffords'ı hedef gösterdiği iddia edilen Alaska Valisi Sarah Palin ise kendisine yönelik "cadı avı"ndan şikayet etti.   

Arizona Üniversitesi'nde, saldırıda ölenler anısına düzenlenen törene katılan ABD Başkanı Barack Obama'nın, konuşmasında, yoğun bakımda bulunan Gabrielle Giffords'ın, ilk defa gözlerini açtığını söylemesi, dinleyiciler sevinç çığlıkları atılmasına neden oldu.

Obama'nın verdiği haber üzerine, salondaki 14 bin dinleyici kalkıp alkışladığı belirtildi.

Obama törende yaptığı konuşmada, Tucson trajedisinin basit bir önlem hatasıyla açıklanamayacağını, öfke dolu siyasi söylemlerin de payı bulunduğunu kaydetti.

Obama, "Saldırıda ölenler, bize siyasi söylemlerimizi ılımlaştırmamız gerektiğine işaret ediyor" dedi.

Obama, "Siyasi kamuya yönelik söylemlerimizin daha yumuşak, daha dürüst olması, zorluklarımızı aşmamıza daha çok yardımcı olur ve saldırıda ölenlerin ruhları da bizimle gurur duyar. Hepimiz Amerikalıyız ve meseleleri tartışırken, başkalarının ülke sevgisini sorgulamadan tartışabiliriz" diye konuştu.

Sarah Palin: "Cadı avı"

Cumhuriyetçi partinin en muhafazakar kanadının temsilcisi ve  Giffords'ı hedef gösterdiği iddia edilen Alaska Valisi Sarah Palin ise, "Tucson trajedisini muhafazakar kesimin söylemleriyle bağdaştırmaya çalışanlar olduğunu" söyleyerek, "Bir cadı avı söz konusudur" ifadesini kullandı.

Palin yayımladığı video mesajında, "Böyle bir trajediden sonra, gazeteciler ve uzmanların şiddete ve nefrete yol açacak bir 'cadı avı' başlatmaktan kendilerini alıkoymaları gerekir" diye konuştu.

Washington'daki bazı politikacılar "siyasi öfke" ikliminin saldırıyı tetiklemiş olabileceğini ve bu çerçevede Sarah Palin'in internet sitesine koymuş olduğu ama tepkiler üzerine geri çektiği bir haritanın etkili olmuş olabileceğini savunuyorlar.

Bahsi geçen haritada, Obama'nın sağlık reformuna destek veren ve bu nedenle ara seçimlerde mutlaka yenilgiye uğratılması gereken milletvekillerini göstermek için, her birinin üzerinde silahla nişan alma işareti olan farklı seçim bölgeleri yer alıyordu. Saldırıda yaralanan Giffords'un seçim bölgesi de bunların arasında yer alıyordu.

Tucson kentindeki halka açık bir etkinlik sırasında düzenlenen silahlı saldırıda, Kongre üyesi Gabrielle Giffords başından ağır yaralanmış, aralarında federal yargıç John Roll, Giffords'ın yardımcılarından Gabe Zimmerman ve 9 yaşındaki Christina-Taylor Green'in de bulunduğu 6 kişi ölmüştü. Saldırıda, 14 kişi de yaralanmıştı.

cnnturk

 

 



Bu haber 866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs